Zatvor zbog lažnih optužbi o trovanju na odmoru

Zatvor zbog lažnih optužbi o trovanju na odmoru

Zatvor zbog lažnih optužbi o trovanju na odmoru

Britanski turisti postali su ozloglašeni u travel industriji, a naročito u poznatim španskim rizortima, zbog sve učestalijih lažnih zahteva za kompenzaciju zbog trovana hranom na odmoru. U poslednjih nekoliko godina, ovaj vid prevare dobio je razmere epidemije, a postoje brojne agencije čiji je posao da kontaktiraju ljude koji su se nedavno vratili sa odmora i da ih mame da daju lažne izjave o izmišljenim stomačnim problemima, kako bi dobili velike novčane nadoknade. Agencije, naravno, uzimaju svoj procenat, i u britanskim medijima se veoma agresivno oglašavaju.

Britanska vlada je nedavno izdala upozorenje svojim državljanima da budu veoma oprezni i ne nasedaju na ovakve ponude, i podsetila je da za lažne izjave ovog tipa može da usledi i zatvorska kazna.

Prvi takav slučaj zabeležen je pre nekoliko dana, kada je britanski par zbog davanja lažnih izjava o trovanju tokom odmora radi finansijske koristi, osuđen na služenje zatvorske kazne.

Pol Roberts i Debora Briton su 2015. i 2016. godine sa decom išli na all-inclusive odmor u Globales America rizort u Majorki. Kasnije su podneli zahtev da im kompanija Tomas Cook, preko koje su putovali, isplati skoro 20.000 funti zbog ozbiljnih stomačnih problema koje su iskusili na oba putovanja. Da im je ovo uspelo, Tomas Cook bi bio u obavezi sa plati i dodatnih 28.000 funti na ime sudskih troškova. Ali kompanija je preuzela inicijativu i rešila da samostalno istraži slučaj. Zatim je protiv para podnela protivtužbu, a dokazi su bili brojne fotografije i statusi sa društvenih mreža putnika, sa oba putovanja. Naime, ovaj britanski par se tokom odmora na Facebook-u hvalio da se lepo provodi i da uživa u fantastičnom odmoru, a krucijalni dokaz je bio post iz 2015, „da su stigli kući nakon dve nedelje, sunca, smeha i zabave“.

Pol Roberts je osuđen na 15 meseci zatvora, a Debora Briton na 9. Sudija im je tokom izricanja presude rekao: „Mislili ste da je ovo lak novac, zar ne?“ On je upozorio svakoga ko bi u budućnosti mogao biti u iskušenju da iznosi lažne tvrdnje, da ga očekuje zatvorska kazna.

Iz kompanije Tomas Cook su zadovoljni presudom, koja pokazuje koliko je ozbiljna ova vrsta prevare. Predstavnik za medije je izjavio da je kompanija zauzela stav kako bi većinu svojih putnika zaštitila od manjine koja pokušava da izigra sistem. „Nadamo se da ova presuda šalje jasnu poruku svim Britancima koji se spremaju za odmor, koje su posledice ovakvih lažnih tvrdnji.“

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X