Destinacije – Ako ne volite gužve, ovo su tajlandska ostrva za vas – Travel Magazine

Ako ne volite gužve, ovo su tajlandska ostrva za vas

Ako ne volite gužve, ovo su tajlandska ostrva za vas

Očekuje se da će ove godine broj turista u Tajlandu premašiti rekordnih 40 miliona. Najpopularnija ostrva ove zemlje zato se bore sa sve izraženijim posledicama masovnog turizma.

To ne znači da je ovo egzotično kraljevstvo sa nasmejanim ljudima, bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i vrhunskom gastronomijom manje atraktivno, već da posetioci imaju mogućnost da se upoznaju i sa stotinama drugih, mirnijih ostrva koja se mogu meriti sa vrhunskim svetskim turističkim destinacijama.

Prvoklasne plaže, lokacije za ronjenje, male gostoljubive ostrvske zajednice, smeštaj za svačiji ukus i džep, od rustičnih bungalova na plaži do luksuznih apartmana sa vrhunskom uslugom, eko-turizam, netaknuta priroda… Sve su to prednosti odabira nekog od manje popularnih tajlandskih ostrva. Ovo nisu idealne destinacije za žurke, ali u brojnim barovima na plažama lako se sklapaju poznanstva. Uz malo fleksibilnosti, budući da na mnogima od njih nema bankomata, dobrog internet prijema i sličnih savremenih blagodeti, opuštanje i dobar provod su zagarantovani.

Mi vam predstavljamo samo neka od brojnih tajlandskih ostrva koja mogu biti idealna destinacija za vaš sledeći odmor. (Imajte na umu da se mnogi od rizorta na ovim ostrvima zatvaraju tokom kišne sezone).

Prvoklasne plaže, lokacije za ronjenje, male gostoljubive ostrvske zajednice, smeštaj za svačiji ukus i džep, od rustičnih bungalova na plaži do luksuznih apartmana sa vrhunskom uslugom, eko-turizam, netaknuta priroda, sve su to prednosti odabira nekog od manje popularnih tajlandskih ostrva

Foto: Arek Socha from Pixabay

Koh Mak

Potomci pet kinesko-tajlandskih porodica koje su u 19. veku stigle na Koh Mak i dalje obrađuju veliki deo zemljišta na ovom ostrvu oblika zvezde. Ono se nalazi u blizini nešto većeg Koh Chang-a u istočnom delu Tajlandskog zaliva. Porodična atmosfera odlikuje većinu rizorta koji su mahom smešteni između plantaža ananasa i tradicionalnih sela. Pesak na plažama je specifičan zbog ružičastih nijansi, a među okolnim ostrvcima izdvaja se Koh Kradat. Ovde obitava krdo jelena koje je pre više godina stiglo po naredbi kralja Chulalongkorn-a. Desetak kilometara od Koh Maka je Koh Rang sa posebno finim peskom i kristalno čistom vodom, koji je pod zaštitom Pomorskog parka Mu Koh Chang.

Prvoklasne plaže, lokacije za ronjenje, male gostoljubive ostrvske zajednice, smeštaj za svačiji ukus i džep, od rustičnih bungalova na plaži do luksuznih apartmana sa vrhunskom uslugom, eko-turizam, netaknuta priroda, sve su to prednosti odabira nekog od manje popularnih tajlandskih ostrva

Foto: Jacqueline Schmid from Pixabay

Koh Phaluai

Putnici koji su se nakon duge pauze vratili u nekada nepoznate bisere Tajlandskog zaliva Koh Samui, Koh Phangan i Koh Tao, doživljavaju šok zbog brzine kojom su se ova ostrva transformisala iz jednostavnih seoskih zajednica i komercijalne turističke destinacije. Ipak, u blizini ima nekoliko manje poznatih ostrva koja su sačuvala autentični šarm i lepotu. Dvadesetak kilometara od Koh Samuija nalazi se ostrvo Koh Phaluai koje je delimično pod zaštitom Pomorskog parka Mu Ko Ang Thong.

Ova destinacija je idealna za ljubitelje prirode. Više rizorta gostima nudi da odsedaju u bungalovima u šumama južnog dela ostrva, kao i longtail čamce za vožnju duž prvoklasne plaže Song Phi Nong, na kojoj je moguće i kampovanje. Sa ostrva se može unajmiti čamac do obližnjeg kampa na ostrvu Koh Wua Talap, odličnoj bazi za kajaking.

Uz malo fleksibilnosti, budući da na mnogima od njih nema bankomata, dobrog internet prijema i sličnih savremenih blagodeti, opuštanje i dobar provod su zagarantovani

Foto: Sasin Tipchai from Pixabay

Koh Chang (Ranong)

Ovo malo ostrvo ne treba pomešati sa znatno popularnijim Koh Chang-om u blizini Koh Mak-a. Sa malog „Ostrva slonova„, koje se nalazi u blizini severnog dela tajlandske andamanske obale, mogu se videti obrisi Mjanmara. Na Koh Chang-u putevi brzo prelaze u prašnjave putiće, zatim u pešačke stazice i zalaze u džunglu i utočišta retkih životinjskih vrsta na zelenom jugu ostrva. Na severu, oko 50 lokalaca je zaduženo za brigu o velikim površinama pod raskošnim stablima indijskog oraha. Na Koh Chang-u se pristojni bungalovi mogu naći već po ceni od 10 dolara za noć, duž plaže Long Beach i nekoliko manjih zaliva. Nekima od rizorta se može pristupiti samo čamcima (ili tri sata dugom šetnjom preko planina). Ako preferirate malo veći komfor, tu je obližnji Koh Phayam, iz koga se svakodnevno organizuju ronilačke ekspedicije ka lokacijama u Tajlandu, ali i u Mjanmaru.

Mi vam predstavljamo samo neka od brojnih tajlandskih ostrva koja mogu biti idealna destinacija za vaš sledeći odmor

Foto: Richard Mcall from Pixabay

Koh Phra Thong

Ovo ostrvo locirano severno od Puketa, pleni svojim bujnim šumama mangrova. Poznato je kao Ostrvo zlatnog Bude, jer je prema legendi nekada davno ovde zakopana zlatna statua Bude. I plaže su prekrivene zlatnim peskom i malobrojnim posetiocima nude da se potpuno opuste i prepuste uživanju. Popularna aktivnost je upoznavanje unutrašnjosti ostrva na biciklu. Koh Phra Thong se može pohvaliti širokim spektrom smeštajnih kapaciteta, od jeftinih bungalova Mr Chuoi Hut-a, omiljenih među bekpekerima, do lepo uređenih kuća na plaži koje izdaje Golden Buddha Beach Resort.

Manje popularna ostrva turistima nude mir i mogućnost potpunog opuštanja

Foto: Michelle Maria from Pixabay

Koh Pu/Koh Jum

Opuštena atmosfera i potpuni mir koji ovde vladaju pravo su osveženje za one koji dolaze sa obižnjih ostrva Koh Phi Phi i Koh Lanta. Glavni simboli Koh Pu-a su planina u centralnom delu ostrva koja dominira pejzažom i raskošni cvetovi bugenvilije (bogumile), koji se mogu videti svuda. Koh Pu je naziv koji se najčešće koristi za severni deo ostrva. Za južni deo, koji odlikuju kilometarske zlatne plaže i kvalitetni niskobudžetni rizorti, koristi se naziv Koh Jum.

Na plaži Golden Pearl Beach nalazi se rizort Koh Jum Beach Villas. On se izdvaja po nivou luksuza koji se retko nalazi na manjim ostrvima. Ljubitelji jeftinijeg smeštaja na plaži i baraova na otvorenom obavezno treba da posete opuštenu i izolovanu plažu Luboa.

Pročitajte više o potcenjenim destinacijama Tajlanda, kao i vodiče za Koh Samui i Čang Mai. Saznajte i koje aktivnosti i sadržaje ne smete da propustite tokom posete ovoj zemlji.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
56Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *