Afrika – Siva - egipatska oaza eko-turizma – Travel Magazine

Siva – egipatska oaza eko-turizma

Siva – egipatska oaza eko-turizma

Eko-turizam se može definisati kao odgovorno putovanje na destinacije sa očuvanom prirodom, sa akcentom na očuvanju lokalnih eko-sistema i pružanju podrške lokalnim zajednicama.

Globalno interesovanje za ovaj vid turizma značajno je poraslo poslednjih godina, zajedno sa rastom svesti o važnosti očuvanja životne sredine.

Devedesetih godina prošlog veka nastao je novi koncept smeštaja – eko-koliba, koji je osmišljen tako da turistima omogući uživanje i odmor  – na održiv način, uz poštovanje životne sredine. Ovaj tip smeštaja specifičan je po načinu na koji je izgrađen, ili po principima u skladu sa kojima funkcioniše. Izgled eko-kolibe može veoma da varira, a činjenica da je „zelena“, odnosno da je ekološki održiva, ne znači da mora biti rustična ili jednostavna. Eko-kolibama se mogu smatrati tradicionalni šatori, kuće, ali i luksuzna spa-utočišta.

Ako odsedate u eko-kolibi, možete očekivati da će biti relativno izolovana, locirana u mirnom prirodnom okruženju, da funkcioniše po principu obnovljivih izvora energije, recikliranja i energetski efikasnog osvetljenja, lokalnog snabdevanja hranom, organskih materijala, čišćenja netoksičnim sredstvima, bez jednokratnog pribora za jelo i piće, uz metode štednje vode i brojne druge inicijative koje podržavaju održivi turizam.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Egipat eko-turistima pruža dobrodošlicu već vekovima, a poslednjih godina se može pohvaliti sve većim brojem partnera u ovoj turističkoj grani, ali i sve većim brojem eko-koliba. Iako se one uglavnom mogu naći u Sinajskoj oblasti, dostupne su u regiji oaze Siva, kao i duž obale Crvenog mora u Marsa Alamu.

Eko-kolibe u Egiptu su odlična opcija za ljubitelje prirode i mogu se rezervisati po veoma pristojnim cenama, uz garanciju da će u značajnijoj meri od ostalih vrsta smeštaja biti posvećeni očuvanju prirode. U oazi Siva postoje dve eko-kolibe, u blizini sela Šali. Odsedanje u njima predstavlja jedinstveno iskustvo, budući da je prva obaveza svakog gosta da se odrekne svog mobilnog telefona.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
15Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *