Azija – Angkor Wat - nacionalni ponos Kambodže – Travel Magazine

Angkor Wat – nacionalni ponos Kambodže

Angkor Wat – nacionalni ponos Kambodže

Iako mnogi misle da je Angkor Wat hram, on je zapravo džinovski kompleks hramova, jedan od najvećih na svetu, i prostire se na površini od preko 162 hektara.

Izgrađen je početkom 12. veka u tadašnjoj prestonici (Jašodarapura – Angkor) kao vrhunski izraz dostignuća kmerske civilizacije. Originalno je bio posvećen hinduističkom bogu Višnuu (verovatno je zamišljen i kao mauzolej kralju Surjavarmanu II, koji ga je izgradio), ali je već krajem 12. veka postepeno postao budistički kompleks.

Angkor Vat se zbog svoje izuzetnosti našao na Listi svetske baštine UNESCO-a, a postao je i simbol Kambodže, koji se mogao videti na nacionalnoj zastavi čak i u strašno vreme vladavine Crvenih Kmera. Za razliku od mnogih drugih verskih lokaliteta u zemlji, Angkor Wat je oduvek bio izvor ponosa kambodžanskog naroda i nikada nije napušten, već je u kontinuiranoj upotrebi od kada je izgrađen.

Kompleks je osmišljen kao zemaljska predstava planine Meru, svete planine u hinduističkoj, đainističkoj i budističkoj religiji, na kojoj obitavaju božanstva. Kombinuje dve osnovne karatkeristike kmerske arhitekture – hram-planinu i hram sa galerijom. Centralni hram simbolizuje pet vrhova planine Meru, a zidine i široki kanal koji okružuju kompleks predstavljaju planine i okean. Centralni toranj visok je 65m. Višim delovima hrama smeli su da pristupaju samo odabrani.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Tokom godina je bilo više pokušaja restauracije i konzervacije, a neke od njih su čak napravile i štetu ovom grandioznom spomeniku kmerske civilizacije. Tako je, na primer, kompleks poznat po prikazu preko 3.000 apsara – nebeskih nimfi, koje su uklesane u zidove. Svaka od njih je jedinstvena i krasi je jedna od 37 varijacija frizura tog doba, a delimično su oštećene osamdesetih godina prošlog veka, kada je tokom restauracije napravljen pokušaj čišćenja hemikalijama.

Prema istorijskim podacima, u izgradnji kompleksa učestvovalo je 300.000 radnika i 6.000 slonova, a kameni blokovi potiču sa svete planine Phnom Kulen, udaljene oko 50km.

Pravila ponašanja u kompleksu
Budući da se radi o svetom verskom mestu, od posetilaca se očekuje prostojno oblačenje. Višim tačkama se ne može pristupiti ukoliko ruke (dovoljan je kratki rukav) i noge (bar do kolena) nisu pokrivene. Postoje obaveštenja koja turiste informišu da nije dozvoljeno dodirivati stare strukture niti sedeti na njima, ali i da je potrebno izbegavati zabranjene zone i poštovati monahe.

Planiranje putovanja
Angkor Wat možete posetiti tokom cele godine, ali vrhunac sezone je od novembra do februara, kada je vreme suvo i svežije. Najprijatnije je organizovati posetu u zoru, kada je hladnije, ali su gužve već velike, ili u podne, kada je toplo, ali neke turističke grupe su već napustile lokaciju zbog odlaska na ručak. Planirajte da odvojite bar tri sata za obilazak, a idealno bi bilo pola dana. Radno vreme kompleksa je od 05.00h do 17.30h. Gornji nivo (Bakan Sanctuary) je otvoren tek od 07.30h. Cena jednodnevne ulaznice iznosi 37 dolara, a za decu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Grad Siem Reap je od Angkor Wat-a udaljen samo 7km i odlična je baza za istraživanje kompleksa. Odavde možete organizovati vođenu turu, ili samostalni obilazak. Na raspolaganju su vam različite vrste prevoza – motori-taksiji (za jednu osobu), tuk-tukovi, automobili i mini-kombiji (za grupe). Ekološke opcije su iznajmljivanje bicikala ili električnih bicikala.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *