Destinacije – Antib - rajski drevni grad Mediterana i Francuske – Travel Magazine

Antib – rajski drevni grad Mediterana i Francuske

Antib – rajski drevni grad Mediterana i Francuske

Jedna od stvari zbog koje mnogi vole Francusku (osim očigledno sira i vina) je ta da ona uvek ume da iznenadi. Na primer, Azurna obala nisu samo milionerske obalne vile, ekskluzivni butici, kockarnice, luksuzne jahte. Azurna obala je i ovaj istorijski grad iz 16. veka, sa crvenim krovovima i talasima koji stalno napadaju bedeme. Sa peščanim plažama sa svake strane i plavetnilom Mediterana, Antib je kao razglednica.

Pogledajte koja su italijanska mesta najlepša na Mediteranu, kao i šta sve možete da vidite u Lionu. Saznajte i najlepše gradove južne Francuske.

Stari grad – najlepši deo Antiba

Unutar kamenih bedema stari grad Vieil Antibes izgleda kao da se nije mnogo menjao kroz vekove. To je lavirint uskih kaldrmiranih ulica, prepunih zgrada pastelnih boja sa jarko obojenim prozorima. Stari grad obuhvata zanimljive kafiće i restorane pomešane sa prodavnicama koje prodaju domaće stvari poput bele pamučne odeće, staklenog pribora, lokalnih umetničkih dela i bilja. Ne propustite Marche Provancal (od 6 ujutro do 13 časova svaki dan, od juna do septembra, i svaki dan osim ponedeljka, ostatak godine), gde trgovci iz okoline Provanse donose sveže proizvode za prodaju – voće i povrće, sireve, masline i suhomesnate proizvode. I pored ruba bedema postoji staza tako da možete pešice od luke do južne plaže uz ivicu vode.

Antibi - Stari grad

Foto: Hugo from Unsplash

Marina – najveća na Mediteranu

Sa 1800 usidrenih jahti i čamaca, Port Vauban je najveća marina Mediterana – i sa vezama od preko milion evra, verovatno je i jedna od najprofitabilnijih. Ova prirodna luka koristi se od rimskih vremena, ali danas je puna nekih od najskupljih jahti na svetu. Ako želite da se osetite kao milioner, možete da unajmite jahtu za dan za 12 osoba sa najamnom posadom. Cena? 6.000 evra po danu. Ako vam to zvuči skupo, možete se prošetati oko marine. Između luke i obližnje Fort Carre-e nalazi se područje poznato kao Zaliv milijardera. Ovde ćete videti uniformisanu posadu koja polira ograde supejahti koje pripadaju ultra bogatoj listi oligarha, šeika i kralja.

Plaže – peskoviti raj Azurne obale

Antib je okružen predivnim plažama, a za razliku od većinski šljunčane Azurne obale, njegova obala ima dosta zlatnog peska sa čistim tirkiznim vodama. Najbliže gradu je Plage de la Gravette, do koje se dolazi iz pravca luke. Ova plaža ima pogled na stari gradski bedem i vrlo je zaklonjena uvala. Savršena za kupanje ili da se pridružite lokalnom stanovništvu na aperitivu i uživanju u zalasku sunca. Južno od grada nalazi se još nekoliko peščanih poteza – Plage de Ponteil, pored yacht kluba Antib u kojem možete unajmiti čamce ili kajake i Plage de la Salis. Južno se nalazi Plage de la Garoupe, luksuzni privatni klub na plaži, gde možete unajmiti ležaljku i dobiti uslugu pića – samo se nemojte hvaliti za to na društvenim mrežama, jer je plaža odredila zabranu selfija!

Antibi plaze

Foto: Oscar Nord from Unsplash

Umetnici –  redovni gosti grada

Antib je bio inspiracija umetnicima još od slike iz 1888. godine Cap d’Antibes koju je naslikao Mone. Jedan od najpoznatijih umetničkih stanovnika grada bio je Pikaso, koji je živeo u Chateau Grimaldi tokom šest meseci 1946. Zgrada je kasnije pretvorena u Musee Picasso. Ovde možete da vidite njegove slike, crteže i keramiku zajedno sa delima drugih savremenih umetnika. Jedan od ranijih eksponata muzeja našao je stalni dom na bastionu Saint-Jaume. U pitanju je zanimljiva instalacija „Nomade“ katalonskog umetnika Jaumea Plensa. Ogromna figura sastavljena od različitih slova sedi na bedemima koji gledaju prema moru. Sunčanog dana bela slova su u kontrastu sa dubokim plavim nebom, a noću svetle iznutra. Ako vas zanima šta novi umetnici danas stvaraju, u gradskim zidinama postoje umetnički ateljei sa njihovim radovima.

Fort Carre – istorijska tvrđava

Fort Carre je sagrađena u 16. veku kako bi zaštitila granicu između Francuske i susedne Nice. Nakon što je Nica postala deo Francuske, korišćena je kao sportski koledž za vojnike. Prema legendi jedno vreme je Napoleon bio tamo zatvoren za vreme Francuske revolucije. Fort Carre znači „kvadratna tvrđava“, ali je zapravo u obliku zvezde nakon što je vojni arhitekta Vauban dodao dodatne obrambene zidove. Četvorokrake bastione nećete videti dok ne dođete blizu (osim ako ne stignete helikopterom).

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
193Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *