– Turizam u Istanbulu obara rekorde – Travel Magazine

Turizam u Istanbulu obara rekorde

Turizam u Istanbulu obara rekorde

Sa porastom broja turista, Istanbul je u ovoj godini izbio na treće mesto najposećenijih gradova Evrope.

Preko pet miliona turista je posetilo najveći turski grad u prvih pet meseci ove godine čime je oboren petogodišnji rekord.

Prema podacima koje je objavila gradska uprava u Istanbulu, ovaj grad je posetilo 5,42 miliona turista, što predstavlja rast od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Povećan je i broj stranih turista za 11,3 posto.

Istanbul privuče skoro polovinu svih stranih turista koji posete Tursku (42%) što ga drži na visokom prvom mestu najpopularnijih turskih turističkih destinacija. Najveći broj stranih turista došao je iz Nemačke (394.925), potom iz Irana (337.428) i iz Rusije (290.985).

Otvaranje novog istanbulskog aerodroma je značajno doprinelo porastu broja turista, smatraju turistički stručnjaci u ovom gradu.

Ove je godine Istanbul izbio na treće mesto u Evropi po broju turista iza Londona i Pariza, a ispred Rima. Posmatrano u svetskim razmerama Istanbul je na desetom mestu.

U Turskoj je u toku osnivanje nove agencije za turizam, promociju i turistički razvoj koja će imati za cilj da podrži razvoj turizma u Istanbulu i Turskoj. Cilj ove organizacije biće da do 2023. Turska napreduje za tri mesta na listi najpopularnijih svetskih destinacija. Trenutno je osma.

Zašto je lepota Istanbula toliko zadivljujuća pogledajte u specijalnom filmu „Istanbul“ Turkish Airlines-a. Kako je izgledao razvoj grada – od Konstantinopolja do Istanbula, pogledajte u galeriji fotografija. Saznajte zašto je putovanje u Istanbul kao putovanje vremepolovom.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *