17.000 razloga da posetite Indoneziju

17.000 razloga da posetite Indoneziju

Bali je ostrvo koje se zbog svojih plaža, prirodnih lepota, kulture i gastronomije nalazi na većini lista idealnih travel destinacija.

Međutim, upravo zbog nekontrolisano rastuće popularnosti, ovo indonežansko ostrvo se danas bori sa prevelikim brojem turista, visokim cenama smeštaja, saobraćajnim gužvama, problemima u vodosnabdevanju, a većina atrakcija zbog komercijalizacije sadržaja počinje da gubi svoju autentičnost.

Srećom, ukoliko želite odmor na bajkovitoj plaži, retko koja zemlja na svetu vam može ponuditi toliki izbor destinacija kao Indonezija. Najveća ostrvska država ima više od 17.000 ostrva, od kojih je samo 6.000 naseljeno, a neka od njih su pravi dragulji sa netaknutim plažama, prirodom i autentičnom kulturom. Evo nekoliko destinacija koje po svojim sadržajima i te kako mogu da pariraju Baliju.

Ostrva Raja Ampat
Arhipelag Raja Ampat nalazi se u blizini obale Zapadne Papue i sastoji se od 1.500 ostrva. Glavna ostrva su Misool, Salawati, Waigeo i Batanta, a poznata su kako po peščanim plažama, tako i po planinskim džunglama i skrivenim pećinama. Grebene koji okružuju ostrva odlikuje izuzetan biodiverzitet, a ljubitelji ptica treba da znaju da je arhipelag dom za preko 500 vrsta ptica. Krečnjačke litice ostrvaca podsećaju na lepotu tajlandskih ostrva Koh Phi Phi – pre nego što su doživela turistički bum.

Kalimantan
Za sve one koji pod idealnim odmorom u tropima podrazumevaju usamljene ušuškane plaže i upoznavanje sa divljim životom u dubokoj džungli, prava destinacija je Kalimantan – indonežanski deo Bornea. Autentično iskustvo predstavlja krstarenja po reci Sekonyer u tradicionalnom brodu-kući (klotok) u nacionalnom parku Tanjung Puting. Najlepše plaže mogu se naći u obližnjem arhipelagu Derawan, ali i na ostrvu Maratua u obliku potkovice, poznatom po čarobnim šumama mangrova.

Sumba
Poznat po jednom od najekskluzivnijih rizorta na svetu, Nihi Sumba Island-u, Sumba ima sve – idilične plaže, guste džungle, prijateljski nastrojene lokalce i idealne uslove za surfere. Već pomenuti Nihi Sumba Island ima jedinu privatnu plažu na svetu namenjenu profesionalnim surferima. Za surfovanje na ovoj plaži obavezne su rezervacije, a dnevno se izdaje samo 10 dozvola za jahanje na talasima.

Komodo
Ostrvo Komodo ime je dobilo po najvećem gušteru na svetu – komodo zmaju. Ove impresivne životinje, koje dostižu težinu i do 100kg, mogu se posmatrati u Nacionalnom parku Komodo. Reptili su možda najpoznatiji stanovnici ostrva, ali nisu njegova jedina atrakcija. Naime, ovde se nalazi i Pantai Merah (Ružičasta plaža), jedna od samo nekoliko plaža sa roze peskom na svetu. Na ostrvu Komodo ne može da se prespava, zato organizujte smeštaj u obližnjem Labuan Bajo-u.

Ostrva Karimunjawa
Ljubitelji ronjenja uživaće u otkrivanju podvodnih čari ovog arhipelaga koji se sastoji od 27 ostrva, od kojih je samo pet naseljeno, uključujući Karimunjawa-u i Kemujan. Vode oko ostrva poznate su po raznobojnim koralnim grebenima u kojima žive male bezopasne ajkule, morske kornjače i tropske ribe, a ronioci mogu da istražuju i brodske olupine. Menjawakan je privatno ostrvo na kome se nalazi samo jedan rizort, Kura Kura, a njegovi gosti tokom šetnje imaju priliku za susret sa jelenima i drugim divljim životinjama, koje žive u netaknutoj prirodi.

Wakatobi
Šta dobijete kada spojite imena ostrva Wangi-Wangi, Kaeldupa, Tomia i Binongko? Wa-Ka-To-Bi! Ova skraćenica se nalazi u imenu pomorskog parka u okviru koga je jedan od najvećih koralnih grebenova na planeti, sa skoro 1.000 različitih vrsta korala i oko 700 vrsta ribe. Osim očigledno savršenih aktivnosti – plivanja, ronjenja i opuštanja u hladu palminog drveta, ovde možete naučiti mnogo zanimljivih stvari o naradu Bajau, koji spadaju u najveštije ronioce na svetu i još uvek praktikuju tradicionalan način života.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X