Afrika – Maroko - planine, medine i pustinjske oaze – Travel Magazine

Maroko – planine, medine i pustinjske oaze

Maroko – planine, medine i pustinjske oaze

Od priobalne Kazablanke, preko kedrovih šuma Atlaskih planina, do ivica Sahare, Maroko je velika zemlja raskošnih pejzaža, živopisnih gradova i sa mnogim slojevima istorije.

U njemu možete odsedati u viševekovnim rijadima (tradicionalne marokanske kuće sa unutrašnjim vrtom) ili pustinjskim oazama oivičenim palmama, upoznati impresivnu istoriju Marakeša i Fesa, dok hodate vijugavim ulicama njihovih drevnih medina i razgledate prodavnice i tezge sa najrazličitijom robom, začinima i aromatičnim slatkišima.

Kazablanka

Stara medina Kazablanke nije tako lepo očuvana kao u nekim drugim marokanskim gradovima, ali poslednjih godina je počela njena obnova. Vredi videti zapadne zidine, bastion i sahat-kulu. Trg Muhameda V okružuju zdanja u neo-mavarskom stilu, koji kombinuje mavarsku andaluzijsku arhitekturu i art deko. Obavezna je i poseta džamiji Hasana II, koja je izgrađena devedesetih godina prošlog veka.

U kazablanci Obavezna je i poseta džamiji Hasana II, koja je izgrađena devedesetih godina prošlog veka

Foto: mohammed mekssi from Pixabay

Fes

Na tri sata vožnje od Kazablanke nalazi se najstariji grad u Maroku, osnovan u 8. veku. Originalna medina Fesa sastoji se od hiljada uskih uličica i na Listi je svetske baštine UNESCO-a. Veruje se da je to najveća urbana pešačka zona na svetu i tokom posete treba obići sukove i tradicionalne manufakture za bojenje kože (od kojih neke postoje još od 11. veka). Obavezna je poseta Merenidskim grobnicama, ostacima drevne nekropole koja nadgleda grad. Univerzitet Al-Karaouine je jedan od najstarijih u svetu, sa podjednako starom bibliotekom. Ovde vredi kupiti lokalne rukotvorine i suvenire i isprobati tradicionalnu kuhinju.

Fes Na tri sata vožnje od Kazablanke nalazi se najstariji grad u Maroku, osnovan u 8. veku. Originalna medina Fesa, sastoji se od hiljada uskih uličica i na Listi je svetske baštine UNESCO-a

Foto: Marco Laconi from Pixabay

Drevni gradovi i rimske ruševine

Samo sat vremena vožnje je potrebno da se od Fesa stigne do stare prestonice Meknesa, u kome su tokom 17. i 18. veka građeni mnogi reprezentativni objekti. Ovde vredi posetiti mauzolej sultana Mulaja Ismaila (vladao 1672 – 1727), koji je u zemlji slavljen kao vladar-ratnik, zatim palatu Dar El Makhzen i sultansku konjušnicu, koja je nekada bila dom za 12.000 konja. Ukoliko imate vremena, od Meknesa je potrebno 40 minuta da biste stigli do svetog grada Mulaj Idrisa, sa isprepletanim uličicama starim više vekova. Hodočasnici dolaze ovamo kako bi odali poštu grobnici Mulaja Idrisa I koji je osnovao grad, ali se smatra i osnivačem Maroka i dinastije Idrisida. U blizini su i ruševine Volubilisa, rimskog grada koji je osnovan još u 3.veku pre hrišćanske ere, sa očuvanim impresivnim mozaicima.

Samo sat vremena vožnje je potreban dase od Fesa stigne do stare prestonice Meknesa, u kome su tokom 17. i 18. veka građeni mnogi reprezantativni objekti

Foto: adam benaabidate from Pixabay

Vodopadi Ouzoud

Na putu ka Marakešu (oko 150km od grada) vredi posetiti najviše vodopade u zemlji. Više impresivnih vodopada, kolektivno nazvanih Ouzoud, nalaze se na reci El-Abid i predstavljaju veliku turističku atrakciju Maroka, a cela regija obiluje nekim od najlepših pejzaža u zemlji – sa starim mlinovima, voćnjacima i zelenim dolinama.

Na putu ka Marakešu (oko 15km od grada) vredi posetiti najviše vodopade u zemlji. Više visokih vodopada kolektivno nazvanih Ouzoud

Foto: António Cascalheira from Pixabay

Marakeš

Potpuna suprotnost ovoj mirnoj slici je užurbani i glasni Marakeš. Njegova najveća atrakcija danas je Vrt Mažorel, koje je projektovao i uredio francuski umetnik Žak Mažorel tridesetih godina prošlog veka, ali je postao poznat kao rezidencija čuvenog modnog dizajnera Iv Sen Lorana, koji mu je dao svoj pečat. Marakeš je poznat kao crveni grad i jedan je od četiri kraljevsas grada Maroka. Godišnje ga poseti preko dva miliona turista i lokalna provreda dosta zavisi od stranih posetilaca, zbog čega ulični prodavci mogu biti dosta napadni. Medina Marakeša se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Obavezna je poseta centralnom trgu Jemma el Fna, džamiji Kutubija iz 12. veka, Saadijskim grobnicama i ruševinama palate El Badi iz 16. veka.

Pročitajte još da li je Maroko bezbedan za turističke posete, upoznajte Šefšauen – marokanski Plavi grad, i saznajte kako je Vrt Mažorel postao najpopularnija atrakcija Marakeša.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *