Destinacije – Antalija, gde su leta duža – Travel Magazine

Antalija, gde su leta duža

Antalija, gde su leta duža

Antalija, sunčani grad Turske, nastavlja da dočekuje posetioce u prijatnom okruženju dok jesen počinje da hladi severnu hemisferu. Toplo vreme Antalije, netaknute plaže, bujna priroda i drevna blaga nude produženo leto onima koji planiraju svoj jesenji beg.

Smeštena u srcu Mediterana i Turske rivijere, Antalija pruža tri stotine sunčanih dana svojim srećnim stanovnicima. Oni jako retko iskuse temperature ispod 20 stepeni i mogu da plivaju u moru do kraja novembra dok uživaju u čistim plažama ovog kraja. Povoljna geografska lokacija Antalije – i njena topla klima skoro tokom cele godine – nisu neprimećeni od strane njenih poklonika.

Gde na more u oktobru
PROČITAJTE I…

Gde na more u oktobru? Ove destinacije su idealan izbor …

Umesto ove zime da se utopljavate u vašem domu, razmislite o prijatnoj klimi Antalije.

Netaknute plaže

Antalija je poznata po čistim plažama koje se protežu dokle pogled seže. Glavni grad Turske rivijere se može pohvaliti sa 229 plaža koje krasi Plava zastava, u kojima se može uživati do kraja novembra ili čak početka decembra.

Antalija Kas

U Antaliji, u jesen i zimu, sa pogledom na čisto tirkizno more turske rivijere, možete posetiti plaže Lara, Konjaaltı i Kaputaš. Smeštena u centru grada, plaža Lara, sa finim peskom i blagim talasima idealna je za kupanje. Plaža Konjaalti se proteže sedam kilometara od zapadnog dela grada do planine Bej, a obala puna barova, kafića i noćnih klubova čini podjednako uzbudljive dane i večeri kao i leti. Plaža Kaputaš, u blizini Kaša i Kalkana, je slikovito mesto do kog se dolazi dugim stepeništem uklesanim u liticu.

Veličanstvenost drevnih gradova

Antalija, dom civilizacija starih hiljadama godina, poseduje jedinstveno kulturno nasleđe. Drevni grad Perge, glavni grad regije Pamfilija, nalazi se samo 18 kilometara istočno od centra Antalije. Ovaj veličanstveni grad, poznat kroz istoriju po svojoj arhitekturi i mermernim skulpturama, nastavlja da oduševljava posetioce svojim rimskim kupatilima, zadivljujućim podnim mozaicima i stadionom u obliku potkovice, kao i monumentalnim pozorištem u koje je nekada moglo stati dvanaest hiljada ljudi! Perge je blago koje zaista nosi drevnu veličanstvenost Antalije do današnjih dana.

Drevni grad Patara, na oko 40 kilometara zapadno od Kaša, jedan je od najstarijih i najvažnijih gradova Likijskog carstva. Dok iskopavanja Patare traju od 1988. godine, njena spektakularna plaža je važno mesto za mrešćenje ugrožene kornjače u Sredozemnom moru, Caretta Caretta. Pored toga, Patara je rodno mesto Svetog Nikole, poznatog širom sveta kao Deda Mraz.

Prelepi ronilački centri

Antalija je takođe svetski poznat ronilački centar. Grad nudi mnoge mogućnosti za sportove na vodi. Iskustvo ronjenja na svetskom nivou, dostupno je čak i u jesen i zimu. Pokrajina Antalija pruža širok spektar mogućnosti ronjenja, od Kalkana do Patare na istoku, do Kaša na jugu, koji je jedno od 10 najboljih mesta za ronjenje na svetu. Ovde se može doživeti morska flora i fauna, kao što su morska trava, korali i morski sunđeri, zajedno sa potopljenim ruševinama drevnih gradova.

Antalija plaza

Preferiraju ga igrači golfa

Belek, čuveno odmaralište Antalije, takođe privlači pažnju i golf terenima, koje su dizajnirali svetski poznati golferi. Značajan centar za golf turizam, sa luksuznim hotelima, odmaralištima i infrastrukturom, poznat je u evropskom svetu golfa. Na 20 minuta vožnje od Antalije, Belek ima 15 prepoznatljivih golf terena otvorenih tokom jeseni i zime, a neki od njih nude i noćni golf sa jedinstvenim sistemima osvetljenja.

Svetski poznate treking rute

Antalija je pravi raj za ljubitelje trekinga. Likijski put i Put Svetog Pavla, koji se svrstavaju među najlepše rute na svetu, nalaze se u granicama ovog sunčanog grada. Likijski put, prva turska duga hiking ruta se proteže od Fethijea do Antalije, na 500 kilometara. Likijski put prolazi kroz područja veličanstvene prirode kao što su Fethije, Oludeniz, Dolina leptira, zaliv Kabak, Kalkan, Kaš, Kekova, Demre, Patara, planina Olimpos, Čirali i kanjon Gojnuk i predstavlja istoriju regiona koji datira iz antike.

Put Svetog Pavla, koji počinje od drevnog grada Perge i završava se u okrugu Jalvač u blizini jezera Egirdir u Isparti, druga je pešačka staza po dužini u Turskoj. Trekeri mogu da budu svedoci jedne od najvažnijih promena u hrišćanstvu hodajući ovom poznatom i izazovnom rutom, poznatom kao hodočasnička ruta već dve hiljade godina.

Antalija Konyalti

 

Prirodna čuda pećina

Antalija je takođe poznata po svojim pećinama, od kojih je svaka čudo prirode. Smeštena 30 kilometara severozapadno od grada na oko 430-450 metara nadmorske visine, pećina Karain je jedna od najvećih prirodnih pećina u Turskoj. Ostaci iz pećine, koji otkrivaju drugačiji pogled na ljudsku istoriju, izloženi su u Antalijskom muzeju i Muzeju Karain u blizini pećine.

Prva pećina u Turskoj, koja je otvorena za turizam, pećina Damlataš, u okružnom centru Alanje, dobila je ime po vodi koja kaplje iz njenih stalaktita. Procenjuje se da su se ovi stalaktiti i stalagmiti, koji su dugački 300 metara i pokrivaju površinu od 200 kvadratnih metara u pećini, formirali tokom više od 12.000 godina.

Efes je jedan od najznačajnijih istorijskih lokaliteta Turske
PROČITAJTE I…

Turističke atrakcije Turske za ljubitelje istorije

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
15Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Divna Antalija! Ona mi je u planu za sledeću godinu. Juče sam se vratila iz Grčke, gde je takođe još uvek divno! Najlepše od svega je što sada nema gužve. Problem je jedino prevoz, jer je van sezone malo proređen, ali i to smo rešili lako, iznajmili smo ‘autorent’ i proveli se bogovski! Septembar je, za mene, najlepši mesec za odlazak na odmor.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *