Afrika – Šarm el Šeik, moderni egipatski rizort – Travel Magazine

Šarm el Šeik, moderni egipatski rizort

Šarm el Šeik, moderni egipatski rizort

Sa suncem i toplim morem tokom cele godine, Šarm el Šeik je destinacija najbliža Evropi, na kojoj možete da se sunčate, ronite do bajkovitih koralnih grebena i uživate u egzotičnom predahu od svoje dnevne rutine. Klima je topla i suva tokom cele godine, sa temperaturama koje variraju između 20° i 25°C tokom zime, dok leti dostižu 30 do 35°C.

Šarm el Šeik se nalazi u blizini Akapskog zaliva (oko 300 km od Sueckog kanala i 19 km od Nacionalnog parka Ras Muhamad). Preporučujemo da posetite zaliv Naama, koji čini dva glavna dela Šarm el Šeika, i koji je od luke i centra grada udaljen sedam kilometara. Na plaži je sagrađen veliki i moderni turistički centar, sa promenadom pored mora. Šetnja po plaži najlepša je nakon zalaska sunca, a u živopisnom zalivu smeštene su i brojne radnjice, kafei, restorani i klubovi. Cenkanje sa lokalnim trgovcima i isprobavanje šiše (nargile) u čajdžinicama se podrazumeva! „Posetiocima preporučujem da u šoping idu u Hadabu (u blizini Ras Um Sida), gde mogu da razgledaju robu u „mirnijim“ prodavnicama, a tu su i brojni hoteli i rizorti“, izjavio je Mohamad Desouky, direktor Turističke organizacije Egipta u Pragu.

Ako ste ljubitelj sporta, nemojte propustiti priliku da ronite sa lokalnim instruktorima. Čak i rizorti imaju svoj pristup moru, kako biste lakše mogli da pristupite koralima. Od brojnih drugih sportskih aktivnosti, izdvajamo golf na kvalitetnim golf terenima. Jedan od njih nalazi se u Jolie Ville Golf Resort-u.

Tokom odmora u Šarm el Šeiku obavezno posetite Nacionalni park Ras Mohamad i rezervat Nabk. Ras Mohamad je morski nacionalni park, lociran između Sueckog kanala i Akapskog zaliva. To je najjužnija tačka Sinajskog poluostrva i jedna je od najboljih lokacija za ronjenje na svetu. Bogatu faunu čine hiljade vrsta riba i brojne druge morske životinje. Imaćete priliku da se sretnete sa barakudama, ajkulama i morskim kornjačama. Najpoznatije baze za ronjenje su grebeni Shark Reef i Yolanda Reef. U obližnjem parku možete videti gazele, kozoroge i mnoge vrste ptica. Koralne grebene ostrva Tiran upoznaćete tokom brodskih tura.

Ako niste ljubitelj sportskih aktivnosti i avantura, ne brinite. U gradu možete uživati u vrhunskom spa ugođaju, a preporučujemo i da probate kupanje u sumpornim izvorima.

Iz Šarm el Šeika lako ćete organizovati izlet do obližnje Sinajske pustinje, sa mogućnošću posete manastiru svete Katarine i veličanstvenim Sinajskim planinama. Nakon ove pustinjsko-planinske ekspedicije, shvatićete zašto se Šarm el Šeik nalazi među najpopularnijim turističkim destinacijama sveta i zašto će vam odmor u njemu postati nezaboravno iskustvo.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *