Destinacije – 7 razloga da posetite Cirih – Travel Magazine

7 razloga da posetite Cirih

7 razloga da posetite Cirih

Cirih je najveći grad u Švajcarskoj i prestonica istoimenog kantona. Ekonomski je i saobraćajni centar Švajcarske, a smatra se i jednim od najvažnijih finansijskih centara sveta.

Jedan je od gradova sa najboljim i najvišim standardom života na svetu i poznat je po luksuzu, skupoći i vrhunskoj čokoladi.

Šarmantni stari grad savršeno je očuvan i u njemu posetioci mogu da istražuju brojne istorijske i kulturne sadržaje. U gradu saobraćaju autobusi, tramvaji i brodići na reci Liman – po savršeno tačnom redu vožnje.

Ali osim kulture, istorije i fantastičnih urbanih iskustava kakvi su vrhunski šoping i gastronomija, Cirih je idealna destinacija za ljubitelje prirode, budući da se nalazi na prelepom istoimenom jezeru i u podnožju Alpa. Zanimljiv je podatak da sa svih dvestotinak česmi u gradu teče čista izvorska voda najvišeg kvaliteta.

Pročitajte sedam glavnih razloga za posetu Cirihu.

Muzeji i Galerije

Iako nema ni pola miliona stanovnika, Cirih se može pohvaliti sa preko 50 muzeja i 100 umetničkih galerija. Upoznavanje njegovog kulturnog i umetničkog blaga treba započeti u Švajcarskom nacionalnom muzeju (Landesmuseum). Ovo je najposećeniji muzej u zemlji i nalazi se preko puta glavne železničke stanice u centru. Muzejska zbirka je bogata i sadrži artefakte još iz perioda praistorije. Obavezna je poseta Kunsthaus-u (Muzej savremene umetnosti) i muzeju konceptualne umetnosti Konstruktiv. Među zanimljvijim muzejima je Cabaret Voltaire, mesto rođenja dadaizma u Švajcarskoj. Ovde su Ugo Bal, Hans Arp i drugi važni umetnici 1916. stvorili jedan od prvih modernih globlaističkih pokreta u umetnosti 20. veka.

Posetioci sa decom mogu da krenu u porodični obilazak i obiđu neki od 14 muzeja osmišljenih specijalno za decu. Teme koje se obrađuju u muzejima su razne – od dinosaurusa, preko kulture, do savremene nauke. Deci u Cirihu svakako neće biti dosadno. Ukoliko se odlučite za kupovinu Zurich City Pass-a, imate pravo na besplatan ili ulaz sa popustom za 40 ciriških muzeja, kao i na 50% popusta za vođeni obilazak Starog grada.

Ciriško jezero i reka Limat

Da bi pokazao koliko je jezero čisto, poznato je da je gradonačelnik Ciriha u nekoliko navrata čašom zahvatao vodu iz njega i pio je pred kamerama. Tokom toplih, ali kratkih leta, lokalci, ali i turisti, osvežavaju se u jezeru, ali i u reci, u oblastima predviđenim za kupanje (poznate kao „badi“). Ali obale jezera privlačne su tokom cele godine – za šetnju, trčanje, vožnju bicikla, ili uživanje u vožnji brodićem i zalasku sunca.

Šoping

Bahnhofstrasse je meka za šopoholičare. Ulica koja je dugačka oko 1km dom je najekskluzivnijih radnji i tržnih centara. Naravno, u Cirihu ima još šoping distrikta, ali Bahnhofstrasse je najpoznatija ulica i jedna od gradskih turističkih atrakcija. Visoka moda, skupi satovi i bunde, ferariji i poršei, uobičajene su slike u ovom delu grada, a dovoljno je da se prošetate Bahnhofstrasse-om da biste stekli utisak o tome kako žive dobrostojeći stanovnici Ciriha. Ako nemate puno novca, a poželite da i vi obavite šoping u Bahnhofstrasse-u, možete svratiti u čokolateriju Sprüngli i odabrati neke od brojnih ukusa božanstvenih švajcarskih čokoladnih pralina.

Istorija i zabava

Stari grad je najpopularnija turistička atrakcija Ciriha. Sa zapadne strane Limata je brdo Lindenhof, na kome je nekada bilo rimsko utvrđenje, a zatim karolinški kompleks utvrđanja sa palatom. Danas je ovde jedini park u okviru starih gradskih zidina i registrovan je kao švajcarska nacionalna baština. Odavde se pruža fantastičan pogled na grad.

Na istočnoj strani reke je drugi deo Starog grada, a njegov najpopularniji deo je ulica Niederdorfstrasse. Ova pešačka zona obiluje malim prodavnicama, knjižarama, antikvarnicama, kao i kafeima, restoranima i barovima. Od Starbucks-a, preko indijske hrane, do švajcarskog Fondue-a, izbor je na ovim starim kaldrmisanim ulicama gotovo neograničen. Ipak, ne treba zaboraviti da je Cirih skup grad, a cene u Starom gradu su iznimno visoke.

Gradske crkve

Tri najvažnije crkve su ujedno spadaju u najvažnija gradska zdanja. Fraumunster je u 9. veku podigao kralj Ludvig II Nemački za svoju ćerku Hildegard, i ova crkva je bila otvorena samo za bogate žene Ciriha. U srednjem veku je jedno vreme bila centar političke moći, a danas je poznata po vitražima Marka Šagala.

Grossmunster je jedan od simbola grada. Veruje se da je na ovom mestu Šarlemanj otkrio grobove svetaca zaštitnika grada – Feliksa i Regule i tu je podigao crkvu. U 12. veku je podignuta velika romanička crkva, a prepoznatljivi tornjevi dodati su u 15. veku.

Crkva svetog Petra, odnosno St. Peter Kirche se smatra najstarojim parohijskom crkvom u Cirihu. Izgrađena je u 8. veku na brdu Lindenhof, na mestu nekadašnjeg hrama posvećenog bogu Jupiteru. Obnovljeno zdanje je iz 13. veka. I Grossmunster i crkvu svetog Petra odlikuju jedinstveni vitraži koje vredi pogledati.

Ciriška planina za izlete

Uetliberg je planina iznad Ciriha, koja nudi panoramski pogled na grad, jezero i Alpe. Visoka je 871m, a posetioci mogu da se popnu i na panoramski toranj, za još bolji pogled. Na vrhu je i hotel Uto Kulm, gde se možete osvežiti, popiti piće ili ručati. Tokom cele godine Uetliberg je popularno mesto za rekreaciju – moguće su vožnje biciklom ili šetnja nekom od više staza za hajking. Duž staza su brojne česme sa izvorskom vodom i mestima za kampovanje. Ukoliko niste u formi, do planine saobraća voz, takozvana linija Uetliberg, na svakih pola sata. Vožnja traje oko 20 minuta i dovozi vas na visinu od 812m.

Noćni život

Cirih je poznat po veoma aktivnoj elektronskoj noćnoj sceni. Od japijevskih klubova do underground žurki, posetioce će iznenaditi količina opuštene i lude atmosfere u ovom gradu. Za popularne i „mainstream“ klubove posetite nekadašnju industrijsku četvrt grada – Zurich West. Tokom leta, žurke se prenose i na obale reke i jezera, sa koktel barovima na otvorenom i odličnom zabavom od popodneva do kasno u noć. Među najpoznatijim mestima za izlazak su klub Mascotte sa stogodišnjom istorijom, underground klub Gonzo i snobovski Alice Choo u distriktu Zurich West.

Pročitajte kratak vodič za posetu Bazelu i korisne savete za putovanje u Švajcarsku. Upoznajte bajkovite alpske destinacije.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
288Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *