Destinacije – Art Farm Filozići – No stress on Cress – Kako sam otkrio raj za hedoniste – Travel Magazine

Art Farm Filozići – No stress on Cress – Kako sam otkrio raj za hedoniste

Art Farm Filozići – No stress on Cress – Kako sam otkrio raj za hedoniste

Da nema društvenih mreža, možda nikad ne bih saznao koliko ljudi oko mene vjeruje u korona prevaru, ali s druge strane ne bih saznao niti za Art Farm Filozići na otoku Cresu.

Ispalo je da je vlasnik farme Igor Zlatkov jedan od mojih Facebook prijatelja i naravno veliki obožavatelj lika i dijela Dragog Vođe.

Art Farm Filozići – Igor Zlatkov – Ovo nije maska protiv korone, već radna maska. U pozadini je umjetnički rad ”Sirena do Filozići”, mariborskog kipara i slikara Jože Šubica, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Poslao mi je poruku na Fejsu: ”Zašto jedan dan ne dođeš do nas na Cres? Ovo je mjesto za umjetnike, hedoniste i Gastro Snobove poput tebe. Pršuti, dagnje, riba, divljač, sirevi, vrhunska vina, netaknuta priroda… Mediteran kakav je nekad bio.”

Art Farm Filozići – Dagnje, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Kako je KORONA PLANDEMIJA sjebala svjetski turizam i prizemljila brojne avio kompanije, nije da sam imao neku alternativu. Najveće uzbuđenje mi je bilo putovanje autobusom na obiteljski ručak u Čučerje. Mogao sam se pržiti na vrućini gradskog asfalta i pokušati smanjiti deficit proračuna ubijajući umirovljenike u gradskom prijevozu kašljanjem bez maske u njihovom smjeru, ali ne mogu ni ja glumiti Majku Terezu i svakodnevno činiti dobra dijela.

Milos je jedno od najlepših ostrva Kiklada
PROČITAJTE I…

Najlepše plaže ostrva Milos

Umjesto depopulacije stanovništva, odlučio sam se za Mediteran kakav je nekad bio. Korona me prisilila da upoznam Lijepu našu, a na Cresu još nikada nisam bio. Pitao sam se samo: ”Tko je toliko očajan da nema posla i da može sa mnom u srijedu otputovati na more?” Odgovor je bio jednostavan. Jasminka Škalić, akademska slikarica i dizajnerica nakita. Jedino influenceri poput mene rade manje od nje. Sjeli smo se u njezin Suzuki i uputili na Cres – autom do Krka pa na trajekt i onda nekih 35 minuta vožnje od Cresa do Art Farme Filozići.

Art Farm Filozići, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Na prilazu do farme vas okružuju drvene skulpturue Macmalića koje su motornim pilama na prvoj umjetničkoj kolonoji 2010. izradili umjetnici iz Proseccoa kraj Trsta. Macmalići su inače mitska šumska bića iz otočkih legendi s metar i željom za rastom baš poput mene. Imaju crvenu kapicu i plave hlačice, a žive u panjevima, rupama i jamama. Ako ih naljutite, postaju osvetoljubivi pa vas mogu uplašiti ili navesti na krivi put. Bolje vjerovati u Macmaliće nego u koronu

Art Farm Filozići – Macmalići, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Na Farmi imaju dvije kućice za iznajmljivanje. Jedna je za dvije osobe i nalazi se kraj bazena koji se grije cijelu godinu, a uz kućicu je i sauna, a druga je za 4 osobe i udaljena je stotinjak metara dalje.

Na ulazu kućice s bazenom se nalaze skulpture Jože Šubice – akademskog kipara i slikara iz Maribora.

Sestre do Filozići

Art Farm Filozići – Sestre do Filozići, Jože Šubica akademski kipar i slikar iz Maribora, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Art Farm Filozići – Ljetno štivo Dragog Vođe by Bookmarker.hr, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Ako ste došli na izlet sa ženom, curom, ljubavnicom ili ljubavnikom, imat ćete romantičan pogled na zvijezde jer se u spavaćoj sobi iznad kreveta nalazi okrugli stakleni prozor.

Art Farm Filozići, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Mi smo se smjestili u ovu drugu i veću kućicu jer nam se javila kolegica Maja da će nam se pridružiti dan kasnije.

Art Farm Filozići, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Jasminka se odmah sjetila svog djetinstva. Zamolila me da napravim jednu fotku u stilu Jaca, djevojka sa sela. Bila je toliko oduševljena kad smo stigli da je rekla da bi si najrađe uho odrezala i slikala tu tri mjeseca. U zadnji čas sam ju zaustavio u naumu. Vjerojatno ju je sunce opičilo.

Art Farm Filozići – Jasminka Škalić, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Ostavili smo stvari u kućici i uputili se odmah na plažu Porozina koja je udaljena svega desetak minuta vožnje od farme. Slike govore tisuću riječi.

Cres – plaža Porozina, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Igor nas je dočekao s laganom domaćom večerom. Pršut crne slavonske svinje (3 godine zrenja), dimljena tuna na posteljici od divlje rige i portulaka (googlajte što je to), domaće rajčice i pržena palenta s gorngonzolom. Kako nešto što smrdi gore od mojih čarapa nakon teretane može biti tako ukusno? To mogu znati samo pravi gurmani i Gastro Snobovi poput mene. Za sve ostale, tu je blagajnica Željka i Podravec iz Dione.

Art Farm Filozići. Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Art Farm Filozići – Dimljena tuna, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Art Farm Filozići – Pržena palenta s gorgonzolom, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Igor je završio tečaj za vinara i iako na Cresu nema svojih vinograda, ima u najmu jedan hektar u Nadinu tako da proizvodi odličnu kupažu caberneta i merlota koju morate probati. Prijatelj je i brojnih malih i velikih vinara, tako da njegovi gosti mogu uživati u vrhunskim vinima tijekom cijele godine.

Najlepse plaze Italije
PROČITAJTE I…

Najlepše skrivene plaže Italije

Ja sam mu donio bocu Traminca koju smo strusili za predjelo. Moja ruka je kratka, ali široka.

Art Farm Filozići -Igor Zlatkov – Traminac, Iločki podrumi Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Drugi dan nam se pridružila i Maja. Odmah smo ju odveli na plažu, ali kupanje je bilo u drugom planu.

Cres – plaža Porozina – Maja Sokač, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Kako je kućica s bazenom bila prazna, javio sam kolegi Deanu, povratniku iz Amerike da ju iznajmi i da nam se pridruži. Rekao je da baš ide do Opatije i da može navratiti na jedan dan jer mu je usput. Sjeo je u BMW Z3, spustio krov i doletio na Cres. Otišli smo s njim malo do grada u razgledavanje prije ručka tj. rane večere.

Cres – Dean Ljubičić, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Cres, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Putovanje bez selfija je k’o Crkva bez pedofila. Morala je i Jaca nabaciti selfie da se vidi njezina prekrasna ogrlica koju je sama napravila. Pod stare dane prodaje slike i nakit. Kaj bu Bogica kad nema člansku iskaznicu HDZ-a.

Cres – Jasminka Škalić, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Igor nas je dočekao s otočkim delicijama. Sirovi marinirani inćuni, peperoncino calabrese piccante punjen tunom, ukiseljeni motar, a sve servirano na posebnom keramičkom pjatu, design by Bojana Križanec.

Art Farm Filozići – Sirovi marinirani inćuni, peperoncino calabrese piccante punjen tunom, ukiseljeni motar, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Uslijedile su domaće cherry rajčice s brusketima s tartufatom i bakalarom na bijelo koje je Igor poslužio na ručno izrađenom pladnju.

Art Farm Filozići – Bakalar na biijelo i tartufata, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Njegov brand se zove Tramontana Wood Craft – pladnjevi od drva i kamena.

Art Farm Filozići – Tramontana Wood Craft, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Art Farm Filozići – Tramontana Wood Craft, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Narezao nam je i malo trogodišnjeg pršuta od crne slavonske svinje posluženog na stalku kojeg je također sam izradio u svojoj kovnici CROtitelj.

Art Farm Filozići – Pršut od crne slavonske svinje, Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Podelite ovaj članak...
9Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Duhovito i interesantno napisano, kao i uvek.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X