Australija i Okeanija – Australija: Upoznajte najstariji kontinent na svetu – Travel Magazine

Australija: Upoznajte najstariji kontinent na svetu

Australija: Upoznajte najstariji kontinent na svetu

Australija je idealna destinacija za putne avanturiste.

Ovu zemlju, koja je ujedno i najstariji kontinent na planeti, odlikuju neverovatna prirodna raznolikost (od pustinjskih pejzaža do planinskih venaca i tropske prašume), fascinantni urbani centri koji se redovno nalaze na listama najboljih svetskih gradova za život, ali i jedinstvena flora i fauna sa brojnim endemskim vrstama. O tome koliko se do nje nekada teško stizalo govori i činjenica da su prvi Evropljani (Holanđani) ovamo došli tek u 17. veku, ali budući da su danas australijski gradovi odlično povezani sa ostatkom sveta i da se aviokompanije utrkuju oko toga koja će putnicima pružiti bolje i udobnije iskustvo na dugim letovima do Melburna, Sidneja, Brizbejna, Perta, Adelejda, itd… putovanje na ovu magičnu destinaciju više nije tako nezamisliva misija. A kada već „potegnete“ na takvo putovanje i ukaže vam se prilika da istražite čari Australije, evo nekoliko destinacija koje svakako vredi posetiti, prema CNN-u.

Sidnej
Najveći grad Australije je prestonica Novog Južnog Velsa i nalazi se na jugoistočnoj obali zemlje. Poznat je po zgradi Sidnejske opere (koja se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a), Lučkom mostu i po najvećoj prirodnoj luci na svetu. Sidnej se smatra jednim od najboljih mesta za život na svetu. Bogata kulturna i gastronomska scena su važan deo turističkog ugođaja, a lokalci su posebno ponosni na svoje plaže, od kojih je najpoznatija Bondi.

Melburn
Melburn, prestonica Viktorije, drugi je po veličini grad zemlje i smatra se njenim kulturnim centrom. U njemu se nalaze sve najveće kulturne atrakcije, među kojima su Nacionalna galerija Viktorije i Royal Exhibition Building, a ovde je nastao i australijski impresionizam. Uprkos upečatljivoj gradskoj panorami, čiji centar obiluje neboderima, Melburn je okružen sa više nacionalnih parkova koji predstavljaju odlične izlete. Među njima su nacionalni park Mornington Peninsula, pomorski nacionalni park Port Phillip Heads, nacionalni parkovi Point Nepean, Organ Pipes i Dandenong Ranges.

Brizbejn
Sunčani Brizbejn je prestonica Kvinslenda i nalazi se u blizini plaža popularnih rizorta Gold Coast-a i Sunshine Coast-a. Poznat je po karakterističnoj tradicionalnoj arhitekturi i reci Brizbejn oko koje se nalaze brojne biciklističke staze i oblasti za šetnju, odmor i rekreaciju. O tome koliko je Brizbejn opušten govori činjenica da se plaža nalazi čak i ispred centralne gradske poslovne četvrti.

Kerns
U Australiji važi pravilo da što severnije idete, vreme je sve toplije. Kerns je grad sa samo 150.000 stanovnika, ali ga odlikuju opuštena atmosfera, brojni restorani i kafei, ali i tropska klima. Smešten na pacifičkoj obali, nalazi se u blizini Velikog koralnog grebena i kišne šume Daintree (na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a).

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Veliki koralni greben
Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svetu i može se videti iz svemira, a predstavlja i jedno od sedam svetskih čuda prirode. Počeo je da se formira pre oko 25 miliona godina, čini ga više stotina ostrva i 3.000 grebena, prostire se dužinom od 2.400km i odlikuje ga 400 vrsta korala i preko 1.500 tropskih vrsta ribe. Ronjenje na ovoj lokaciji je jedna od najvećih atrakcija u Australiji.

Uluru
Uluru je džinovska monolitna stena u nacionalnom parku Uluru-Kata Tjuta, oko 450km jugozapadno od Alice Springs-a. Ovo mesto je sveto za aboridžinski narod Anangu i zbog štete koja mu je u prošlosti naneta, od ove godine je zabranjeno penjanje na stenu, ali boravak u parku i dalje nudi niz autentičnih aktivnosti.

Plave planine
Na samo dva sata kolima od Sidneja smeštene su Plave planine, u kojima se mogu pronaći neke od najstarijih biljnih vrsta na planeti, između ostalog, wollemi borovi. Raskošni šumski pejzaži, kanjoni, krečnjačke litice i vodopadi idealni su za avanturiste i ljubitelje prirode, sa brojnim stazama za hajking.

Atherton Tablelands
Ovaj plato u severnom Kvinslendu prostire se na prostranstvu od 65.000km2 i odlikuju ga kraterska jezera, vulkanske kupe, guste šume i vodopadi. Među brojnim outdoor aktivnostima najpopularnije su hajking, vožnja kajaka, istraživanje pećina i posmatranje ptica.

Ostrvo Kangaroo
Ostrvo Kangaroo, udaljeno stotinak kilometara od Adelejda u Južnoj Australiji, predstavlja sigurno utočište za brojne ugrožene životinjske vrste, a na njemu se nalazi više nacionalnih parkova i rezervata. Ovde ćete imati mogućnost da u prirodnom okruženju vidite koale, kengure, morske lavove, kakadue, platipuse i kljunaste ježeve (kratkonose ehidne). Uz to, ostrvo je poznato po vinarstvu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
37Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *