Destinacije – 48 sati u Madridu – Travel Magazine

48 sati u Madridu

48 sati u Madridu

Sa blistavo plavim nebom tokom većeg dela godine, Madrid spada u energične, kosmopolitske gradove čak i bez muzeja svetske klase i živahnog noćnog života. Ovde se svake nedelje otvaraju novi butici, kafići, ali i tradicionalni tapas barovi, kao i male prodavnice koje su prava duša grada. Gde god da odsednete, obično možete pešice otkrivati gradske znamenitosti poput muzeja Prado, te art galerija Thissen-Bornemisza i Reina Sofia, koji svi imaju zapanjujuće kolekcije. Naravno, to sve istražite tek pošto prošetate kroz glavne gradske četvrti.

U Madridu je bitno prepustiti se, biti spontan jer se čak i najbolje postavljeni planovi obično zaborave nakon par dana dok se „uvlačite“ u tajne grada. Ne osećajte se krivim zbog napuštanja svoje zacrtane agende, jer to samo znači da se ponašate kao pravi Madrileno.

PROČITAJTE I…

U čemu turisti stalno greše u Madridu

Prvi dan: jutarnji start

Ukoliko planirate da ceo dan provedete na nogama, onda je bitno da napunite baterije dobrim, tradicionalnim doručkom koji podrazumeva hrskave čurose umočene u vrelu čokoladu u Chocolateria San Gines, koja postoji u Madridu od 1894. godine. Ne brinite se, ovde je usluga vrlo brza.


Odatle se uputite ka ulici Calle Maestro Victoria, koja vodi do Monasterio de las Descalzas Reales. U pitanju je samostan koji je sredinom 16. veka osnovala Juana, sestra kralja Felipea II. Mesto je još uvek dom male zajednice monahinja i sadrži izvanrednu kolekciju umetnina i tapiserija. Nakon razgledanja manastira, krenite duž ulice Calle Bordadores ka trgu Plaza Mayor. Uokviren zgradama od crvene opeke i kupolama od agrilošista, glavni madridski trg je ukrašen sa  1.100 biljaka i 100 drveća. Trg inače datira iz 1619. godine, a sagradio ga je Felipe III.

Prvi dan: popodne …

Nakon kafice koju ste popili na Gradskom trgu, skoknite do natkrivene pijace Mercado de San Miguel na brzinski ručak. Prva pijaca ovog tipa u Madridu pored štanda sa paeljom kog drži Rodrigo de la Calle, te sladoled kutka Rosambolesc ima i restoran u kome gastro senzacije pravi šef sa Mišelin zvezdom.

Kada završite sa ručkom, predlog je da pratite ulicu Calle Mayor do trga Puerta de Sol i potražite ploču sa „kilometarskom nulom“ na pločniku ispred Casa de Correos (danas sedište regionalne vlade), koja označava zvanični centar Španije. Fotografišite se pored statue medveda koji skače na drvo jagoda, koje je simbol Madrida. Takođe, istražite prodavnice koje se nalaze u blizini Gran Via, avenije koja je izgrađena u prvoj polovini 20. veka.

U ranim večernjim satima osetite pravu madridsku atmosferu tako što ćete sesti u neki od tapas barova. Mi vam predlažemo i ture sa Devour Tours (00 34 695 111 832), jer su usredsređeni na porodična mesta i nude razne rute, ulazeći u najstarije taverne (kao što je Casa Botin), moderne gastro barove i specijalizovane prodavnice hrane.

Prvi dan: u večernjim satima

Sa svojom kestenjastom drvenom fasadom, mermernim stolovima i banketima od crvenog somota, Cafe Central, tik pored trga Plaza de Santa Ana, je veoma omiljena institucija koja je popularna za sve uzraste. Bilo da ste raspoloženi za džez ili bluz koncerte koji se održavaju svake večeri u 22 sata. Ukoliko niste za jedno jazz veče, preko puta nalazi se Salmon Guru, živahni koktel bar koji vodi vrhunski miksolog Diego Cabrera.

Dizajn se kreće od starinskog njujorškog bara do modernim pop-art momenata. Izaberite neki od klasičnih koktela, poput Old Fashion-a, ili prepustite barmenu da vam napravi neki po svom ukusu.

Flamenko i uzbudljiva Spanija
PROČITAJTE I…

Flamenko i uzbudljiva Španija – priča o jednom temperamentnom plesu

Podelite ovaj članak...
22Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *