Afrika – Vremeplov zvani Kairo – Travel Magazine

Vremeplov zvani Kairo

Vremeplov zvani Kairo

Poseta Kairu pružiće vam jedinstvenu priliku da putujete kroz vreme, jer se u ovom gradu, kao retko gde u svetu, susreću bogata zaostavština prošlosti i nadahnuta vizija budućnosti.

Za putovanje kroz vreme potrebno je samo 48 sati, a započnite ga na jedini pravi način – tradicionalnim doručkom. Pojedite u slast ful i falafel sa neke od brojnih uličnih tezgi, kao što to svakog jutra rade Egipćani na putu do posla.

Pređite preko mosta Qasr El-Nil na zapadnu obalu Nila (prekoputa poznatog Trga Tahrir) i nakon petominutne šetnje stići ćete do Kairskog tornja. Sa njegovog vrha, uz pomoć teleskopa možete posmatrati gradsku panoramu piramide, citadelu i stari fatimidski i memlučki Kairo.

Ružičasto zdanje Egipatskog muzeja omogućiće vam da zaronite u nekoliko hiljada godina daleku prošlost vreme kada je egipatska civilizacija postala jedan od pokretača razvoja drevnog sveta. Nemojte propustiti da vidite blaga iz grobnice mladog faraona Tutankamona, ali i džinovske statue njegovih predaka, kralja Amnemhata i njegove voljene žene, kraljice Tee.

Šetnja starim gradskim ulicama dočaraće vam kako se u Kairu živelo pre nekoliko vekova, a večernja vožnja Nilom jedno je od najromantičnijih gradskih iskustava.

Prva egipatska prestonica pod muslimanskom vlašću Al-Fustat, danas je samo deo starog dela Kaira. Šetnja koptskim Kairom, ulicom Mar-Guirguis, dovešće vas do jedne od najstarijih crkava na svetu, crkve svetog Sergijusa iz 4. veka, koja se po verovanju, nalazi na mestu kuće u kojoj su živeli Josif i Marija sa bebom Isusom. Ova tradicija zasnovana je na podacima iz Jevanđelja, koja beleže da je za vladavine Heroda, Sveta porodica morala da napusti Izrael i utočište potraži u Egiptu. U blizini je i najstarija džamija u Africi, koju je izgradio muslimanski general Amr Ibn Al As, nakon osvajanja Egipta 641. godine.

U okviru gradske citadele, koja se zove Saladin, posetite grandioznu džamiju Mohamed Ali i uživajte u njenoj raskošno dekorisanoj unutrašnjosti.

Na drugom kraju grada, nalaze se najstariji univerzitet u Egiptu, Al Azhar, i ulaz u stari fatimidski grad sa ostacima monumantalnih zidina. Obavezno posetite jednu od najstarijih gradskih ulica, El Moezz, dugu 1km, koja prema izveštaju Ujedinjenih nacija ima najveću koncentraciju zdanja srednjovekovne islamske arhitekture na svetu.

Prošetajte se kroz stari suk Khan El Khalili i počastite se specijalnom arapskom picom poznatom pod imenom fiteer. Posle ručka, opustite se uz kafu ili čaj u čuvenom Fishawy Café-u, a zatim iskoristite priliku da kupite neki od autentičnih egipatskih suvenira za prijatelje i porodicu.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *