Afrika – Afrički safari: Zalazak sunca u savani – Travel Magazine

Afrički safari: Zalazak sunca u savani

Afrički safari: Zalazak sunca u savani

Na svahili jeziku, safari znači „dugo putovanje“. Ako ste ljubitelj prirode i privlači vas mistični afrički kontinent, uz malo planiranja i pripreme, safari je danas finansijski, ali i logistički, dostupniji nego ikada.

Tržište je veliko, a ponuda bogata, i oni koji po prvi put razmišljaju o odlasku na safari, iznenadiće se kada shvate da im je na raspolaganju veliki deo kontinenta.

Uz toliko opcija i mogućnosti, vrlo je važno da prvo utvrdite kakav tip iskustva vas zanima. Da li želite da pasivno uživate u pejzažu i posmatranju životinja, dok vas džip vozi kroz magične predele savane, ili želite da sa lokalnim vodičima pratite tragove životinja i saznajete više o njihovom načinu života. Izbor safarija odrediće i koje životinje ćete videti. Za one koji se prvi put nađu na afričkom tlu, nezaobilazna je „velika petorka“ – lav, leopard, slon, nosorog i bivo, najopasnije životinje sa kojima su se lovci u ovim predelima suočavali. Na većini mesta moći ćete da ih vidite sve ili bar većinu, ali šanse za susret nisu jednake u svim parkovima.

Tu su i druge legendarne afričke životinje – žirafe, zebre i nilski konji, a mnogi zaboravljaju da u ovim kompleksnim eko-sistemima obitavaju i podjednako fascinantne manje životinje – egzotične vrste ptica, merkati, kameleoni, balegari, itd. Svaka od destinacija ima svoje „specijalne atrakcije“, a bogatstvo živog sveta u parkovima će vas ostaviti bez teksta. Mi vam predstavljamo neke od najpoznatijih safari destinacija, idealnih za prvu posetu Africi.

Masai Mara, Kenija
Masai Mara je severni nastavak Nacionalnog parka Serengeti u Tanzaniji. Ova dva parka se zajedno prostiru na površini od 25.000km, a poznata su po velikoj migraciji zebri i gnua, koja se dešava svake godine u periodu od jula do oktobra. U rezervatu su prisutne sve životinje iz grupe „velika petorka“. Ukoliko ste nekada zamišljali safari, on je verovatno izgledao kao Masai Mara, budući da je veliki broj TV dokumentaraca o afričkim životinjama snimljen upravo ovde. Otvorena savana, drveće akacije i predatori koji se izležavaju na suncu, ali i slonovi, žirafe i retki crni nosorozi, čine ovaj safari nezaboravnim. Nažalost, zbog velike popularnosti, u rezervatu su česte turističke gužve.

Nacionalni park Serengeti i krater Ngorongoro, Tanzanija
Serengeti je najveća safari-atrakcija Afrike. Svi opisi koji važe za rezervat Masai Mara, važe i za njega, od velike migracije životnja do lakog pristupa velikim predatorima. Razlika je u tome što se radi o 10 većoj površini, nepreglednim dolinama i značajno bogatijem eko-sistemu. Centralni deo parka, oko Seronere, opsedaju turisti, ali privatni rizorti na severu i zapadu nude nešto ekskluzivnija iskustva. U neposrednoj blizini je krater Ngorongoro, zapravo kaldera ugašenog vulkana, čije doline, šume i jezera obiluju životinjskim vrstama. Zbog svoje atraktivnosti i velikog broja posetilaca, krater Ngorongoro danas izgleda kao zološki vrt, ali za sve one koji svoj safari planiraju kao kratak jednodnevni izlet, ovo je možda najbolja opcija.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Nacionalni park Kruger, Južna Afrika
Iskusni putnici, koji traže autentična iskustva, imaju štošta da prigovore upravi glavnog nacionalnog parka Južne Afrike. Komercijalizacija, velike gužve, asfaltirani putevi i ogromni kampovi zaista nisu po svačijem ukusu, ali ono što se ne može poreći je da su divlje životinje ovde pronašle prekopotrebnu zaštitu i da se broj svih vrsta povećava, uključujući pripadnike „velike petorke“, gaparde, divlje pse i više od 500 vrsta ptica. Ono što Kruger čini atraktivnom destinacijom je raznovrsnost habitata, pa posetioci mogu da upoznaju životinje koje žive u savani, brdima, uz rečna korita i u nešto bujnijoj vegetaciji.

Nacionalni park Chobe i rezervat Moremi, Bocvana
Bocvana ima i dva veća nacionalna parka – rezervat Centralni Kalahari i nacionaoni park Gemsbok, ali Chobe je prvi, i najraznovrsniji po pitanju životinja koje u njemu žive. Posebno su atraktivni obilasci „sa vode“ tokom suve sezone, na severu parka. Tokom rečnih krstarenja, posetioci mogu da gledaju krda slonova i bivola, a među pradatorima su najrasprostranjeniji lavovi i hijene. Relativno blizu parka je još jedna velika atrakcija – Viktorijini vodopadi. Nešto dalje na jugu nalazi se rezervat Moremi, koji obuhvata istočne delove Okavango delte. Ovde se tokom sušne sezone okupljaju brojne životinjske vrste, koje možete pomatrati tokom kstarenja ili vožnje kanuom (mokoro). Poseta ovim destinacijama se često kombinuje, a pored vazdušne konekcije postoji i put preko oblasti Savuti, poznate po velikom broju slonova, lavova i hijena.

Nacionalni park Južna Luangwa, Zambija
Ovaj nacionalni park u zapadnom delu zemlje predstavlja vrhunac turističke ponude Zambije. Veliki broj životinjskih vrsta duž meandrirajućeg toka reke Luangve, među kojima su nilski konji i krokodili, i noćno posmatranje velikih mačaka u lovu, samo su deo iskustava koje ovaj park nudi. Ovo je, između ostalog, jedan od najpopularnijih afričkih parkova za safari šetnje, sa izuzetnim vodičima, ali i skupim smeštajem u vidu luksuznih privatnih koliba.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *