Destinacije – Ako putujete u Japan, posetite ostrvo Okinavu – Travel Magazine

Ako putujete u Japan, posetite ostrvo Okinavu

Ako putujete u Japan, posetite ostrvo Okinavu

Ako planirate putovanje u zemlju izlazećeg sunca, obavezno posetite Okinavu, najveće ostrvo arhipelaga Rjukju.

Probaćete neverovatno ukusnu hranu koju nikad ranije niste probali. Lokalno stanovništvo voli obilno da jede, iako se to na njima ne vidi. Osobe sa viškom kilograma zaista su retkost, zahvaljujući njihovom jedinstvenom pristupu hrani, koji proizilazi iz fraze „Hara hachi bun me“. Ovaj način razmišljanja pomaže ljudima da jedu do trenutka kada su 80 posto siti, a onda prestanu da jedu. Takav stil života za rezultat ima najveći postotak stogodišnjaka na svetu. Zvanična statistika govori da je 68 stogodišnjaka na 100.000 ljudi, što je apsolutni svetski rekord.

Kuhinja Okinave oblikovana je u prošlosti. Zbog položaja ostrva, ono je postalo trgovačko središte, s jakim vezama s Kinom, Korejom i ostatkom Japana. Voće, povrće i začini dolazili su iz jugoistočne Azije.

Najpoznatije lokalno jelo je „Goya chanpuru“ čiji osnov čini gorka dinja goya, jaja, tofu sir, povrće kao što je šargarepa i kuvano mleveno meso ili tanko narezano svinjsko meso. Bliske veze sa Kinom koja je poznata po upotrebi svinjskog mesa, dovele su do popularnosti jela od svinjetine. Lokali specijalitet je isečeno svinjsko uvo „Mimigaa„. Priprema se kuvanjem ili procesom fermentacije, a poslužuje se s sirćetom ili u obliku sašimija – rezanog sirovog mesa. Čitavo svinjsko lice se jede na Okinavi, a lokalno stanovništvo ovo jelo zove „Chiragaa„. „Rafute“ je jelo od svinjskog trbuha, lagano krčkano u slatkom i slanom sosu.

Najpoznatije lokalno jelo je "Goya chanpuru" čiji osnov čini gorka dinja "Goya"

Foto: Masako Shinzato from Pixabay

Čak su i Amerikanci imali ulogu u lokalnoj gastronomiji. Nakon Drugog svetskog rata američka vojska prodala je višak hrane lokalnim meštanima, uključujući začine korišćene za pravljenje „Tako“ tortilje. Ovo jelo se jednostavno pravi, jer se sastoji od male kukuruzne ili pšenične tortilje, koja je u sredini napunjena nadevom. Tortilja se zatim savija oko nadeva i jede kao brza hrana. Taj splet okolnosti iz Drugog svetskog rata doveo je do stvaranja veoma popularnog lokalne verzije tortilje „Tako pirinač„. Nadev se sastoji od pirinča, govedine, sira i sosa na bazi paradajza i čilija.

Središte umetničke i zanatske proizvodnje

Duga istorija Okinave kao mesta koje privlači ljude zbog umetnosti i zanatskih proizvoda čini je fantastičnim mestom za potupuno neuobičajene doživljaje. Zaštitni znak Okinave su figure „Shisaa“ lavova, koje lokalno stanovništvo u različitim oblicima, veličinama i bojama postavlja kao vid zaštite ispred svojih kuća.

U glavnom gradu Nahi možete probati da sami napravite predmete od keramike. U ulici Tsuboya Yachimun naći ćete nekoliko radionica za izradu keramike, u kojima možete napraviti svoju verziju figure lava.

Ryukyu staklo napravljeno je procesom duvanja stakla. Posle Drugog svetskog rata, kao sirovina iskorišćene su prazne staklene flaše koka-kole, koje su za sobom ostavili američki vojnici.

Zaštitni znak Okinave su figure "Shisaa" lavova

Foto: 1443435 from Pixabay

Neke od najboljih plaža na svetu nalaze se na Okinavi

Mnogi putnici ne povezuju Japan s predivnim plažama, dok ne stignu na Okinavu. Možete da se uputite na neko od okolnih ostrva, kao što je Mijako-đima, gde se nalazi sedam kilometara dugačka plaža Jonaha Maehama. Ostrvo je popularno među ljubiteljima sportova na vodi kao što su: surfing, parasailing, tubing, paddle boarding, flyboarding…

Divićete se pticama u njihovom prirodnom okruženju

Blaga klima je razlog zbog koga je Okinava veoma popularna kod ljudi čiji je hobi posmatranje ptica u njihovom prirodnom okruženju. Mnogobrojni ljubitelji ptica iz celog sveta dolaze ovamo da se dive raznovrsnom svetu ptica, uključujući dve vrste koje su ugrožene. Ova raznolikost potiče iz davne prošlosti, jer su ostrva ovog arhipelaga nekada davno bila povezana sa kopnom. Kada su se ostrva odvojila od kopna, kompletna flora i fauna su evoluirale.

Ptica koja ima jarko crveni kljun i maslinasto smeđe perje je okinavljanska barska koka. Zanimljivo je da su ornitolozi ovu vrstu ptica otkrili tek 1981. godine. Janbaru detlić dobio je naziv po svom staništu, nacionalnom parku Janbaru na severnom delu ostrva Okinava. Ovaj zadivljujući detlić ima tamnosmeđa krila prekrivena belim mrljama.

Po mišljenju putnika koji su dali svoje mišljenje na TripAdvisor.com najlepša destinacija je Ishigaki na ostrvu Yaeyama

Foto: マサコ アーント from Pixabay

Krajnji cilj ljubitelja ostrva je obilazak svih 160 ostrva

Mnogi turisti iskoriste svoj dolazak na Okinavu da nizom kraćih putovanja obiđu što više ostrva iz Rjukju arhipelaga. Na taj način se tokom jednog dužeg boravka upoznaju sa nekim od 160 ostrva, koliko ih ima u prefekturi Okinava.

Putovanje sa jednog ostrva na drugo je jednostavno, brzim i jeftinim trajektima ili kratkim avionskim transferima koji omogućavaju da se dođe do udaljenih tačaka. Najudaljenija ostrva koje možete da posetite pripadaju arhipelagu Sakišima, 440 kilometara jugozapadno od Okinave.

Mnogo dostupnije je ostrvo Kumeđima, do kojeg se stiže četiri sata dugom vožnjom trajektom ili za samo 35 minuta avionom. Ovo ostrvo je popularno mesto za ronjenje s prelepom tirkiznom plažom Hatenohama, dugačkom 7 kilometara.

Po mišljenju putnika koji su dali svoje mišljenje na TripAdvisor-u, najlepša destinacija je Išigaki na ostrvu Jaejama, gde se nalaze prelepe plaže sa belim peskom, azurnim morem, koralnim grebenima i prvoklasnim mogućnostima za ronjenje.

Putovanje sa jednog ostrva na drugo je jednostavno uz brze i jeftine trajektne usluge ili kratkim avionskim transferima

Foto: Masako Shinzato from Pixabay

Nikada nije bilo lakše doći do Okinave

Tokom poslednjih nekoliko godina, sve veći broj aviokompanija ima letove iz većih japanskih gradova i okolnih zemalja do Okinave. Cathay Pacific Airways sada leti na Okinavu direktno iz Hong Konga, što omogućava da se lakše dođe na ovo prelepo ostrvo.

Pročitajte šta Japanci žele da znate o njihovoj zemlji, ali i šta je strane turiste najviše šokiralo u Japanu. Upoznajte i najpopularnija jela čuvene japanske kuhinje.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
7Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *