Azija – Druga strana Abu Dabija – Travel Magazine

Druga strana Abu Dabija

Druga strana Abu Dabija

Abu Dabi je spreman da se prikaže svetu zahvaljujući Vladi koja ulaže preko sto miliona evra u promociju ovog grada.

Da li samo vlada i ministarstvo turizma mogu da pomognu promociju grada, pita se Saed Saed, novinar časopisa National i ponosni stanovnik Abu Dabija.

„Šta je to što mi kao stanovnici grada koji volimo možemo da učinimo na njegovoj promociji?“ kaže Said.

Odgovor bi glasio mnogo. Svako ko putuje će vam potvrditi da su najvažnija znanja i iskustva koja poseduju lokalci. Uz njihovu pomoć svako putovanje će biti nezaboravno. Svaki stanovnik nekog grada je potencijalno turistički vodič. Tako je i Said na desetinu puta svoje prijatelje, rodbinu i goste vodao po glavnim turističkim atrakcijama i, iskreno, smorio se! Shvatio je da nije od velike koristi kada goste vodi na peščane dine pa je došao na ideju da im ubuduće ponudi nešto drugo, nesvakidašnje i nešto što nije navedeno u turističkim brošurama.

On ih sada pusti da prvo sami obiđu sve glavne znamenitosti za koje su zainteresovani, a onda ih povede na svoju autentičnu i veoma lokalnu turu. Umesto visokog sjaja i luksuza kakav se turistima obično nameće, Said ih vodi u malu i prašnjavu četvrt Darat Al Miyah poznatu po malim restoranima svetskih nacionalnih kuhinja većinom namenjenih lokalnom stanovništvu koje vodi poreklo iz drugih zemalja. Ovde se nalaze i brojne male prodavnice u kojima se može kupiti sve od marokanskih mirisa do pakistanskih sandala, a na pauzi za ručak se može pojesti indijska parata ili sirijska šavarma.

U tom kvartu se nalazi i simpatična sendvičarnica inspirisana serijalom Igra prestola i nazvana Game of Toast. Nakon što bi turiste prepustio cenjkanju sa lokalnim prodavcima odvodio bi ih na kafu u svoj omiljeni kafe bar Al Anoud gde se služi prava i jaka turska kafa.

Sledećeg dana Said bi svoje goste odveo na jedno malo drugačije mesto; u novi kvart između Guardina nebodera i ulice Muroor. Tamo se nalaze brojne male radnje mladih preduzetnika koji su tek započeli svoj biznis i koji nude najraznovrsnije hipsterske đakonije iz celog sveta – španski late, američke hamburgere ili belgijske vafle.

Veče je rezervisano za posetu Tourist Club-u, još jednom od sjajnih kvartova koji su u novije vreme dobili sasvim drugačiji izgled. Nekada isključivo arapski kvart, danas je naseljen gotovo u potpunosti Afrikancima, posebno iz Etiopije i Ugande. Zato se tu mogu naći odlični restorani lokalnih afričkih kuhinja, među kojima je etiopski restoran Bonna Annee nezaobilazna tačka.

Said sa velikim entuzijazmom pokazuje svojim gostima ove kvartove. Shvatio je da njegov zadatak nije da im pokaže što više znamenitosti već da ih upozna sa pravom i autentičnom atmosferom grada koji toliko mnogo voli. Uostalom, to je ono čega će se najviše sećati.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *