Destinacije – 7 razloga da posetite Cirih – Travel Magazine

7 razloga da posetite Cirih

7 razloga da posetite Cirih

Cirih je najveći grad u Švajcarskoj i prestonica istoimenog kantona. Ekonomski je i saobraćajni centar Švajcarske, a smatra se i jednim od najvažnijih finansijskih centara sveta.

Jedan je od gradova sa najboljim i najvišim standardom života na svetu i poznat je po luksuzu, skupoći i vrhunskoj čokoladi.

Šarmantni stari grad savršeno je očuvan i u njemu posetioci mogu da istražuju brojne istorijske i kulturne sadržaje. U gradu saobraćaju autobusi, tramvaji i brodići na reci Liman – po savršeno tačnom redu vožnje.

Ali osim kulture, istorije i fantastičnih urbanih iskustava kakvi su vrhunski šoping i gastronomija, Cirih je idealna destinacija za ljubitelje prirode, budući da se nalazi na prelepom istoimenom jezeru i u podnožju Alpa. Zanimljiv je podatak da sa svih dvestotinak česmi u gradu teče čista izvorska voda najvišeg kvaliteta.

Pročitajte sedam glavnih razloga za posetu Cirihu.

View this post on Instagram

How better to end the week than with a pic of one of our picturesque alleys😎?! This one is #Augustinergasse and was captured by @alyssakstevens📸. The alley got its name from an Augustinian monastery that was standing on this spot in the 13th century. The monastery has gone, but there is still a pretty church called "Augustinerkirche" right off the street. Its interior is quite astonishing, worth a visit for sure⛪. Thanks for sharing your moments with #VisitZurich & @visitzurich . . . #visitzürich #Zurich #Züri #Tsüri #InLoveWithSwitzerland #visitswitzerland #Switzerland #schweiz #theweekoninstagram #mybestcityshots #topeuropephoto #switzerland_vacations #topswitzerlandphoto #topzurichphoto #zurich_switzerland

A post shared by Zürich Tourism (@visitzurich) on

Muzeji i Galerije

Iako nema ni pola miliona stanovnika, Cirih se može pohvaliti sa preko 50 muzeja i 100 umetničkih galerija. Upoznavanje njegovog kulturnog i umetničkog blaga treba započeti u Švajcarskom nacionalnom muzeju (Landesmuseum). Ovo je najposećeniji muzej u zemlji i nalazi se preko puta glavne železničke stanice u centru. Muzejska zbirka je bogata i sadrži artefakte još iz perioda praistorije. Obavezna je poseta Kunsthaus-u (Muzej savremene umetnosti) i muzeju konceptualne umetnosti Konstruktiv. Među zanimljvijim muzejima je Cabaret Voltaire, mesto rođenja dadaizma u Švajcarskoj. Ovde su Ugo Bal, Hans Arp i drugi važni umetnici 1916. stvorili jedan od prvih modernih globlaističkih pokreta u umetnosti 20. veka.

Posetioci sa decom mogu da krenu u porodični obilazak i obiđu neki od 14 muzeja osmišljenih specijalno za decu. Teme koje se obrađuju u muzejima su razne – od dinosaurusa, preko kulture, do savremene nauke. Deci u Cirihu svakako neće biti dosadno. Ukoliko se odlučite za kupovinu Zurich City Pass-a, imate pravo na besplatan ili ulaz sa popustom za 40 ciriških muzeja, kao i na 50% popusta za vođeni obilazak Starog grada.

Ciriško jezero i reka Limat

Da bi pokazao koliko je jezero čisto, poznato je da je gradonačelnik Ciriha u nekoliko navrata čašom zahvatao vodu iz njega i pio je pred kamerama. Tokom toplih, ali kratkih leta, lokalci, ali i turisti, osvežavaju se u jezeru, ali i u reci, u oblastima predviđenim za kupanje (poznate kao „badi“). Ali obale jezera privlačne su tokom cele godine – za šetnju, trčanje, vožnju bicikla, ili uživanje u vožnji brodićem i zalasku sunca.

View this post on Instagram

#30daysofZH: We keep re-sharing our all-time favorites and continue with this summer shot by @waterproject (‼️ Disclaimer: This pic was taken 2 years ago. Most likely, it won't look like that this summer and we encourage you to keep practicing #SocialDistancing …) . A view normally the brave Cliff Divers get. Would you free fall into the lake? Don't worry, there is a lower springboard to perform your stylish jump into the warm #LakeZurich. Photographer 📷 Seth from @waterproject recommends for summer in Zurich: "You can tan, get delicious drinks and food, go for swim but most importantly relax and enjoy the scene! 🙌🏼🏊🏽‍♂️🥂💁🏼‍♀️" . . . #VisitZurich #inLoveWithSwitzerland #visitSwitzerland #Zurich #instatravel #travel #dreamnowtravellater #travelstoke #photooftheday #explorenation #lonelyplanet #beautifuldestinations #Züri #travelgram #wanderlust #schweiz #OurRegionZurich #visiteurope #zürichsee #LakeZurich #sunbathing #badi #seebadenge #seebad

A post shared by Zürich Tourism (@visitzurich) on

Šoping

Bahnhofstrasse je meka za šopoholičare. Ulica koja je dugačka oko 1km dom je najekskluzivnijih radnji i tržnih centara. Naravno, u Cirihu ima još šoping distrikta, ali Bahnhofstrasse je najpoznatija ulica i jedna od gradskih turističkih atrakcija. Visoka moda, skupi satovi i bunde, ferariji i poršei, uobičajene su slike u ovom delu grada, a dovoljno je da se prošetate Bahnhofstrasse-om da biste stekli utisak o tome kako žive dobrostojeći stanovnici Ciriha. Ako nemate puno novca, a poželite da i vi obavite šoping u Bahnhofstrasse-u, možete svratiti u čokolateriju Sprüngli i odabrati neke od brojnih ukusa božanstvenih švajcarskih čokoladnih pralina.

View this post on Instagram

Possibly one of the first impressions you get when arriving in Zurich. Not too bad, is it😃? @creamandtravel_ shot this pic while standing at the beginning of the notorious #Bahnhofstrasse, arguably the most famous shopping street of Zurich. Anyone knows who's honored with that statue right there? Comment below if you know it👇! Thank you for sharing all your Zurich pics with #VisitZurich & @visitzurich . . . #Züri #Zürich #tsüri #topzurichphoto #topswitzerlandphoto #traveling #lifewelltravelled #schweiz #visitswitzerland #zurichtourism #beautifuldestinations #citybreak #weekendgetaway #switzerland #traveleurope #living_europe #travelgram #traveller #zurichmainstation #ZürichHB #sbb #sbbcffffs

A post shared by Zürich Tourism (@visitzurich) on

Istorija i zabava

Stari grad je najpopularnija turistička atrakcija Ciriha. Sa zapadne strane Limata je brdo Lindenhof, na kome je nekada bilo rimsko utvrđenje, a zatim karolinški kompleks utvrđanja sa palatom. Danas je ovde jedini park u okviru starih gradskih zidina i registrovan je kao švajcarska nacionalna baština. Odavde se pruža fantastičan pogled na grad.

Na istočnoj strani reke je drugi deo Starog grada, a njegov najpopularniji deo je ulica Niederdorfstrasse. Ova pešačka zona obiluje malim prodavnicama, knjižarama, antikvarnicama, kao i kafeima, restoranima i barovima. Od Starbucks-a, preko indijske hrane, do švajcarskog Fondue-a, izbor je na ovim starim kaldrmisanim ulicama gotovo neograničen. Ipak, ne treba zaboraviti da je Cirih skup grad, a cene u Starom gradu su iznimno visoke.

Gradske crkve

Tri najvažnije crkve su ujedno spadaju u najvažnija gradska zdanja. Fraumunster je u 9. veku podigao kralj Ludvig II Nemački za svoju ćerku Hildegard, i ova crkva je bila otvorena samo za bogate žene Ciriha. U srednjem veku je jedno vreme bila centar političke moći, a danas je poznata po vitražima Marka Šagala.

Grossmunster je jedan od simbola grada. Veruje se da je na ovom mestu Šarlemanj otkrio grobove svetaca zaštitnika grada – Feliksa i Regule i tu je podigao crkvu. U 12. veku je podignuta velika romanička crkva, a prepoznatljivi tornjevi dodati su u 15. veku.

Crkva svetog Petra, odnosno St. Peter Kirche se smatra najstarojim parohijskom crkvom u Cirihu. Izgrađena je u 8. veku na brdu Lindenhof, na mestu nekadašnjeg hrama posvećenog bogu Jupiteru. Obnovljeno zdanje je iz 13. veka. I Grossmunster i crkvu svetog Petra odlikuju jedinstveni vitraži koje vredi pogledati.

View this post on Instagram

Grossmünster cathedral has survived a lot of challenging times since its erection around nine centuries ago😊. And it will most likely also survive the current situation. So we're confident you'll be able to admire it on your next visit to Zurich, just like @raymondinauen did while capturing this beautiful postcard shot📸. Thank you for sharing your inspiration with #VisitZurich & @visitzurich . . . #zürich🇨🇭 #zurich #grossmünster #cathedral #kathedrale #switzerland #dailyshots #city #cityscape #cityphotography #instagood #instadaily #instacity #town #oldtown #dailypic #switzerland_vacations #worldtravelbook #TLPicks #travellingthroughtheworld #eurotrip #traveljunkie #wonderful_places #travelanddestinations

A post shared by Zürich Tourism (@visitzurich) on

Ciriška planina za izlete

Uetliberg je planina iznad Ciriha, koja nudi panoramski pogled na grad, jezero i Alpe. Visoka je 871m, a posetioci mogu da se popnu i na panoramski toranj, za još bolji pogled. Na vrhu je i hotel Uto Kulm, gde se možete osvežiti, popiti piće ili ručati. Tokom cele godine Uetliberg je popularno mesto za rekreaciju – moguće su vožnje biciklom ili šetnja nekom od više staza za hajking. Duž staza su brojne česme sa izvorskom vodom i mestima za kampovanje. Ukoliko niste u formi, do planine saobraća voz, takozvana linija Uetliberg, na svakih pola sata. Vožnja traje oko 20 minuta i dovozi vas na visinu od 812m.

Noćni život

Cirih je poznat po veoma aktivnoj elektronskoj noćnoj sceni. Od japijevskih klubova do underground žurki, posetioce će iznenaditi količina opuštene i lude atmosfere u ovom gradu. Za popularne i „mainstream“ klubove posetite nekadašnju industrijsku četvrt grada – Zurich West. Tokom leta, žurke se prenose i na obale reke i jezera, sa koktel barovima na otvorenom i odličnom zabavom od popodneva do kasno u noć. Među najpoznatijim mestima za izlazak su klub Mascotte sa stogodišnjom istorijom, underground klub Gonzo i snobovski Alice Choo u distriktu Zurich West.

Pročitajte kratak vodič za posetu Bazelu i korisne savete za putovanje u Švajcarsku. Upoznajte bajkovite alpske destinacije.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
100Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X