Destinacije – Algarve - 5 najlepših gradova najpoznatije portugalske regije – Travel Magazine

Algarve – 5 najlepših gradova najpoznatije portugalske regije

Algarve – 5 najlepših gradova najpoznatije portugalske regije

Vrhunske plaže, drevna arhitektura, kuhinja poznata po svežim plodovima mora…, sve ovo je mamac da istražite jednu od najpopularnijih regija Portugala, čarobni Algarve. Pre tri godine više od 7 miliona turista odabralo je ovaj deo Portugala za svoju destinaciju.

Algarve je najmanja administrativna regija Portugala, i nalazi se na 30-ak minuta od španske granice, na samom jugu zemlje. Algarve se graniči s regionom Alentejo na severu, Atlantskim okeanom na zapadu i jugu i Španijom na istoku. Obuhvata 1.930 kvadratnih milja i ima 451.000 stalnih stanovnika.

Pogledajte zašto je Portugal nova top destinacija za ljubitelje vina, kao i priču iza grada Obiduš. Saznajte i koji gradovi su alternativa Lisabonu i Portu.

Algarve – severni raj Portugala

Region je podeljen u 16 ​​opština. Loule, tradicionalni portugalski gradić, najveća je opština sa 70.000 stanovnika. Sledi Faro (65.000), pa Portimao (56.000) u kojem se nalazi Praya de Rocha, neverovatna plaža sa liticama i Albufeira (41.000), nekadašnje ribarsko selo sa vrlo popularnom marinom i aktivnim noćnim životom. Najlepši grad Tavira (26.000) kojeg često zovu i „kraljicom Algarvea“ čeka vas sa zamkom koji gleda na rimski most sa sedam lukova i skoro 37 crkava. Poslednji niz godina Algarve je čest izbor mnogih Britanaca i Skandinavaca za penziju, jer nudi mnogo više od prelepih plaža. Golf, tenis, veslanje, jahanje, planinarenje i biciklizam samo su deo onoga što vas čeka ovde.

Klima? Algarve ima lepo vreme, oko 3.000 sunčanih sati godišnje. Tokom toplih, suvih leta, dnevne temperature se kreću oko 30 stepeni Celzijusa. Proleće i jesen umeju da temperaturu spuste do 16 stepeni, dok zimi živa lebdi oko 15 Celzijusa. Godišnje ovde bude 50 vlažnih dana, a većina se dogodi između novembra i februara.

Mi vam otkrivamo 5 najlepših gradova regije

Lagos

Lagos se nalazi u zapadnom delu regije, gde prelepe kamene formacije Ponta da Piedade predstavljaju glavnu atrakciju obale. Ovo je gradić u kojem možete doručkovati klasičan portugalski doručak u lokalnom baru kod marine za nekoliko dolara, uz kafu i lokalni hleb premazan maslacem. Udaljen je od Lisabona 300 kilometara i bio je poznat kao prvo tržište robova u Evropi, u 15. veku. Pored bogate istorije i zanimljivih grafita koje krase njegove fasade, Lagos je prepun prelepih plaža! Najbolje su Praya dos Estudantes koja je najbliža centru grada, zatim Praya da Batata koja se nalazi odmah pored male tvrđave, pored izlaza iz marine i Praya Dona Ana koja je ubedljivo najpoznatija i najlepša plaža Lagosa.

Portimao

Trideset pet minuta istočno od Lagosa nalazi se Portimao, sa 55.000 stanovnika. Ambijent je ključan u poređenju s Lagosom, ovo je više portugalski tip grada, iako ćete u samom gradu čuti kako se govori holandski, nemački i francuski. Ovde možete naći restorane sa pet zvezdica ali i vegetarijanski restoran koji poslužuje falafel od slanutka i organsko pivo i vino. Sigurno jedna od prijatnih alternativa uobičajenim menijima ribe i mesa koji su dostupni na svakom koraku. Opuštajuća večera sa predjelom, glavnim jelom i čašom vina za dvoje koštaće vas razumnih 25 dolara. Ono što  turiste ovde najviše mami je činjenica da je Portimao udaljen tek 3 kilometara od jedne od najpoznatijih plaža Algarvea, Praya da Rocha.

Albufeira

Još 30 minuta vožnje istočno od Portimaoa nalazi se Albufeira, verovatno najpoznatiji grad u Algarveu, sa oko 24 kilometara plaža. Ovo je grad za žurke, prepun prelepih kaldrmisanih, vijugavih ulica, sa arhitekturom koju su oblikovali Mavari. Samo u starom delu grada nalazi se preko 100 barova, kafića i restorana.

Glavni trg Jardim Publico (Javni vrt) je raj svakog turiste. Divni butici nude lokalni dizajn, lep nakit, keramiku, vunenu robu i još mnogo toga. Ovde možete naći trosoban namešten stan za oko 900 dolara, plus komunalije. I ovde su kao i u drugim gradovima plaže posebna atrakcija.

Neke od najlepših su Praya de Castelo, Praya de Falesia, Praya de Gale i Praya de Sao Rafael.

Faro

Faro je najveći grad regije. Nije bez šarma, ali nemojte dolaziti ovde ako tražite posebno iskustvo portugalskog grada ili plaže. Ovo mesto je puno istorije i podsećanja na njegovu rimsku i mavarsku prošlost. Turističkom razvoju grada znatno je doprinela izgradnja međunarodnog aerodroma na koji sleću low cost avio-kompanije. Stari grad je prilično očuvan sa kućama iz 18. veka i kaldrmisanim ulicama, a opasan je rimskim zidinama. Na mestu nekadašnjeg rimskog foruma danas se nalazi katedrala iz 13. veka. U Farou savet svih turista je da posetite katedralu od kostiju, drugu po veličini u Portugalu, nakon one čuvene u Evori.

Tavira

Na samom istoku regije je Tavira, jedan od najlepših malih gradova Portugala. Kroz grad prolazi reka Gilao, oko koje se nalaze rimske ruševine i balkoni prepuni oleandera. Tavira je i dom prelepe Ilhe Tavire, jedne od najboljih plaža u Algarveu. Ona je takođe i mesto u kojem se nalaze najbolji restorani ove regije u kojima morate da probate specijalitet Kataplanu! Kataplana je jelo koje na najbolji način predstavlja portugalski stil kuvanja. Samo ime se odnosi i na jelo i na posudu u kojoj se to jelo sprema još od 8. veka. Kataplana se pravi od ribe s čvrstim mesom koje je isečeno na komade (n.p. grdobina, bakalar, iverak, orada) a mogu da se dodaju još škampi, dagnje, gambori ili kolutovi lignje.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
691Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *