Afrika – Uložite svoj odmor u Egipat, to je sigurna opklada! – Travel Magazine

Uložite svoj odmor u Egipat, to je sigurna opklada!

Uložite svoj odmor u Egipat, to je sigurna opklada!

Vremena se menjaju, a sa njima i navike turista. Dugoročni trendovi pokazuju da ljudi širom sveta na putovanja odlaze više puta tokom godine, i da su zimski odmori u egzotičnim zemljama postali veoma popularni. Ali kako da pomirite želju za zimskim suncem i nedostatak vremena za odlazak na daleke destinacije? Najbliža i još uvek najpristupačnija zemlja koju možete da odaberete je Egipat. Ova afrička država sa spektakularnim plažama i hotelskim kompleksima nudi vam još mnogo izuzetnih sadržaja, bilo da ste ljubitelji istorije i kulture, avanturista, gurman ili sportista. A šta sve nikako ne smete da propustite? Evo nekoliko ideja…

Spomenici
Simbol Egipta su piramide, jedno od sedam svetskih čuda starog sveta. Hiljadama godina nakon svog nastanka, nisu izgubile ni trunku starog sjaja i svake godine privlače milione turista. Iako je najpoznatiji kompleks piramida onaj u Gizi, u Egiptu ima oko 140 pronađenih i očuvanih piramida. Većina njih je iz Starog i Srednjeg kraljevstva (između 3. i 18. dinastije egipatskih vladara), i neverovatno je koliko su ove građevine preživele, bez veće štete. Neke od njih su stare 5.000 godina, a pažnju arheologa privukle su u 19. veku. Jedno od velikih blaga Egipta je i Luksor, koji na zapadnoj obali Nila turistima nudi više arheoloških bisera, kao što su Dolina kraljeva, Memnonovi kolosi, hram kraljice Hatšepsut i ostaci proizvodnje alabastera. Na istočnoj obali Nila, posetioce očekuje hram u Karnaku. Vredi posetiti i arheološko nalazište Dendera, kojim dominira hram posvećen boginji Hator i bogu Horusu. Tu su i podzemne kripte, sistem tajnih tunela i prostorija ispod kompleksa, ali i čuveni Dendera zodijak.

Sport
More i sport su definitivno jedna od najboljih kombinacija Egipta. Crveno more spada u najpoznatije i najlepše destinacije na svetu za ronjenje. Regija sa dugom tradicijom ronilaštva je svakako Hurgada, sa svojim dugim plažama od finog peska i koralnim grebenovima duž obala. Još neotkrivena, ali odlična za ronjenje, je Marsa Alam, savršena za zimski odmor zahvaljujući svojoj lokaciji u južnom delu zemlje. Kristalno čisto more otkriva bogati podvodni svet, koji se može uporediti i sa onim u poznatom Šarm el Šeiku. Ronilački kursevi u Egiptu su uglavnom organizovani po sistemu PADI, i svaki polaznik koji uspešno završi kurs, dobija međunarodnu ronilačku dozvolu. Održavaju se kursevi za sertifikovane ronioce i za početnike, koji mogu i da iznajme opremu. Osim ronjenja, veoma popularna sportska aktivnost u Egiptu je golf, sa veoma dugom tradicijom u ovoj zemlji. Sportski klub Geriza i golf teren Mena House u blizini piramida, otvoreni su još u davnom 19. veku. Trenutno skoro 20 vrhunskih golf terena postoji u egipatskim gradovima, uključujući i one na Crvenom moru i na Sinaju.

Slobodno vreme
Egipat nudi mnoštvo aktivnosti kojima parovi, porodice ili grupe prijatelja mogu obogatiti svoj odmor. Tokom dana, možete istražiti parkove i vrtove u glavnim egipatskim gradovima kao što su aleksandrijski vrt Alexandria Montazah ili park Al-Azhar u Kairu. Nakon uživanja u šetnji pored Nila, uvek možete svratiti u neki od šarmantih restorana na reci. Isprobajte krstarenje na feluki, tradicionalnom jedrenjaku. „Šopoholičari mogu da biraju između tradicionalnih tržnica, modernih šoping centara ili ekskluzivnih butika“, izjavio je Mohamed Desouky, direktor egipatskog turističkog predstavništva u Pragu. Porodice sa decom na raspolaganju imaju bioskope, zabavne parkove u većim gradovima, ili muzej Faraonsko selo u Kairu. Noćni život Egipta je takođe bogat. Pored lokalnih barova i klubova na top destinacijama, posetioci mogu da se odluče i za zabave na jahti, ili da odu na večeru sa pratećim zabavnim programom. Neki će se možda iznenaditi, ali ako ste u Kairu, nemojte propustiti posetu Operi. Kulturna scena Egipta obiluje kulturnim događajima, izložbama, festivalima i međunarodnim muzičkim izvođenjima.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *