Siva – egipatska oaza eko-turizma

Siva – egipatska oaza eko-turizma

Eko-turizam se može definisati kao odgovorno putovanje na destinacije sa očuvanom prirodom, sa akcentom na očuvanju lokalnih eko-sistema i pružanju podrške lokalnim zajednicama.

Globalno interesovanje za ovaj vid turizma značajno je poraslo poslednjih godina, zajedno sa rastom svesti o važnosti očuvanja životne sredine.

Devedesetih godina prošlog veka nastao je novi koncept smeštaja – eko-koliba, koji je osmišljen tako da turistima omogući uživanje i odmor  – na održiv način, uz poštovanje životne sredine. Ovaj tip smeštaja specifičan je po načinu na koji je izgrađen, ili po principima u skladu sa kojima funkcioniše. Izgled eko-kolibe može veoma da varira, a činjenica da je „zelena“, odnosno da je ekološki održiva, ne znači da mora biti rustična ili jednostavna. Eko-kolibama se mogu smatrati tradicionalni šatori, kuće, ali i luksuzna spa-utočišta.

Ako odsedate u eko-kolibi, možete očekivati da će biti relativno izolovana, locirana u mirnom prirodnom okruženju, da funkcioniše po principu obnovljivih izvora energije, recikliranja i energetski efikasnog osvetljenja, lokalnog snabdevanja hranom, organskih materijala, čišćenja netoksičnim sredstvima, bez jednokratnog pribora za jelo i piće, uz metode štednje vode i brojne druge inicijative koje podržavaju održivi turizam.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Egipat eko-turistima pruža dobrodošlicu već vekovima, a poslednjih godina se može pohvaliti sve većim brojem partnera u ovoj turističkoj grani, ali i sve većim brojem eko-koliba. Iako se one uglavnom mogu naći u Sinajskoj oblasti, dostupne su u regiji oaze Siva, kao i duž obale Crvenog mora u Marsa Alamu.

Eko-kolibe u Egiptu su odlična opcija za ljubitelje prirode i mogu se rezervisati po veoma pristojnim cenama, uz garanciju da će u značajnijoj meri od ostalih vrsta smeštaja biti posvećeni očuvanju prirode. U oazi Siva postoje dve eko-kolibe, u blizini sela Šali. Odsedanje u njima predstavlja jedinstveno iskustvo, budući da je prva obaveza svakog gosta da se odrekne svog mobilnog telefona.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X