Destinacije – 7 razloga da posetite Hanoj – Travel Magazine

7 razloga da posetite Hanoj

7 razloga da posetite Hanoj

Ako u Vijetnamu ne provodite mnogo vremena, a plan vam je da istražite i urbani i ruralni život, Hanoj je savršena baza za upoznavanje zemlje. Iako je on prestonica Vijetnama, atmosfera u Hanoju je mnogo mirnija u odnosu na užurbani najveći grad – Ho Ši Min Siti.

To ne znači da gradu nedostaje duha. U njemu živi preko osam miliona ljudi i oduvek je smatran kulturnim centrom zemlje. Hanoj je i jedan od najstarijih gradova u u jugoistočnoj Aziji, u prošlosti poznat kao Tang Long – zmaj koji se uzdiže. Nalazi se na severu Vijetnama, u delti Crvene reke, oko 100km od njenog ulivanja u Tonkinški zaliv.

Tokom svoje istorije Hanoj je bio upravljački centar Francuske Indokine, glavni grad Severnog Vijetnama (od 1954) i prestonica ujedinjenog Vijetnama (od 1976). Iako je tokom rata bio teško oštećen zbog američkog bombaradovanja (razorena je četvrtina grada), i dalje ga krasi više od 600 starih pagoda i hramova. Evo nekoliko razloga zašto je vredan posete.

Hanoj je poznat kao kulturni centar Vijetnama već vekovima

Foto: Thomas Gerlach from Pixabay

Odličan aerodrom

Međunarodni aerodrom Noi Bai (Hanoi International Airport) je čist i efikasan. Iako je prestonički aerodrom, na njemu su gužve mnogo manje nego na aerodromima u Ho Ši Min Sitiju i Da Nangu. Vožnja od aerodroma do Stare četvrti u Hanoju traje oko 40 minuta.

Blaža klima

Hanoj odlikuje topla i vlažna suptropska klima. Ipak, ona je znatno blaža u odnosu na centralne i južne delove zemlje. Od maja do avgusta je letnja, kišna sezona, kada je i ovde veoma toplo, sa velikom količinom padavina. Od septembra do novembra temperatura i količina padavina su u padu. Vrhunac turističke sezone je od decembra do februara, kada ima najmanje padavina i temperature su prijatne.

Klima u Hanoju blaža je nego u centralnim i južnim delovima zemlje

Foto: Quang Nguyen vinh from Pixabay

Atrakcije

Stara gradska četvrt je jedinstveno mesto koje će vas vratiti u prošlost ovog grada sa bogatom istorijom. Neke od atrakcija koje obavezno treba posetiti su katedrala svetog Josifa, Hram književnosti, jezero Hoan Kiem, hram Ngoc Son i zatvor Hoa Lo. Stara četvrt je bila podeljena po ulicama specijalizovanim za određene „teme“. Tako su postojale one sa radnjama koje prodaju svilu, lekove tradicionalne medicine, nakit, predmete od bambusa, itd. Ove ulice su i dalje zadržale stara imena koja aludiraju na robu koja se nekada u njima prodava.

Hanoj je i dom važnim kulturinim, društvenim i sportskim institucijama. Tu se nalaze Nacionalni univerzitet, Nacionalni stadion, Nacionalni muzej vijetnamske istorije i Nacionalni muzej finih umetnosti. U gradu obavezno treba posetiti i jednu od dve najsvetije pagode u Vijetnamu – Pagodu na jednom stubu, i toranj koji je nekada bio deo velike hanojske citadele, a danas je jedan od simbola grada. U gradu i dalje stoje brojna značajna zdanja iz francuskog perioda. Mnoga od njih su raskošna fuzija kolonijalne i tradicionalne vijetnamske arhitekture. Kolonijalne zgrade, vile i ulice uglavnom se mogu videti u distriktima Ba Đình i Hoàn Kiếm. Hanojska noćna pijaca odlično je mesto za kupovinu autentičnih suvenira.

Hrana

Vijetnamska kuhinja je legendarna. Savršene kombinacije pirinča i testenina sa mesom, svežim povrćem, voćem i začinima postale su popularne u celom svetu, a hanojska varijacija ima nekoliko specifičnih jela koja se moraju probati. Bun cha je grilovana svinjetina sa pirinčanim nudlama, Hanoi pho je grilovana riba sa mirođijom, a na ulici se na štandovima mogu isprobati i jela sa puževima, duboko pržene palačinke sa rakovima i banh mi sendviči. Popularni desert je che, neka vrsta retkog pudinga od mahunarki, voća, kokosa i tapioke. Inače, hrana u Hanoju je blažeg ukusa i manje začinjena nego u drugim delovima Vijetnama.

Kafa sa jajima

Vijetnamska kafa je jedna od turističkih atrakcija zemlje. Pravi se tako što se žumance ulupa sa šećerom i kondenzovanim mlekom. Ono se zatim sipa u čaše ili šolje i preliva kafom. Iako je popularna u celoj zemlji, veruje se da je ova kafa nastala u Hanoju, i to u kafeu Giang, koji i dalje postoji i jedno je od najpopularnijih gradskih mesta za druženje. Smatra se da je kafa sa jajima nastala tokom rata, kada su vladale nestašice mleka, a danas postoji više varijanti – topla i ledena, sa dodatkom čokolade ili matcha čaja, itd.

Sapa, Halong i Ninh Binh

Iz Hanoja lako možete organizovati dvodnevni izlet sa noćenjem do gradova Sapa i Ninh Binh (nekoliko sati lokalnim autobusima) ili krstarenje zalivom Halong. Sapa je gradić u severozapadnom delu zemlje u kome možete upoznati kulture manjinskih naroda kakvi su Hmong, Dao, Xa Pho i Tay. Ninh Binh je prelepi mali gad u delti Crvene reke u severnom delu zemlje, okružen netaknutim pejzažima i sa nekoliko starih i značajnih hramova i pagoda u blizini.

Lokalci

Stanovnici Hanoja veoma su predusretljivi prema strancima. Ne ustručavaju se da sa osmehom na licu pomognu i daju sve od sebe da vas upute na pravu stranu ukoliko ih zaustavite na ulici. Ako nedeljom po popodne krenete u šetnju oko jezera Hoan Kiem, prilaziće vam lokalna deca i pokušavaće da zapodenu razgovor – kako bi vežbali svoj engleski. Vijetnamci su inače poznati kao druželjubivi i radoznali i njihova toplina će boravak u Hanoju učiniti još prijatnijim.

Pročitajte šta treba znati pre odlaska u Vijetnam. Saznajte više o Da Nangu, Hoj Anu i brdima Ba Na, ali o azijskim gradovima u kojima se jede najbolja ulična hrana.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
84Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X