Destinacije – 7 najlepših jezera u Sjedinjenim Američkim Državama – Travel Magazine

7 najlepših jezera u Sjedinjenim Američkim Državama

7 najlepših jezera u Sjedinjenim Američkim Državama

Sa hiljadama jezera raštrkanih po celoj zemlji, velike su šanse da niste daleko od nekog prelepog i velikog jezera tokom svog istraživanja SAD-a. Ali nisu sva stvorena jednako… Neka jezera su osvojila na lutriji majke prirode kada je u pitanju prirodan lep izgled, dok su neka veštački dragulji SAD-a.

Uzmimo, na primer, nestvarno plavu, duboku vodu Oregonskog jezera Krater, stvorenu vulkanom, ili bistro, hladno Gornje jezero, koje klizi uz dramatične litice peščara.

jezera-evrope
PROČITAJTE I…

Prelepa evropska jezera koja čekaju da ih otkrijete

Jezero Pauel (Powell), Juta i Arizona

U početku je ovo veštačko jezero pobudilo bučnu raspravu kada je kanjon Glen narušen, i kada se reka Kolorado podigla da stvori drugi po veličini veštački rezervoar u SAD-u. Ali ne može se poreći privlačnost ovog dugog jezera, dok njegove tople plave vode vijugaju kroz prozirnu crvenu litice peščara, ispunjavajući više od 96 kanjona.

Gornje jezero (Superior Lake), Minesota, Mičigen i Viskonsin

Gornje jezero je najveće slatkovodno jezero na svetu (po površini) i nalazi se u sklopu Velikih američkih jezera. Obuhvata neverovatnih 82.103 kvadratnih kilometara i nalazi se na granici Kanade i SAD-a. Prirodne atrakcije uključuju litice od peščara koje se nalaze na 200 stopa, plaže i kaskadne vodopade koji padaju u jezero na nacionalnoj obali jezera Pictured Rocks.

Tu su i morske pećine na Apostolskim ostrvima, kao i izolovana obala ostrva Isle Royale, sa vukovima i losovima. Možete pešačiti, voziti se, voziti se kajakom ili trajektom do željenog odredišta. Ovo jezero je toliko veliko da ćete često imati osećaj da ste na okeanu, posebno kada ugledate neustrašive surfere na Severnoj obali. Uostalom, ovo jezero je veće od Škotske!

Flathead, Montana

Flathead je najveće prirodno slatkovodno jezero zapadno od Misisipija, sa čistim kristalnim vodama. Jezero je blagoslovljeno neobično blagom klimom za područje koje se nalazi toliko severno, što omogućava plodno tlo za okolne voćnjake i vinograde na zapadnoj strani. Postoji čak i čudovište iz Flathead Lake-a, koje, sudeći prema nekim izveštajima, možda ima bliskog rođaka koji živi u Loch Nesu. Verovatnije je, međutim, da ćete špijunirati divlje konje koji lutaju državnim parkom.

Viseće jezero (Hanging Lake), Kolorado

Ovaj dragulj od akvamarina koji se nalazi na ivici litica kanjona Glenwood, okružen vodopadima svakako je mesto koje želite da posetite ukoliko se zateknete u Koloradu. Strma, stenovita staza od 2 kilometara na kraju se pretvara u šetalište koje štiti krhki eko-sistem jezera i njegovo korito, formirano tokom milenijuma mineralnim naslagama. Iako ne možete da plivate u jezeru, kratak zaobilazni put stazom vodi do Spouting Rock-a, gde je voda procurila kroz čvrstu stenu formirajući vodopad koji rashlađuje planinare.

Tahoe, Kalifornija

Okruženo snežnim planinama Sijera Nevade, Tahoe predstavlja najveće alpsko jezero u Severnoj Americi i drugo po dubini (1.645 stopa) u SAD-u. Sa vidljivošću od više od 70 stopa, jasnoća jezera je toliko neverovatno da biste se mogli zakleti da plivate na Karibima. Tokom zime sa obližnjih skijaških staza pruža se očaravajući pogled na jezero. Za mnoge Amerikance, ovo je ubedljivo najlepše jezero SAD-a.

Kratersko jezero (Crater), Oregon

Kratersko jezero je nastalo pre skoro 8000 godina kada je vulkanska planina Mazama raznela vrh i ostavila vulkansku ogromnu kalderu. Na najdubljem američkom jezeru nema bilo kakvih potoka ili reka, tako da je izvanredno bistro. Vidljivost je u proseku 90 do 100 stopa, a sunčeva svetlost prodire na skoro 400 stopa dole, što ga čini odličnim za ronjenje. Za još dramatičniji efekat, dva ostrva se uzdižu sa duboko plave površine jezera: šumsko ostrvo Čarobnjak i mnogo manje, Fantomski brod.

Jezero Džordž (Lake George), Njujork

Poznato kao kraljica američkih jezera, ovo 32 kilometra dugo jezero jedno je od najlepših u Sjedinjenim Državama. Smešteno u jugoistočnom državnom parku Adirondack, jezero George okuplja više od 50.000 letnjih posetilaca koji traže prelepe oaze za piknik i pogled na duboko plavu vodu.

PROČITAJTE I…

Najbolja jezera u Italiji

Gosti u ovom području takođe mogu uživati u brojnim aktivnostima na vodi, u rasponu od skijanja na vodi i jet-skija do raftinga i vožnje kajaka. Park istog imena nalazi se na samo nekoliko minuta od jezera i sadrži mnoštvo atrakcija i pogodnosti.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde

Podelite ovaj članak...
148Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *