Destinacije – 14 bitnih stavki koje bi trebalo da znate pre puta u Buenos Ajres – Travel Magazine

14 bitnih stavki koje bi trebalo da znate pre puta u Buenos Ajres

14 bitnih stavki koje bi trebalo da znate pre puta u Buenos Ajres

Iako građani Buenos Ajresa ne vole nadimke, nema sumnje da je argetinska prestonica zaslužila svoj – Pariz Južne Amerike. Za ovaj grad veliki broj stranih turista, reći će vam kako ima taj evropski šmek. Kao i da je za to pored atmosfere, najviše zaslužna arhitektura.

Ukoliko vam je velika želja da jednog dana posetite ovaj kosmopolitski grad, evo nekoliko stvari koje biste trebali da znate.

Buenos Ajres ima dva aerodroma

Ako vaš put podrazumeva dolazak avionom, onda ćete sigurno sleteti na aerodrom Ezeiza (EZE), koji služi kao glavni za međunarodne letove. Ipak, ukoliko planirate da se iz Buenos Ajresa uputite nekim letom unutar zemlje, onda ćete sigurno leteti sa aerodroma Jorge Newbery (AEP), koji je glavni za domaće letove. Ovo je vrlo bitno za sve koji imaju konekcije, jer su aerodromi udaljeni oko 41 kilometar, te vam je za odlazak sa jednog na drugi potrebno više od dva sata u špicu. Ukratko: isplanirate dobro vreme između konekcija. Ukoliko vam je pak sa Ezeize potreban prevoz do grada, njega možete bukirati ovde.

Odvojite bar tri dana za Buenos Ajres (minimum)

Buenos Ajres nije grad kroz koji ćete samo „pretrčati“. Zaslužuje da mu posvetite bar tri dana boravka, ili ako uspete i celu nedelju! Ovo je metropola zanimljivih muzeja, divnih parkova, čarobne arhitekture, trendi predgrađa, spektakularnih tango barova i hrane koja će vas očarati! Tu je i bus tura koju vam toplo preporučujemo za sam početak.

Javni prevoz je vrlo pristupačan!

Prevoz je u Buenos Ajres vrlo jeftin i funkcioniše savršeno. Većina ljudi putuje autobusom na posao, a busevi pokrivaju ceo grad. Preporuka je da na kiosku kupite SUBE karticu ili SUBTE. Njih ne možete da kupite u samom vozilu, te imajte to u vidu. SUBE je pretplatna karta za autobuse, dok je SUBTE kartica za metro. Odlična aplikacija za snalaženje u gradu je Como LLego, koja će vam lako pokazati kako da dođete sa tačke A do tačke B.

Tu je naravno i taksi koji isto nije skup. Možete da koristite BA Taxi i EasyTaxi aplikiciju za pozivanje taksija, u kome ne zaboravite da proverite da li je uključen taksimetar. Uber funkcioniše u gradu, ali kako nije još legalizovan, vodite računa da sedite pored vozača kako ne bi izgledalo da je Uber vozilo.

Pogledajte koje su najbolje vinarije sveta, kao i šta se doručkuje u zemljama širom sveta. Saznajte i koje su slatke destinacije za ljubitelje čokolade.

Ponesite gotovinu

Argetinska ekonomija stalno beleži neke turbulencije, pa je vrlo teško ispratiti vredost pezosa. Samim tim stopa inflacija stalno raste, ume da bude nekad i do 40 odsto. Zato, iako je Argentina relativno pristupačna destinacija, neke stvari mogu da budu daleko skuplje od onoga što ste očekivali. Ponesite svakako keš sa sobom, bilo da su dolari ili evri u pitanju i menjajte ih u Argentini za pezose. Raspitajte se u svom smeštaju za menjačnicu u kojoj ćete dobiti najbolji kurs. Tražite da vam daju manje novčanice po mogućstvu, da bi vam bilo lakše plaćanje sitnih stvari. Kreditne kartice prima većina hotela i restorana, ali ih zato ostatak ugostiteljskih objekata i institucija ne prima.

Izbegavajte da pričate španski, iako mislite da ga znate

Ukoliko ste gledali neke španske serije ili prošli neku kurs španskog jezika, ne verujemo da će vam to dosta pomoći. Španski jezik možda jeste zvanični i maternji jezik zemlje, ali Argentinci ne pričaju kasteljano kao Španci. Njihov španski zvuči kao miks sa portugalskim. Isto tako, umestu TU, čućete VOS. Buena suerte!

Vegetarijanci bolje da se pripreme

Buenos Ajres nije baš idealan grad za vegane. Eventualno neke salete ako nađete u restoranima, ali ovo je gurmanski grad. Mesto u kojem većina jede raznorazna mesišta. Godišnje Argentinci pojedu u proseku više od 50 kilograma mesa, po čemu su na drugom mestu iza Urugvaja. Kod njih je meso alfa i omega kuhinje. Poznati su po bifteku, te obavezno probajte neki u jednim od restorana. Mi vam preporučujemo restorane Parilla Pena, Don Julio, La Brigada i Proper. Evo kako da naručite onaj koji najviše volite: jugoso je za srednje živo pečeno, punto je srednje pečeno a bien cocido je dobro pečeno.

Buenos Ajres je raj za sladolede

Na svakom uglu argetinske prestonice nalazi se kiosk sa sladoledima.Ovde ćete jesti najkremastije i najukusnije sladolede, po mnogima čak bolje nego u Italiji! Obavezno probajte dulce de leche ukus, sa kremastom karamelom! Među preporukama lokalaca je poslastičarnica Rapa Nui (adresa: Uruguay 1284), kao i Freddo i Volta, koje ćete naći širom grada.

Proverite račun

Kada dobijete račun u restoranu, možda vas malo iznenade neke stavke. Naime, na kraju računa biće skoro pa uvek cubierto. Ovo nije napojnica, već je naplata za hleb i posuđe. Napojnica se ne očekuje, ali ako je dajete, 10 posto od ukupnog računa je uobičajeno. Takođe, vodu vam nikada neće doneti uz kafu, morate da naglasite i da znate da se čaša vode naplaćuje. Bilo da pijete običnu ili mineralnu, naplatiće vam, ali smešno.

Obiđite skrivene koktel barove

Iako je Argentina zemlja odličnih vina, Buenos je poznat i po koktel barovima.Topla preporuka je da otkrijete Frank’s Bar (Arevalo 1445) koji se krije iza telefonske govornice. U bar Floreria Atlantico, vrlo popularan kod mladih ulaz je kroz ogroman frižider. Victoria Brown (Costa Rica 4827) se nalazi iza jednog kafića, i traži od vas da gurnete masivni zid kako bi vam se otvorila vrata bara. U ovim barovima probajte Fernet, gorki liker koji se poslužuje u paru sa Coca-Cola.

Buenos Ajres je grad koji ne spava

Buenos Ajres je grad koji ne spava. Čak naprotiv, kako se bliži noć kao da postaje glasniji. Tome doprinosi činjenica da mnogi vole da večeraju oko 9 sati uveče. Zato je lako prepoznati turiste oko 7, s obzirom da lokalci tek iza 9 kreću ka restoranima na večeru. Po noćnom životu su slični nama, pošto se prava atmosfera u klubovima i barovima tek pravi iza 2 sata posle pomoći.

Poznati po kožnim komadima

Ukoliko boravite nekoliko dana u gradu, možete da date da vam urade kožnu jaknu po meri. Ponesite slobodnu sliku modela koji vam se dopada, nek vam uzmu mere i kući ćete poneti sjajan suvenir. Ukoliko niste ljubitelj kožnih jakni, onda možete da kupite ili sašijete suknju, čizme, torbu i rukavice. Argentinci su majstori kada je u pitanju izrada kožnih komada.

Vodite računa o džeparošima

Buenos Ajres je vrlo bezbedan grad, ali kao i svi veći gradovi, nije baš oslobođen džeparoša. Prema rečima mnogi turista, džeparoši su u Buenos Ajresu vrlo snalažljivi, neprimetni i brzi. Takođe, vodite računa u taksiju da vam nije spušten prozor, jer umeju na motoru samo da projure pored vas i otmu vam ogrlicu, torbu i sl. Isto tako ne ostavljajte svoje mobilne telefone i torbe na stolovima ili stolicama tokom boravka u restoranu ili kafiću. Kradljivci umeju da otmu stvari čak ispred policije.

Buenos Ajres je najbolje posetiti na proleće

Ukoliko planirate putovanje u Buenos Ajres, najbolje je da ga isplanirate za prolećnu sezonu. Tada ceo grad procveta što je prelepa slika koja se šalje u svet. Leta su ovde vrlo vlažna i sparna, te se pripremite na obilna znojenja, iako postoje parkovi u kojima možete da se rashladite i odmorite. Zimska sezona je vrlo kišna i hladna, ali ako vam to ne smeta, ovo je doba u kojem ima vrlo malo turista.

Najlepši delovi grada su Palermo i Recoleta

Ukoliko volite da budete u epicentru dešavanja, tamo gde su barovi, restorani, butici i divlji noćni život, onda je Palermo najbolja opcija za vas. Recoleta je pak jedan od najelegantnijih kvartova grada, sa luksuznim buticima i prelepim zgradama i spomenicima. Opet, za ljubitelje boemskih mesta i tanga, najbolji kvart je La Boca. Jedna od najlepših tura vodi vas puna dva sata kroz najzanimljivije uličice i barove ovog kvarta.

Pročitajte zbog kojij 10 atrakcija vredi da posetite Zagreb, kao i koje su najbolje evropske destinacije za putovanje sa decom. Saznajte i koji su to turistički slogani proglašeni za najbolje, a koji za najgore.   

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
13Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *