Čang Mai: malo drugačiji Tajland

Čang Mai: malo drugačiji Tajland

Čang Mai (bukvalan prevod sa tajandskog „Novi grad“) je prestonica istoimene provincije i najveći grad severnog Tajlanda, koji godišnje privuče preko dva miliona stranih turista, što je duplo više od broja stanovnika njegove šire gradske metropolitenske oblasti.

Iako ga odlikuje gust saobraćaj, živa i užurbana gradska atmosfera, Čang Mai je značajno opušteniji i sporiji od Bangkoka. Planinska svežina se u gradu može osetiti čak i kada ne vidite zelenilo. Kulturno-istorijsko nasleđe grada je izuzetno, ovde ćete videti više predivnih hramova nego što ćete imati vremena da istražite. Postoje brojne škole tajlandskog kuvanja, masaže i jezika, koje predstavljaju odličan način da se bolje upoznate sa lokalnom tradicijom i običajima. Inače, zbog brojnih umetnika, pisaca i kreativaca, domaćih i stranih, koji su se doselili u Čang Mai, UNESCO mu je dodelio status kreativnog grada.

Iako je grad veliki, većina turističkih atrakcija (preko 30 starih hramova) nalazi se u starom delu grada, u okviru gradskih zidina. Veliki jarak ispunjen vodom okružuje stari grad i formira savršen kvadrat. Kapija Tapae na istočnoj strani tog kvadrata smatra se glavnom turističkom tačkom.

Tapae Road je glavna gradska ulica i izlazi na reku Ping, veliku pritoku reke Chao Praya-e. Ulica Thanon Chang Khlan se grana iz ove ulice i na 20 minuta šetnje od kapije ćete naći čuveni gradski noćni market, kao i brojne prodavnice i restorane. Unutrašnjost starog grada ispresecana je malim ulicama u kojima se mogu naći prijatni kafei.

Prevoz
Najbolji način za obilazak starog grada je šetnja, ali ukoliko se umorite, na raspolaganju su vam brojni songthaew-i (kamioneti taksiji) ili tuk-tukovi. Ako mislite da možete da se sami snađete u lokalnoj saobraćajnoj gužvi, iznajmite skuter, a zanimljiva opcija je i rentiranje bicikla. Za posetu nekim hramovima i lokacijama van grada, prevoz je svakako obavezan.

Smeštaj
Od malih porodičnih kuća ušuškanih u tihim uličicama do luksuznih hotela, smeštaj u Čang Maiju je veoma raznovrstan, kako po ceni, tako i po kvalitetu. Sigurno je jedno, ovde je izbor jeftinog smeštaja veći nego u Bangkoku ili na nekim poznatijim ostrvima.

Ipak, ako planirate posetu tokom tajlandske Nove godine (Songkran) ili festivala Loi Krathong, smeštaj rezervišite unapred, jer se u suprotnom može desiti da ostanete bez njega!

Hrana i piće
Kao i svuda u Tajlandu, hrana u Čang Maiju je fantastična. Ono što je čini jedinstvenom u odnosu na ostatak zemlje su suptilni uticaji Lanna/burmanske kuhinje. Najjeftinija, veoma kvalitetna, sveža i ukusima bogata hrana može se kupiti od uličnih prodavaca. Najveći broj njih lociran je oko jarka kod kapije u jugoistočnom delu grada, ali u u ulici Moon Muang.

Marketi
Noćni bazar se održava svako veče u ulici Thanon Chang Khlan, ali osim gužve, napadnih prodavaca i skupe nekvalitetne robe, ovde nećete naći mnogo toga. Radno vreme je od 17.00h do 23.00h.

Vikend marketi su poznati po velikoj gužvi, ali atmosfera ovde je autentičnija od one na noćnom bazaru, jer na vikend markete dolaze i lokalci, da se druže i razgledaju. Čak i ako ne planirate da kupite suvenire, ulični umetnici, jeftina hrana i živa atmosfera dobar su razlog za posetu ovim marketima. Subotnji market se održava u Thanon Wualai-ju u južnom delu starog grada i prostire se na jug van zidina, dok nedeljni market kreće od kapije Tapae ka starom gradu i više je lokalnog karaktera.

Warorot market se nalazi van starog grada u blizini ulica Thanon Chang Moi i Tapae Road, na oko 20 minuta šetnje od kapije Tapae. Ovde skoro da i nećete sresti turiste, a cene lokalne robe su značajno jeftinije nego drugde (radno vreme je od 07.00h do 17.00h).

Aktivnosti
Kada se umorite od obilaska hramova i drugih kulturnih atrakcija, vreme je za prirodu i avanturu. Možete da birate između bandži skakanja, Gibbon zipline-a, treking tura, posete planinskim plemenima i upoznavanje sa njihovim specifičnim običajima i načinom života.

Noćni život
Čang Mai nema baš reputaciju grada za zabavu. Većina klubova se zatvara jedan sat posle ponoći. U prodavnicama ne možete da kupite alkohol posle ponoći i glavne gradske zone su proglašene „zonama bez alkohola“, sa velikim novčanim kaznama za kršenje zabrane.

Ipak, postoje brojni „gogo“ barovi širom grada u kojima devojke pozivaju turiste na druženje, koje uglavnom počinje tako što im kupuju skupocena pića.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X