Zimski odmor – šta sve može da pođe naopako?

Zimski odmor – šta sve može da pođe naopako?

Zimski odmor – šta sve može da pođe naopako?

Putovanje zimi može da bude veoma stresno – na aerodromimima i auto-putevima su velike gužve, a vremenske nepogode mogu da bukvalno parališu saobraćaj na neodređeno vreme. Ne postoji način da utičete na vreme ili da smanjite gužve, ali možete sebi da olakšate putovanje.

Proverite svoje letove
Ako imate konektovane letove, uvek je zgodno da osim vremenske prognoze za polazni i aerodrom na krajnoj destinaciji, proverite i prognozu aerodroma na kome „hvatate“ konekciju. Ako je loše vreme najavljeno za bilo koji od ovih aerodroma, postoji mogućnost kašnjenja ili odlaganja leta.

Proverite situaciju na putevima
Pratite lokalne i regionale prognoze i izveštaje o stanju na putevima. Ako je najavljeno loše vreme na bilo kojoj tački putovanja, i još ekplicitniije, ako se putnicima savetuje oprez na nekoj deonici, razmislite o tome da odložite polazak dok se situacija ne stabilizuje. Ako ne postoji mogućnost da odložite putovanje, potrudite se da u kolima imate toplu odeću, ćebad, vodu i hranu, napunjene telefone i punjače za kola, pun rezervoar i zalihe potrepština za bebe i decu ukoliko putujete sa porodicom (pelene, mleko i hrana za bebe, grickalice, društvene igre). U slučaju dužeg zastoja na putu, možete se naći zavejani i desetinama kilometara daleko od prve benzinske pumpe, restorana ili prodavnice.

Rebukirajte let
U slučaju odlaganja ili otkazivanja leta zbog lošeg vremena, aviokompanije će vam ponuditi mogućnost da rebukirate let, nekada i pre polaska na aerodrom. Budite racionalni i spremni na kompromise.

Pratite aviokompanije i aerodrome na društvenim mrežama
Mnoge aviokompanije i aerodromi najažurnije i najbrže informacije dele preko svojih Twitter i Facebook naloga. Ukoliko ih pratite na ovim društvenim mrežama, uvek ćete biti dobro obavešteni o statusu svog leta. Takođe, obavezno se prijavite za obaveštenja putem email-a.

Napunite svoje pametne uređaje pre kretanja na put
U slučaju kašnjenja leta, možete očekivati da će onih nekoliko utičnica za punjenje smart uređaja biti prebukirani, a u lokalnim prodavnicam i kafeima nemaju običaj da putnicima dopuštaju da kod njih pune svoje uređaje. Uvek se potrudite da iz kuće izađete sa punim baterijama, ili za ovakve prilike obezbedite eksterne baterije (koje takođe treba da napunite pre polaska). Ako putujete kolima, svakako ponesite punjač za kola.

Pripremite omiljene i zdrave grickalice
Ako putujete kolima, ovo je od neprocenjive važnosti. Kao što smo već pomenuli, vremenske prilike mogu biti nepredvidive pa i kratko putovanje može da se pretvori u višesatno čekanje u zavejanoj koloni vozila. Potrudite se da imate dosta tečnosti, voće, energetske pločice, a ukoliko je putovanje duže, ponesite i sendviče. Ne zaboravite hranu za decu. Ukoliko putujete avionom, ne možete da nosite vodu, ali ponesite praznu flašicu koju ćete napuniti vodom čim prođete kontrole. Da ne biste potrošili malo bogatstvo na nezdrave sendviče na aerodromu, koji se ionako razgrabe u slučaju dužeg kašnjenja, ponesite omiljeni keks ili neku drugu visoko energetsku hranu, kao što su energetske pločice.

Već ste zaglavljeni na aerodromu?
Ako ste zaglavljeni na aerodromu, naročito u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, gužve će biti nezamislive, a nervoza i stres rastu iz minuta u minut, jer svi pokušavaju da nađu način da nastave svoje putovanje što pre. Zato nemojte samo stajati u predugom redu i čekati da vam osoblje na aerodromu ponudi rešenje. Uzmite telefon u ruke, i na internetu istražite koje su vam opcije što se letova tiče, a zatim sa spremnim predlozima za alternativne letove pozovite svoju aviokompaniju. Ovako ćete uštedeti dosta vremena.

Razmislite o vožnji vozom
Ako putovanje to omogućava, razmislite o tome da na zimski odmor otputujete vozom. Prednosti voza su mnoge, a evo samo nekoliko očiglednih: možete poneti više prtljaga, vožnja je udobnija i manje stresna i nema velikih gužvi kao u slučaju aerodroma.

Budite spremni
Ukoliko putujete kolima, proverite njihovo stanje pre puta i budite sigurni da imate svu potrebnu zimsku opremu. Takođe, pripremite potrebne mape (papirnu ili digitalnu verziju, to je već stvar ličnog ukusa).

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *