Azija – 10 besplatnih atrakcija Dubaija – Travel Magazine

10 besplatnih atrakcija Dubaija

10 besplatnih atrakcija Dubaija

Dubai je jedna od najmodernijih i trenutno najaktuelnijih turističkih destinacija. Njegova transformacija iz pustinjskog gradića u vodeći svetski turistički hab počela je pre nekoliko decenija, a Dubai danas može da se pohvali najvišom zgradom na svetu, najvećim tržnim centrom i nekim od najluksuznijih svetskih hotelskih, gastronomskih i šoping iskustava.

Zabavni sadržaji su brojni i šarenoliki (od skijanja do jahanja kamila), a cene visoke, nekada i na granici ekstravagantnog. Ali na svakoj destinaciji na svetu postoje sadržaji koji su dostupni svima, pa tu ni Dubai nije izuzetak. Ovih 10 stvari morate da isprobate u Dubaiju – besplatne su (ili će vas koštati zaista malo), a vaše putovanje će učiniti nezaboravnim!

Popnite se na Džebel Hafit
Džebel Hafit (Jebel Hafeet – bukvalno „prazna planina“ na arapskom) je planina koja pruža spektakularan pogled na Dubai i okolinu, a ako vas odbija ideja da ćete morati da se pešice penjete do vrha koji se nalazi na 1.250 m nadmorske visine, možete da odahnete, na lokaciji postoje vozila koja će vas potpuno besplatno prevesti do gore. Ali zašto da se mučite, kada fantastičan pogled na Dubai imate i u samom gradu, i to ni manje ni više, nego iz najviše zgrade na svetu – Burdž Kalife? Pa, kao prvo, zato što prostup najvišoj platformi za posmatranje košta od 35 do 82 dolara (za odrasle), a zbog dugih redova ćete zažaliti što vam je to uopšte i palo na pamet. Drugi, mnogo bolji razlog je taj što ćete imati priliku za autentično iskustvo i avanturu. Džebel Hafit je impresivna planina koja se prostire dužinom od 26 km, a Hafeet Mountain Road-om možete da se na nju penjete i noću, kada pogled na gradska svetla iz ovakvog okruženja predstavlja jedinstveno iskustvo.

Posetite Rooftop Gardens u Wafi piramidama
Piramide u Wafi kompleksu sastoje se od više vrhunskih internacionalnih restorana, kafea i spa centara, a obiluju i drugim sadržajima koje ćete, naravno morati da platite. Ali u restoranu Rooftop Gardens se svake nedelje u 20.30h održava „Movies under the Stars“, događaj u okviru koga potpuno besplatno možete da gledate filmove na otvorenom. Prethodna rezevacija nije potrebna, dovoljno je samo da se pojavite i zauzmete svoj sto. Ukoliko ogladnite, hranu ćete ipak morati da platite, ali, naravno, radi se o vrhunskim kulinarskim specijalitetima.

Istražite Dubai Mall
Dubai Mall je najveći tržni centar na svetu, i samo ta činjenica ga čini atrakcijom vrednom vaše pažnje. Šetnja, posmatranje izloga i upijanje atmosfere vas ništa ne košta. Ukoliko planirate da obilazite radnje, treba da znate da se centar prostire na površini od 500.000 kvadratnih metara i da se u njemu nalazi više od 1.200 radnji (pa i velika prodavnica slatkiša, koja se prostire na 900m2). Zato bi bilo dobro da svoju posetu isplanirate i utvrdite šta vas tačno zanima i gde to možete da nađete. Dok se šetate, potpuno besplatno možete da razgledate akvarijum, ljudski vodopad (impresivni vodopad koji pada sa vrha tržnog centra preko sva četiri nivoa, sa ljudskim skulpturama koje izgledaju kao da se graciozno spuštaju niz vodu) i skelet Dubai Dinoa, 155 miliona godina stare maskote tržnog centra. Od sadržaja koji se plaćaju, ističu se simulator letenja Airbus-a A380, klizalište, bioskop, Aquarium & Underwater Zoo, KidZania i velika gejmerska igraonica.

Uživajte u pogledu na „plešuće fontane“ Dubaija
U blizini Dubai Mall-a nalaze se čuvene fontane, koje predstavljaju najveću atrakciju ove vrste na svetu. Sa 6.000 svetiljki i 50 projektora u boji, svakodnevno se u periodu od 18.00h do 23.00h na svakih pola sata odvijaju svetlosni performansi, u trajanju od oko 5 minuta.

Istražite Zlatni suk
Gold Souk, odnosno zlatni suk, nalazi se na adresi 54 Al Khor Street. Poseta suku vas ništa ne košta, a predstavlja mogućnost da vidite najrazličitije i jedinstvene rukotvorine od zlata, dragulja i dijamanata, iz zemalja Bliskog istoka i šire. Država se strogim propisima pobrinula da su mogućnosti za prevaru minimalne, tako da ne treba da brinete o kvalitetu proizvoda. Sa druge strane, cenkanje je uobičajeno, pa je poželjno da okvirno poznajete koliko proizvod zaista vredi pre nego što ga kupite.

Posetite Ras Al Khor Wildlife Sanctuary
Ras el Hur je jedno od retkih zaštićenih urbanih područja na svetu. Ovaj močvarni rezervat predstavlja dom za mnoge vrste životinja, a posebno ptice selice. Najveća atrakcija su ružičasti flamingosi, koji ovde provode hladnije mesece u godini i koji su postali svojevrsne maskote Programa zaštite divljine u Dubaiju. Ras el Hur je jedna od retkih prirodnih atrakcija Dubaija, a ulaz je potpuno besplatan. Radno vreme je od 09.00h do 16.00h od subote do četvrtka. Trenutno postoje tri osmatračnice za ptice na obodima rezervata. Ako volite da posmatrate ptice, ni ceo dan vam neće biti dovoljan da vidite sve što Ras el Hur ima da ponudi. Za ostale, nekoliko sati će biti dovoljno, ali obavezno ponesite fotoaparat.

Opustite se na Džumeiri
Na Jumeirah Beach-u smešteni su neki od najekskluzivnijih gradskih hotela. Njihovi gosti plaćaju ekstravagantno visoke sume novca kako bi uživali u vrhunskoj usluzi i mekom belom pesku ove plaže. Srećom, postoji i deo Džumeire koji je dostupan za javno korišćenje i ne morate biti bogataš, već kreativac, da biste sebi organizovali piknik, roštilj ili samo opuštanje na plaži. Ipak, imajte u vidu da su letnje temperature obično više od 40 stepeni, pa je potrebno da se dobro zaštitite od sunca.

Istražite istorijsku četvrt Al Fahidi (Bastakiya)
Al Fahidi (često nazivan i Bastakiya) je istorijski kvart u srcu grada, koji će vam dati uvid u to kako je Dubai izgledao pre nego što je doživeo ekonomski bum. Četvrt je nekada bila dvostruko veća, ali deo je srušen kako bi se oslobodio prostor za nove zgrade. Ko zna šta bi se desilo sa ostatkom četvrti da tokom jedne od zvaničnih poseta princ Čarls nije bio toliko fasciniran tradicionalnim izgledom ovog dela grada, da je pokrenuo inicijativu i ohrabrio lokalne vlasti da sačuvaju preostala zdanja. Ona su zatim restaurirana, a rekonstruisane su i uske uličice i putevi koji sada daju veran prikaz života u ovoj oblasti u 17. veku. Osim što besplatno možete da se šetate ovim kvartom, ulaz u nekoliko malih muzeja koji su ovde smešteni takođe je slobodan. U blizini je i Etihad Museum, za koji odrasli ulaz plaćaju nešto manje od 10 dolara, ali svakako je vredan posete i njegove interaktivne izložbe prate istoriju razvoja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Obiđite grad pešice
Dubai by Foot nudi besplatne obilaske grada tokom letnje sezone, i to na šest jezika. Old Dubai ture pokrivaju nekoliko atrakcija, kao što su Zlatni suk i Bastakiya. Ukoliko ste u mogućnosti, nakon ture možete dati napojnicu vodiču, a vredi pomenuti da Dubai by foot nudi i nekoliko drugih tura, po veoma pristupačnim cenama. Proverite šta je na njihovom rasporedu (i koje su aktuelne cene) neposredno pre posete Dubaiju.

Posetite Food and Craft Market u parku Zabeel
Ovaj market je otvoren svakog petka od 09.00h do 15.00h u gradskom parku Zabeel. Ulaz na market se plaća samo 5 AED (manje od 1,4 dolara), a dok se budete šetali između zbijenih tezgi na kojima su izloženi lokalni zanatski i prehrambeni proizvodi, naći ćete mnoštvo zanimljivih suvenira. Čak i ako ne planirate kupovinu, možete saznati mnogo o istoriji lokalnih zanata i gastronomije.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *