Afrika – Šta sve treba znati pre posete Keniji – Travel Magazine

Šta sve treba znati pre posete Keniji

Šta sve treba znati pre posete Keniji

Kenija nudi niz različitih doživljaja, od savana prepunih divljih životinja i upoznavanja različitih kultura do dinamičnih urbanih sredina.

Ali bogata ponuda ostavlja prostor da se putovanje u Keniju pretvori u organizacionu noćnu moru – ukoliko ne planirate unapred. Ako razmišljate o odlasku u ovu zemlju, pročitajte nekoliko saveta koje bi svaki putnik trebalo da razmotri pre nego što se tamo i uputi – kako da se pametno spakuje, kako da izabere između bezbroj aktivnosti koje se nude, i kako da se kreće kroz uzbudljivi glavni grad, Najrobi.

Ne nosite previše stvari

Odlazak u divljinu u Africi podrazumeva transfere malim lokalnim avionima, za koje postoje ograničenja kada je prtljag u pitanju. U Keniji, limit je često 15 kilograma, a tu spadaju i vaš kofer i ručni prtljag. Za ovakva putovanja idealna je meka torba od jačeg platna koja se može lako smestiti u prtljažnik malog aviona, ali i prevoziti u otvorenim vozilima za safari. Ne zaboravite da većina kampova nudi besplatnu uslugu pranja veša (proverite pre putovanja), što znači da iste stvari možete nositi više puta. Još jedna napomena: plastične kese su u Keniji strogo zabranjene. Ukoliko ustanove da ih imate u svom prtljagu, rizikujete novčanu kaznu.

Osluškujte razne zvuke, osečajte mirise i posmatrajte ponašanje tih životinja, jer ćete sve to propustiti ako samo ostanete iza objektiva

Foto: David Mark from Pixabay

Odeća za safari nije modni detalj

Poznata kombinacija krem i braon boja svakako nije modni hir. Kada ste na safariju, postoji nekoliko dobrih razloga zašto treba da nosite baš te boje i nijanse. Prvo, želite da vidite što više životinja. Boje poput bele i crvene mogu uznemiriti određene životinje koje će zbog toga ostati daleko od vas (savet: izbegavajte i maskirnu garderobu jer ukoliko niste vojno lice, takav stil oblačenja je zabranjen). Drugo, takvi tonovi će vas spasiti. U velikom rezervatu prirode Masai Mara, u jugozapadnoj Keniji rasprostranjene su muve cece koje privlači plava i crna boja, i one će vas ujesti ukoliko vam koža nije pokrivena ili nosite pogrešne boje. Obavezno ponesite šire košulje dugih rukava, pantalone sa dugim nogavicama, šešir i naočare za sunce, koje će vas štititi od jakog afričkog sunca (Ekvator prolazi kroz ovu zemlju). Ukoliko planirate safari šetnju, ponesite i dobre cipele za pešačenje – papuče ili obične platnene patike vas neće zaštiti od neravnog terena, bagremovog žbunja ili eventualnih zmija.

Spustite kameru i uključite sva čula

Svi želimo taj fantastičan snimak lava koji zadovoljno i glasno riče nad svojom lovinom. Ali, odlaganje kamere na neko vreme i uključivanje svih pet čula je mnogo vrednije. Kada to uradite, bićete prisutniji i bolje ćete zapažati stvari u netaknutoj divljini. Osluškujte razne zvuke, osećajte mirise i posmatrajte ponašanje tih životinja, jer ćete sve to propustiti ako samo ostanete iza objektiva.

Vaš safari vodič je vaša dodirna tačka sa lokalnom kulturom

Danas u Keniji postoje 42 različite zajednice i vaš vodič verovatno pripada nekoj od njih. Ta osoba vam može pomoći da razumete lokalnu kulturu i tradiciju, može vam objasniti kako se i u čemu njihova kultura razlikuje od ostalih, uključujući narode Samburu i Masai. Imajte na umu da ćete dobiti onoliko koliko date. Ne plašite se da postavljate pitanja. Otkrićete da će se većina meštana opustiti i podeliti sa vama svoje priče.

Danas u Keniji postoje 42 različite zajednice i vaš vodič verovatno pripada nekoj od njih

Foto: Alex Strachan from Pixabay

Izađite iz automobila

Safari u vozilima će vam omogućiti da priđete bliže sisarima i grabljivcima. Međutim, istraživanje divljih pejzaža Kenije dolazi do izražaja tek kada krenete da pešačite. Najuzbudljiviji deo šetnje je kada shvatite da više niste bezbedni i na najvišem nivou lanca ishrane. Ne postoji ništa uzbudljivije nego hodati stazom kojom su prošli lavovi samo sat vremena pre vas (vodič vas može naučiti kako da ocenite svežinu životinjskih koraka ili izmeta). Tokom pešačenja na safariju, zaljubićete se u biljke i drveće, koje čuvaju tajne tradicionalnih afričkih lekova.

Spavajte pod zvezdama

Zamislite samo da provedete noć pored vatre na visoravni Laikipa ili u rezervatu Masai Mara – sigurno bi to bila jedna od najuzbudljivijih noći u vašem životu. Tokom noći se možete probuditi i videti žirafe koje žvaću lišće odmah iznad vašeg šatora. Ako vam je to ipak previše bliskosti sa divljinom i niste spremni na takvo iskustvo, postoji i klasičniji smeštaj, kao i onaj izuzetno luksuzan. Možete prespavati u sobama koje su postavljene na visokim platformama i imaju polovinu krova, a vi možete zaspati ispod zvezdanog afričkog neba u velikom udobnom krevetu.

Safari u vozilima će vam omogućiti da priđete bliže sisarima i grabljivcima. Međutim, istraživanje divljih pejzaža Kenije dolazi do izražaja tek kada krenete da pešačite

Foto; Nicola Stockton from Pixabay

Probajte urbani safari

Većina posetilaca dolazi u Keniju zbog divljine i pejzaža, ali onda osete želju da bolje upoznaju Najrobi, uzbudljiv grad u kome možete videti i probati puno toga. U glavnom gradu Kenije možete uživati u ukusnoj hrani, brojnim prodavnicama i lokalnim radnjama, umetničkim galerijama, ali i posetiti rehabilitacioni centar za napuštene bebe slonove. Posetioci mogu da se igraju sa njima ali i da podrže program i „usvoje“ slonče, tj. postanu njegovi sponzori. Svako ko se odluči na ovaj korak dobijaće ažurne informacije o razvoju i pripremanju „svog štićenika“ da se ponovo uvede u divljinu.

Pročitajte gde u Africi su najbolji safariji, koja još mesta na svetu garantuju neverovatne susrete sa žiotinjama, a saznajte više i o jednom neobičnom safariju – u Rusiji.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Odlican clanak, za nekog ko prvo put ide u Keniju.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *