Destinacije – 10 razloga da posetite Zagreb – Travel Magazine

10 razloga da posetite Zagreb

10 razloga da posetite Zagreb

Mnogi Zagreb porede sa Bečom, posebno deo oko ulice Ilica, Narodnog kazališta i Trga Bana Jelačića.

Ali čak i ako vas hrvatski glavni grad ne podseti na austrijsku lepoticu, verujemo da ćete uživati u njemu.

Zagreb nudi dosta zelenih oaza, jedinstvenih zdanja, pregršt šarmantnih kafića i jednu relaksiranu atmosferu bez preterane gužve koja nudi sijaset mogućnosti.

Takođe, na četiri sata vožnje je udaljen od Beograda,što ga čini savršenim izborom za vikend izlet.

Evo šta ne biste smeli da propustite u ovom gradu…

Gornji grad

Većina turista složila bi se da je Gornji grad najlepša gradska četvrt Zagreba.

Kako i ne bi, kada je ovo najstarija četvrt grada, prepuna jednstvenih zgrada, uzanih uličica, istorijskih i kulturnih spomenika, koja nudi i savršen vidikovac na ceo grad.

Do Gornjeg grada možete da se popnete stepenicama ili uspinjačom, koja je daleko popularniji vid transporta do gore, iako vožnja traje tek oko 6 minuta.

Ono što ovde ne smete da propustite je slikanje ispred simbola grada, crkve sv. Marka iz 14. veka, prelepe gotičke katedrale koja se nalazi nasuprot niza zgrada u kojima su smešteni hrvatski Sabor, Vlada i Gradska skupština. Čuveni „banski dvori“…

Naravno, najprepoznatljivi detalj crkve nalazi se na njenom krovu iz 19. veka i predstavlja šahovnicu na kojoj su ocrtani istorijski grbovi Hrvatske i grada Zagreba.

Na Gornjem gradu se nalaze još dve vrlo značajne i prelepe crkve.

Nedaleko od crkve sv. Marka je katedrala sv. Katarine, koja se smatra prvom baroknom građevinom kontinentalne Hrvatske.

Druga je grčkokatolička katedrala sv. Ćirila i Metodija, koja se nalazi na mestu kapele koja je oštećena u potresu koji je zahvatio Zagreb 1880. godine.

U ovom delu grada nalazi se ogroman broj palata od kojih je među najstarijima palača Vojković sa početka 18. veka.

U njoj je danas smešten hrvatski Povjesni muzej.

Najlepši vidikovac?

Odmah nakon što se popnete uspinjačom, ugledaćete kulu Lotrščak sa koje se pruža najlepši pogled na Zagreb.

Nedaleko od kule, nalaze se i jedina vrata sa zidina koje su okruživale Gornji grad, čuvena Kamenita vrata.

Maksimirski park i Zoo vrt

Na deset minuta vožnje od centra nalazi se zeleni biser grada, park Maksimir u sklopu kog se nalazi i Zoo vrt.

Idealno mesto za trčanje, jogu, porodični piknik nalazi se preko puta Dinamovog stadiona.

View this post on Instagram

The one with nature ☁️

A post shared by Veca Mijatović (@_vedrana_417) on

Ovde je vikendom gužva kada svi iz centra pobegnu u park koji osvežava i relaksira.

Muzej prekinutih veza

Muzej prekinutih veza je smešten u baroknoj palati Kulmer i osnovan je 2010. godine. Pre toga je postojao u obliku putujuće izložbe.

Zanimljiv i krajnje neobičan muzej pokrenula je Olinka Vištica, filmska producentkinja zajedno sa Draženom Grubišićem, vajarom.

Naime, 4 godine nakon raskida Olinka i Dražen su došli na ideju da pokrenu putujuću izložbu predmeta koji vas podsećaju na bivšu ljubav.

Ovo emocionalno putovanje je naišlo na sjajne reakcije pa se par dosetio da konačno pronađe jedno mesto gde bi svi ti predmeti koji su im konstantno stizali na adresu nakon što se o izložbi pročulo, mogli biti izloženi.

Muzej je pre nekoliko godina nagrađen za Najbolji evropski muzej od strane Evropskog muzejskog foruma, pa eto još jednog razloga da posetite neobičan muzej u kom eksponati nisu samo vezani za bivše ljubavi, već i za gubitak voljenih osoba.

Botanički vrt

Definitivno jedna od najlepših zelenih površina u Zagrebu je otvorena tokom celog dana ( i vikendom!), ulaz je besplatan a pokriva čini nam se minimum 3 puta veću površinu od beogradske Botaničke bašte.

Čaroban botanički vrt koji Zagrepčani posećuju tokom celog dana jer im nudi beg od gradske vreline je izgrađen krajem 19. veka.

U vrtu se nalazi nekoliko građevina, među kojima dominiraju staklenac i Vrtna kuća.

Vrt je uređen krajnje profesionalno.

Na svakom koraku imate upute gde se šta nalazi a kod svake biljke legendu na latinskom, hrvatskom i engleskom.

Izrazito je čist i prepun klupica.

Mirogoj

Možda će nekima zvučati morbidno, ali najlepša zgrada u Zagrebu mnogima nije ni zgrada Narodnog kazališta (koja je priznajemo spektakularna), niti katedrala, pa ni muzej MIMARA koji izgleda svetski i imponzantno, već gradsko groblje, MIROGOJ.

Ovo groblje definitivno spada u zdanja koja ne možete da ne primetite. Nalik nekoj palati koja se nalazi u Maroku ili nekoj egzotičnoj destinaciji poput Turske, groblje Mirogoj izgleda prilično dominantno u odnosu na sva ostala ZG zdanja i nalazi se na listama top 5 najlepših groblja na svetu.

Prepuno arkada i kupola, groblje je izgrađeno 1876. godine, na obodu grada i to na placu koje je pripadalo lingvistiku, Ljudevitu Gaju.

Na ovom groblju su sahranjeni ugledni pisac Miroslav Krleža, košarkaš Krešimir Ćosić i pesnik Tin Ujević.

Pijaca Dolac

Ako želite da doživite život lokalaca, ova centralna pijaca na otvorenom u Zagrebu je mesto koje morate da posetite.

Pijaca Dolac je sjajno mesto za lokalno uzgajane proizvode. Smeštena je odmah iza glavnog trga i neodvojivi je deo i simbol grada. Poljoprivrednici iz celog zagrebačkog područja dolaze ovde da ponude svoje najbolje proizvode, poput voća, povrća i mesa. Sve je sveže i veoma ukusno.

Zagrebačka katedrala

Ova znamenitost zvanično je poznata kao Katedrala Uspenja Blažene Device Marije. Remek-delo arhitekture i jedan od najznačajnijih spomenika nastradao je dosta u potresu koji je tokom marta pogodio Zagreb. Katedrala je i pre preživela jedan potres, nakon kog su je rekonstrukcije pretvorile u neogotički spomenik grada.

Trg kralja Tomislava

Najveći gradski trg nazvan po prvom hrvatskom kralju definitivno će vas privući.

Ispred Centralne železničke stanice je, pa za one koji u Zagreb dolaze vozom, to je prvi pogled koji vide.

Zapanjujući kip kralja Tomislava i Umjetnički paviljon su mesta koja će vam se sigurno dopasti. Ovaj slikoviti trg izvanredno je mesto za opuštanje i ljudi često dolaze ovde da sede i uživaju u trenutku.

Zimi trg postaje raj za klizanje na otvorenom.

Muzej Mimara

Impresivan muzej Mamura je otvoren daleke 1987. godine. Fundus muzeja čini privatna zbirka umetnina kolekcionara Ante Topića Mimare (1898 – 1987) koju je on darovao u trajno vlasništvo hrvatskom narodu, pod uslovom da se uredi prostor za njeno stalno izlaganje. Fundus se stalno proširuje novim akvizicijama.

Hrvatsko narodno kazalište

Daleke 1895. godine u Zagrebu je svečano otvorena kazališna zgrada za oko 750 gledatelja u kojoj se danas nalazi Hrvatsko narodno kazalište. Neobarokna zgrada HNK je remek-delo austrijskog arhitekte Ferdinanda Fellnera i nemačkog arhitekte Hermanna Helmera. Svečanom otvaranju prisustvovao je i car Franjo Josip I.

Pogledajte kako izgleda Lastovo, rajsko utočište na Jadranu, kao i Opatija Luxury Apartments. Pročitajte i 13 travel činjenica koje će vas iznenaditi.  

Ostale zanimljive destinacije pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
121Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *