Destinacije – Nacionalni park Abel Tasman u 4k Ultra HD - najlepša oaza Novog Zelanda – Travel Magazine

Nacionalni park Abel Tasman u 4k Ultra HD – najlepša oaza Novog Zelanda

Nacionalni park Abel Tasman u 4k Ultra HD – najlepša oaza Novog Zelanda

Nacionalni park Abel Tasman je priobalni raj Novog Zelanda. Možete da ga istražite sa kopna, vode ili vazduha, a turoperatori će vam ponuditi krstarenja, mogućnost vožnje kajaka, heli-ture ili pak jedrenja. Iako je leto popularno vreme za posetu, meštani veruju da je jesenja sezona zapravo najbolje doba za istraživanje parka, s obzirom da vam pusto more i plaže omogućavaju da istinski uživate u miru i spokoju.

Oni koji žude za odmorom, mogu da ostanu u luksuznim odmaralištima, ali spavanje pod zvezdama ispod šatora, smatra se najboljim načinom da doživite duh Abela Tasmana.

Pogledajte kako izgleda jedini švajcarski nacionalni park, kao i priču iza Angkor Wata, dragulja Kambodže. Saznajte i koji su to nacionalni parkovi Tajlanda koje vredi posetiti.  

Abel Tasman dobio ime po evropskom istraživaču

Nacionalni park Abel Tasman je novozelandski nacionalni park koji se nalazi između Golden Bay-a i zaliva Tasman na severnom kraju Južnog ostrva. Ime je dobio po Abelu Tasmanu, koji je 1642. godine postao prvi evropski istraživač koji je istražio Novi Zeland i koji se usidrio u blizini Zlatnog zaliva. Park je otvoren 18. decembra 1942. godine kako bi se obeležila 300. godišnjica posete Abela Tasmana. Ceremoniji otvaranja u Tarakoheu prisustvovao je Charles van der Plas, lični predstavnik holandske kraljice, Vilhelmine. Park zauzima relativno malen 22.530 hektara, što ga čini najmanjim od svih nacionalnih parkova na Novom Zelandu.

Najlepši deo parka su…

Staze za pešaćenje i plaže spadaju u glavne mamce za turiste. Ovde peščane plaže izgledaju prilično izolovano između drveća i plime. Kristalno čisti potoci spuštaju se po mahovitim dolinama kako bi se pridružili okeanu. Granitne i mermerne formacije takođe su delovi koji će vas oduševiti. U zalivu Te Puketea, savršenom polumesecu zlatnog peska, pešačka staza vodi Pitt Head-om do drevnog mesta Maori (utvrda). Što se tiče staza, ovde postoji šest planinskih i pešačkih staza. Najzanimljivija staza je svakako Obalna. Za ovu stazu vam je potrebno tri do pet dana. Smatra se srednjom stazom dužine 60 kilometara, s ponekad strmim i blatnim terenom. Pogled sa staze pruža se na prekrasne peščane plaže i Kleopatrin bazen (prirodno stvoreni bazen s mahovinom s vodenim toboganom).

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
12Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Najlepse mesto na svetu, na zalost nisam uspeo da se odselim kad je trebalo

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *