Afrika – Egipat - tako blizu – Travel Magazine

Egipat – tako blizu

Egipat – tako blizu

Sve je više onih koji žele da se ogreju suncem i tokom zimskih meseci. Ipak, sve toplije destinacije su poprilično udaljene, s tim što to za Egipat ne važi. U Egiptu možete biti već za oko tri i po sata! Spektakularne plaže, dobri hoteli, toplo more, sunce, prijatni ljudi, neverovatna istorija i kultura, dobra hrana… očekuju vas u Egiptu!

SPOMENICI
Najpoznatiji simbol Egipta svakako su piramide, najprepoznatljivije ljudske građevine na celom svetu, koje predstavljaju jedno od sedam svetskih čuda drevnog sveta. I nakon toliko vekova, piramide nisu izgubile svoju impozantnost i svake godine i dalje privlače na milione turista.
Naravno, najpoznatiji kompleks piramida je onaj u Gizi gde možete naći oko 140 piramida! I prosto je zadivljujuće kako su one ostale skoro netaknute, naročito imajući u vidu da su neke od njih stare skoro 5000 godina.
Ipak, piramide nisu jedini spomenici koji privlače turiste u Egipat. Jedan od egipatskih dragulja svakako je Luxor, na zapadnoj obali reke Nil, grad koji odiše neverovatnom istorijom i spomenicima. Pored čuvenih hramova i spomenika iz Luxora se možete uputiti i u obližnju Dolinu Kraljeva.
Sa druge strane reke, na istočnoj obali, nalazi se takođe čuveni hram Karnak.
Naravno, ovo je samo „kap u moru“ onoga što Egipat nudi kada su kulturno-istorijski spomenici u pitanju…

SPORT I REKREACIJA
More i sportske aktivnosti predstavljaju najpopularniju kombinaciju u Egiptu. Crveno more u sebi krije neke od najpopularnijih ronilačkih lokaliteta na svetu. Hurgada sa svojim dugačkim peščanim plažama je popularno letovalište koje se nalazi upravo u blizini tih podvodnih lokacija, tačnije fascinantnih koralnih grebena.
Južno od Hurgade nalazi se još uvek nedovoljno otkriveno letovalište Marsa Alam, koje takođe nudi fantastične mogućnosti za ronjenje, rame uz rame sa lokacijama u mnogo poznatijem Šarm el Šeiku.
Kursevi ronjenja u Egiptu najčešće se organizuju po svetski priznatom PADI sistemu i svaki polaznik koji završi kurs dobija međunarodno priznatu licencu. U ponudi su kursevi i za početnike, ali i za sertifikovane ronioce, koji žele dodatno usavršavanje.
Pored ronjenja, veoma popularna sportska aktivnost za turiste jeste golf, koji ima poprilično dugu tradiciju u Egiptu. Jedan od popularnijih golf terena je „Geriza Sport Club – Mena House“ u neposrednoj blizini piramida u Gizi, koji je otvoren krajem 19. veka! Pored ovog terena, Egipat raspolaže sa preko 20 vrhunskih golf terena širom zemlje, uključujući one na Crvenom moru i Sinajskom poluostrvu.

SLOBODNO VREME
Egipat nudi obilje zabave i aktivnosti, kako za parove, tako i za cele porodice. Tokom dana možete istraživati predivne vrtove i parkove u velikim gradovima poput Montazah vrta u Aleksandriji ili parka Al-Azhar u Kairu.
Možete šetati obalom Nila i večerati u nekom od čarobnih restorana na vodi. Takođe, možete krtariti Nilom na Faluki – čuvenim tradicionalnim jedrenjacima. Oni koji vole šoping, definitivno će pronaći sve što ih zanima. Poseta tradicionalnim bazarima, modernim šoping centrima ili ekskluzivnim buticima, učiniće šoping nezaboravnim.
Porodice sa decom mogu posetiti bioskope ili zabavne parkove u većim gradovima ili posetiti Faraonski seoski muzej u Kairu.
I noćni život je iznenađujuće živ i posetioci mogu napraviti turu po lokalnim barovima i klubovima u brojnim egipatskim gradovima i letovalištima ili čak da prisustvuju žurkama na jahtama i večerama sa živom muzikom i zabavnim programima.
Egipatska kulturna scena je takođe fascinantna… i obavezno bi trebalo da posetite operu u Kairu. Kulturnih događaja je na pretek i u svako doba godine moći ćete da pronađete neki interesantni događaj – izložbu, festival ili međunarodni muzički koncert…

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *