Afrika – Luksor, božanski grad velikih kraljeva – Travel Magazine

Luksor, božanski grad velikih kraljeva

Luksor, božanski grad velikih kraljeva

Poseta Luksoru predstavlja iskustvo koje se pamti ceo život i nalik je putovanju kroz vreme, u veličanstveno doba egipatskih legendarnih kraljeva, kraljica, božanstava i u prestonicu stare egipatske civilizacije.

Grad se sastoji iz slojeva od kojih je svaki svedok još naprednijeg razdoblja, sa većim i raskošnijim građevinama i spomenicima.

Za potpuno upoznavanje sa blagom Luksora potrebno je bar dva meseca, ali da biste stekli utisak o grandioznosti ovog mesta dovoljan je i potpuno ispunjen dvodnevni itinerer.

Reka Nil drevnu prestonicu deli na dva dela. Ukoliko u obilazak krenete sa severoistoka, pred očima će vam se prvo ukazati kompleks hramova Karnak, drugi po veličini religijski kompleks na svetu (posle Angkor Wat-a u Kambodži). Karnak je bio najvažniji religijski kompleks u drevnom Egiptu, i sve u njemu odiše monumentalnošću.

Njegovi dekorisani stubovi, obelisci i statue svakako će vas ostaviti zadivljenim, a posebno je impresivna informacija da je bilo potrebno oko 2.000 godina da bi kompleks bio završen.

Kada se krene dalje ka jugu, sledeće što ćete videti je Muzej Luksor, a zatim Hram u Luksoru, koji su tokom perioda novog kraljevstva izgradili Amenhotep III i Ramzes II. Posvećen je Amunu Ra, koji se smatra bogom kraljeva i kraljem bogova. Šetnja Avenijom sfingi, koja je nekada povezivala hram sa Karnakom predstavlja impresivno iskustvo, tokom koga će vas čuvati statue Ramzesa II.

Ali ovo nije kraj posete ovim čudesnim draguljima istorije, jer će na vas najjači utisak ostaviti večernji Sound and Light Show, koji se upravo ovde održava svake večeri, pa vam preporučujemo da između posete suku i večernje degustacije lokalnih specijaliteta, obavezno uživate i u svetlosnom šou.

Reka Nil će vam biti saputnik tokom putovanja, a lokalci koji upravljaju felukama i brodićima po reci, ponudiće da vas prevezu na drugu stranu, na kojoj možete da posetite neke od drevnih grobnica egipatskih kraljeva, kraljica i plemstva. Ljubitelji neobičnih avantura mogu da ove lokalitete upoznaju i iz vazduha – tokom vožnje balonom.

Memnonovi kolosi, veliki hram kraljice Hatšepsut Der Al Bahary, Dolina kraljica u kojoj leži prelepa Nefertari i Dolina kraljeva u kojoj je sahranjen čuveni dečak kralj Tutankamon, neke su od najvažnijih atrakcija. Tokom kratke dvodnevne posete izdvojite vreme da odate počast Napoleonu drevnog Egipta, Tutmosu III, i da posetite kuću Hauarda Kartera, čuvenog engleskog egiptologa s početka 20. veka.

Luksor se može smatrati najvećim svetskim muzejom na otvorenom, i njegovo ogromno blago nije moguće upoznati za dva dana, ali da biste videli i saznali još, morate se vratiti. Luksor vas poziva i želi vam dobrodošlicu!

 

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *