Destinacije – 48 sati u Kejptaunu – Travel Magazine

48 sati u Kejptaunu

48 sati u Kejptaunu

Teško je izdaleka preneti šta vam sve donosi poseta Kejptaunu. Prvo, tu je lepota planinskog venca koji se naglo spušta u blistavo more, s „bokovima“ koji su prekriveni zelenilom i cvetovima. Zatim tu su netaknute bele plaže koje okružuje prohladni, moćni Atlantik.

Naravno, nijedna poseta nije potpuna ako bar jedan dan ne odvojite za istraživanje okolnih dolina prekrivanih vinovom lozom, gde „živi“ bogati teroar koji daje nagrađivana vina vrhunske proizvode.

Kejptaun ima i urbani mamac: odlične umetničke galerije, moderne barove, svetski ocenjene restorane i dizajnerske concept store prodavnice. Takođe je dom mnogih afričkih inovativnih umetnika i dizajnera, privučenih prirodnom lepotom grada. Ukratko, ovaj pulsirajući grad ostaviće vas željnim nove posete.

Najbolji gradovi sa street art
PROČITAJTE I…

Gradovi koji imaju najbolji street art

Prvi dan u Kejptaunu

Jutro:  Uputite se ka Stolnoj planini (Table Mountain, najbolji vidikovac na grad) rano ujutro, kada je najmanja verovatnoća da će duvati vetar. Relativno je u pitanju lagana šetnja od dva do tri sata uz klisuru Platteklip, najstariju, najdirektniju rutu. Samo pratite dobro izgrađenu stazu na prednjoj strani planine, ili ako vas ne posluži baš idealno vreme tu je uspinjača koja pruža posebne poglede na grad. Žičara počinje leti da radi već u 8 sati ujutru, a zimi u 8:30. Koliko ćete vremena provesti istražujući vrh, zavisi samo od vas, ali to možete učiniti za sat vremena. Spustite se najkasnije do 10 sati ujutro da biste došli do Nelson Mandela Gateway-a, mesta odakle polazi trajekt do ostrva Roben.

Ostrvo na kojem je Nelson Mandela proveo duge godine u zatvoru najpopularnija je turistička atrakcija u Kejptaunu, zato ga unapred rezervišite pre vašeg dolaska. Ovo je trosatno putovanje (uključujući približno jednosatno kružno putovanje trajektom), a vrhunac posete je prikaz ćelije u kojoj je Nelson Mandela proveo 18 od 27 godina koliko je bio zatvoren. Turističko iskustvo veoma zavisi od vodiča kojeg dobijete (bivšeg zatvorenika), ali većini ljudi je poučno.

Popodne: Za ručak vam preporučujemo da svratite u obližnji Den Anker sa predivnim pogledom na Stolnu planinu. Biftek je izuzetno dobar, a Wagiy burger top izbor lokalaca. Tu je i tanjir dagnji ​​od 1 kg, kao i sočna biljna supa od oraha. Nakon ručka uputite se ka muzeju MOCAA u kojem se nalazi impresivna zbirka savremene afričke umetnosti.

Veče: Osvežite se, a zatim krenite do zaliva Camps da biste gledali kako sunce „tone“ u Atlantski okean. Odlučite se za večeru u Bilboa, restoranu koji služi jednostavan, ali dobar meni sa bliskoistočnim uticajem. Pravi bonus je pogled na plažu, i to iz prvog reda. Za koktel možete samo da se preselite na sprat u Chinchilla ili da odete do lounge-bara Asoka koji ima svoje intimno dvorište. Za mlađe, tu je hipi mesto Up Yours.

Drugi dan u Kejptaunu

Jutro: Da biste u potpunosti shvatili prirodni sjaj grada, treba da krenete u vožnju oko poluostrva, krećući se duž zapadne obalne ceste, istražujući predgrađa nalik selu koja gledaju preko zaliva Falsea. Krenite u 8 sati ujutro da biste stigli do nacionalnog parka Kejptauna pre gužve. Zastanite da biste uživali u pogledu na pola puta kod Chapman’s Peak Drive-a.

Pređite dolinu Noordhoek, zaobilazeći Misty Cliffs i Scarborough, da biste došli do nacionalnog parka, poznatog i kao Rt dobre nade. Zavisno od vremena, možete da posmatratea babune, antilope i nojeve, ili da se uputite pravo do svetionika da biste uživali u nestvarnim pogledima sa najjugozapadnije tačke Afrike. Sledeća stanica je plaži Boulders na kojoj možete da posetite ugroženu vrstu afričkih pingvina. Obavezno ponesite kostim i okupajte se ako je vreme lepo.

Popodne: Vozite se do Harbor House-a u zalivu Kalk za svežu ribu i fantastičnu lokaciju, tačno iznad mora na ivici keja. Ako biste više voleli nešto brzo i ležerno, obližnji Kalky’s nudi odličnu ribu i pomfrit. Posle ručka prošetajte glavnom ulicom zaliva Kalk, uživajući u seoskoj atmosferi, sa neobičnim galerijama – odvojite vreme za Kalk Bay Modern i butik Catacombes. Završite turu po poluostrvu degustacijom vina u Konstanciji, najstarijoj vinogradarskoj regiji Novog sveta. Sa prelepim zgradama holandskog rta iz 17. veka i malim muzejom vina, Groot Constantia ima vrlo zanimljivu istoriju. Najbolja vina u dolini ako ste enofol čekaju vas u Klein Constantia. Probajte vino Vin De Constance, desertno vino koje je Džejn Ostin opisala u romanu Sense & Sensibility kao „melem za slomljeno srce“. Zatim skoknite do Beau Constantia za najlepše poglede na vinograd.

Veče: Uživajte u istom zadivljujućem pogledu, u restoranu Chef’s Warehouse u Beau Constantia na večeri. Po povratku u grad prošetajte ulicom Bree do koktel bara The Orphanage Cocktail Emporium. Ako je vikend, idite na ples u klub Reset – najbolji zvučni sistem u gradu zabavljaće vas do zore.

PROČITAJTE I…

Najveća vinska ruta u svetu je u Južnoj Africi

Druge atraktivne destinacije vas čekaju ovde.

Podelite ovaj članak...
9Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *