Destinacije – Alberobello - italijanski gradić iz bajke u kojem postoje najneobičnije kuće na svetu – Travel Magazine

Alberobello – italijanski gradić iz bajke u kojem postoje najneobičnije kuće na svetu

Alberobello – italijanski gradić iz bajke u kojem postoje najneobičnije kuće na svetu

Alberobello je jedinstven grad u južnoj Italiji, poznat po drevnom graditeljstvu, piše National Geographic Srbija.

Vožnja južnom Italijom, tačnije pokrajinom Apulija, navešće vas u grad sa druge planete, gde su kuće nalik na one u kojima žive hobiti. Bele, krečnjačke strukture, bez maltera, krovovi konusnog oblika i uzane kaldrme čine Alberobello.

Alberobello – gradić kao iz bajki braće Grim

Pre oko 100 godina ljudi su počeli da naseljavaju grad, na oko 40 kilometara udaljen od lučkog grada Bari. Smatra se da su za karakterističan, kupolast arhitektonski stil zaslužni Grci. Oni su masovno naseljavali Italiju, za vreme kolonizacije u periodu između 8. i 5. veka p.n.e. Tolosi, grčke grobnice, imale su slične krovove, a na grčkom tolos označava kupolu.

I danas neke građevine u Alberobelu datiraju iz 14. veka, zbog čega ne čudi da je ovaj grad od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Gradovi kao iz bajki brace Grim
PROČITAJTE I…

Evropski gradići kao iz bajki braće Grim

Tradicionalna mediteranska gradnja, bez maltera, od suvog kamena, stara nekoliko hiljada godina, karakterističan je izbor gradnje za regiju Apulije. Zidovi kuća su bele boje, a krovovi kupolastog oblika i često na vrhovima imaju šiljke (pinnacoli).

Šiljci variraju po obliku, što je bio svojevrstan potpis njihovih graditelja. Takođe, na pojedinim krovovima su belom bojom iscrtani različiti simboli, poput krsta ili zlog oka – neki od njih su hrišćanski, neki paganski.

“Međutim, njihova uloga je samo da zadovolje radoznalost posetilaca”, objasnila je profesorka savremene istorije sa Univerziteta u Napulju, Anuzijata Berino.

Ovo kulturno blago zahtevalo je napor lokalnog stanovništva da bi zadržalo svoj tradicionalni oblik. Građevine su kao takve zaštićene od 1910. godine, tako da je čitava populacija morala da se pomiri sa tim da su bilo kakve izmene na njihovim kućama zabranjene.

PROČITAJTE I…

Italija u filmskoj ulozi – „Talentovani gospodin Ripli“

Italijanske kućice za patuljke su među najvažnijim atrakcijama regije Apulija, ali nisu jedino što posetioce ovde čeka. Lokalni vodiči preporučuju šetnju ili biciklistički obilazak čitave regije, jer se na taj način najbolje doživljava brdoviti, mediteranski reljef i mirisi divlje nane i mirte, a nezaobilazna usputna stanica u ovom slučaju su i vinogradi pokraj puta.

View this post on Instagram

29 Settembre 2020 CONGRATS TO 🥁🥁🥁🥁🥁 @g.lorusso7 SELECTED by @ori.bi Admin @wilmalopinto Admin @ gabrypitzalis Admin @ori.bi ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ FOUNDER @ gabrypitzalis & @wilmalopinto #wiga_excelsior_borghi Thank you for tagging our gallery ✌ ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ REPOST WELCOMED ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ Visit hub friends ⏬ @italia_super_pics @sud_super_pics @lombardia_super_pics @lazio_super_pics @Campania_super_pics @emiliaromagna_super_pics @adriatico_super_pics @reflection_super_pics @sunset_super_pics @shots_super_pics @word_super_pics @hdr_super_pics @star_super_pics @wiga_excelsior_passepartou @wiga_excelsior_animalifelici @wiga_excelsior_noir @wiga_excelsior_plash @wiga_excelsior_streetlife @siciliaphotos @basilicataphotos @vit_sud ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ #italia_cartoline #click_borghi #ig_tag_italy  #borghinunistante  #welcometo_italy  #_scattitaliani_ #kings_hdr #thehub_borghi #borghitalia #borghidavisitare #borghipiubelli ##borghipiubelliditalia #italianvillages #borghiviaggioitaliano #visitiamoitalia #borghimedievaliitaliani #borghi_italiani #borghi_autentici #ig_borghiecitta  #loves_united_borghi #italy_creative_pictures  #italiasuperscatti #italiamondopics #italiainunoscatto  #borghi #puglia ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ 😉Grazie per aver condiviso questo  Bellissimo👍scatto con la nostra gallery ⭐🎉⭐Ori 😉 🎊 💞

A post shared by wiga_excelsior_borghi (@wiga_excelsior_borghi) on

U blizini se nalaze i: Lokorotondo – naselje poznato po svojoj kružnoj strukturi, Čisternino – jedno od najfotogeničnijih naselja regije i belo blago Italije – grad Ostuni, prepoznatljiv po dominantnoj beloj boji.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
767Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

 1. Bila, videla, uživala…
  Moji prijatelji i ja bili smo u januaru, smenjivali su se ☔ i ☀… Ali ništa nije moglo da poremeti uživanje u gradiću, bajci…
  Novogodišnja atmosfera je dodatno uticala na specifičnu lepotu ovog gradića i probudila u nama želju da se vratimo, možda u letnjem periodu.
  Preporuka od 💗 💗 💗
  .

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *