Destinacije – 8 razloga da posetite Lisabon – Travel Magazine

8 razloga da posetite Lisabon

8 razloga da posetite Lisabon

Ko god je sanjao o putovanju u Lisabon, zna koliko je nama iz Srbije bilo teško da se domognemo portugalskog tla. Direktnu avio vezu nismo imali, pa su oni nestrpljivi da je dočekaju, putovali preko Zagreba ili Budimpešte. Od jula logistika više neće biti problem, nakon što je Wizz Air najavio let iz Beograda do Lisabona! Doduše, kada sračunate prtljag i takse, karta baš i neće izaći jeftino (oko 30.000 povratna), ali opet olakšaće put do portugalske metropole. I to u velikoj meri!

Zašto je Lisabon sve popularnija destinacija?

Stvarno nas to pitate? Šalu na stranu, portugalska prestonica oduvek je bila mamac za turiste, i to zbog svoje kolonijalne istorije, prelepe arhitekture i fado muzike. Zbog ovog poslednjeg, Lisabon je stekao nadimak „melanholičnog zavodnika“ Evrope. Takođe, Lisabon nudi priliku da posetite neka vrlo zanimljiva okolna mesta, kao što su magična Sintra i morski Cascais.

Pogledajte koje greške ne smete da pravite prilikom boravka u Portugaliji, kao i kako izgleda Obiduš. Saznajte i koji su gradovi savršena alternativa Lisabonu i Portu.

Terakota krovovi, slikovite ulice sa kućama u pastelnim i jarkim bojama, poslastičarnice sa najukusnijim kolačima koje ste probali, sve to možete da vidite u Lisabonu koji je tokom 15. i 16. veka bio trgovinski i pomorski centar.

Mi se danas fokusiramo na najzanimljivije atrakcije Lisabona…

Tramvaj 28

Kada pomislite na Lisabon, koja slika vam prođe ispred očiju? Nama taj žuti, prestari tramvaj koji vijuga kroz uličice portugalske metropole. Jer kao što San Francisko ima svoj prepoznatljivi taksi, a London crvene double-decker autobuse, tako Lisabon ima svoj prepoznatljivi tramvaj koji je postao simbol grada i posebna atrakcija.

Tramvaj na liniji 28 saobraća između Martim Moniza do parka Campo Ourique, i vrlo je tourist-freindly. Za vožnju kroz najlepše delove grada – Graca, Baixa, Bairro Alto i Alfama, trebaće vam oko sat vremena. Ovo je vrlo stari model tramvaja u kojem ne postoji klima, ali ne brinite se. Vetar struji kroz otvorene prozore. Ako poslušate mnoge turiste, njihova preporuka je da se uspete sa ovim tramvajem do Alfame a potom pešice se spustite u gradsko jezgro. Takođe, zbog velike popularnosti ove tramvajske linije, na ovoj ruti ima dosta džeparoša, te povedite računa dok se vozite.

Lisabon i tramvaj 28

Foto: Louis Paulin from Unsplash

Belem

Belem je najelitniji kvart Lisabona, udaljen 6.5 kilometara od centra, ali u njemu se nalazi niz top atrakcija kao što su manastir Jeronimos, Belem kula, Spomenik morepolovcima i Belem palata, zvanična rezidencija portugalskog predsednika. Ovaj istorijski kvart je takođe luka odakle je veliki broj moreplovaca odlučio da krene u otkrivanje sveta. Jedan od njih je čuveni Vasco de Gama, inače prvi čovek koji je morskim putem stigao iz Evrope ka Indiji, kao i Ferdinand Magellan, prvi čovek koji je otplovio svet.

Lisabon spomenik moreplovcima

Spomenik moreplovcima Foto: Miguel Henriques from Unsplash

U Belemu se nalazi i prelepo šetalište pored reke Težo koja se baš ovde uliva u okean. Naravno, Belem vrvi od turista što može da vas nekako odvrati od razgledanja. Ali čak i ako sretnete masovne grupe, nemojte da odustanete od šetnje kao i od degustacije kolača pastel de nata (portugalski tart od jaja) u najpoznatijoj lisabonskoj poslastičarnici Pasteis de Belem.

Alfama

Alfama je boemski kvart Lisabona, stisnut u stotinak tesnih uličica s kafeima u kojima služe kvalitetno domaće vino uz fado muziku. Mnogi turisti vole da sa tramvajem dođu ovde i onda natenane istražuju njegove uličice. U Alfami se nalaze najbolji restorani i fado klubovi, dok kuće datiraju iz perioda kada su Mavari živeli na ovim prostorima. Među najpopularnijim turističkim atrakcijama Alfame su katedrala Sv. Đorđa i pijaca Feidra de Ladra, na kojoj se mahom prodaje second hand odeća, antikviteti i nakit.

Ovaj buvljak je među najčuvenijim na svetu i u bukvalnom prevodu naziva se „pijaca lopova“. Začeci ove pijace zabeležni su još u srednjem veku, kada se na trgovima u Lisabonu prodavala ukradena roba. Danas ovde možete pronaći svašta, od bižuterije do kolekcionarskih ploča. Savet svih lokalaca i turista je svakako da se prepustite i da bez plana i mape skitate Alfamom koja je za mnoge najlepši kvart Lisabona.

Lisabon - alfama

Foto: Joao Reguengos from Unsplash

Nacionalni muzej Azulejo

Pored žutog tramvaja, druga asocijacija na Lisabon, pa i na Portugal su prelepe pločice. Azulejo na portugalskom znači keramička ploča čija jedna strana je glatka i ukrašena. U Lisabonu ćete na svakom koraku naći kuću koja je ukrašena ovim pločicama. Naravno, keramičke pločice su prvi put u Portugal donesene iz Sevilje. Bile su to hispano-mavarske pločice u koje su se svi zaljubili. Krajem XVII veka većina pločica je uvožena iz Holandije, gde je pod uticajem kineskog porcelana u modu ušla plavo-bela kombinacija. Ukoliko vam ne bude dovoljno „pločica“ u gradu, posetite ovaj muzej u kojem se nalazi pozamašna zbirka iz 15. veka.

Tvrđava Sv. Đorđa

Castelo de Sao Jorge nalazi se na vrhu brda, u kvartu Alfama. Ovaj zamak su kao utvrdu koristili Rimljani, Vizigoti i Mavari, koji su je pretvorili u kraljevsku palatu pre nego što ju je zauzeo prvi portugalski kralj, Alfonso Henriques. Kasnije kada je kralj Manuel (1511.) izgradio luksuzniju palatu Ribeiru, ovaj prostor korišćen je i kao pozorište, zatvor, pa čak i kao skladište oružja. Na ovom mestu danas možete da se odmorite nakon uspona i da uživate u zalasku sunca s pogledom na ceo grad.

Lift Santa Justa

U Lisabonu svakako ne smete da propustite lift Santa Justa (Santa Žusta). Ovo neogotsko zdanje, sagrađeno je još 1902. godine, a njegov projektant je bio učenik čuvenog Gustava Ajfela. Čak i ako ispred zateknete kilometarski red, sačekajte. Gore vas čeka vidikovac koji je vredan čekanja. Takođe, na samom vrhu nalazi se kafić, gde se možete okrepiti uz neko dobro portugalsko vino ili mateuš.

Lisabon lift santa Justa

Foto: Lucie Capkova from Unsplash

Muzej Gulbenkian

Star pedeset godina, muzej Gulbenkian sadrži jednu od najboljih privatnih zbirki sveta. Calouste Gulbenkian, bivši tajkun i kolekcionar slika poklonio je Portugalu posle smrti zbirku koja sadrži više od 6.000 umetničkih dela. Da je zbirka vrlo raznovrsna svedoči činjenica da sadrži egipatske mumije, zatim dela Rubensa i Rembranta, kao i kineski porcelan.

Okeanarijum

Jedan od najvećih akvarijuma na svetu nalazi se baš u Lisabonu. Ovaj akvarijum je proglašen za najbolji na svetu 2015. godine po Trip Advisor-u. U preko 5.000 kubnih metara pliva više od 8.000 okeanskih vrsta. Oko velikog, centralnog akvarijuma u kojem plivaju ajkule i raže, nalaze se velike dvorane u kojima možete videti i vrste koje žive paralelno u okeanima ii na kopnu. Za posetu kompletnog objekta odvojite više od 3 sata, jer je ovo savršeno sređen muzej o okeanima, ekologiji i vrstama koje žive u okeanu.

Okeanarijum Lisabon

Foto: Vidar Nordli Mathisen from Unsplash

Pogledajte koja knjižara u Portu se smatra za jednu od tri najlepših na svetu. Saznajte i koji su gradovi idealna opcija za život digitalnih nomada.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
300Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X