Java – u srcu Indonezije

Java – u srcu Indonezije

Pri pomisli na odmor u Indoneziji, najčešća asocijacija je Bali, ne bez razloga. Njegova reputacija rajskog tropskog ostrva je potpuno opravdana i već decenijama važi za prvoklasnu turističku destinaciju. Ali Indonezija se sastoji od preko 17.000 ostrva i malo je zemalja na svetu koje se mogu pohvaliti takvom kulturnom raznolikošću.

Java je jedno od četiri glavna ostrva u zemlji, uz Sumatru, Borneo i Sulavesi, a zajedno sa njima čini Velika Sundska Ostrva. Glavni grad Indonezije, Džakarta, nalazi se na Javi, a zbog populacije od preko 140 miliona stanovnika, ovo je najnaseljenije ostrvo na svetu. Osim Džakarte, drugi veliki gradovi su Jogjakarta, Bandung i Surabaja.

Java se nalazi u Indijskom okeanu, a površina  joj iznosi 127.000km. Zemlja je ovde izuzetno plodna, a preovladava uzgoj pirinča. Priroda je veoma raznovrsna i uglavnom je očuvana u zapadnom delu ostrva. Pored tropskih plaža sa belim peskom i svetloplavim morem, mogu se videti džungle, močvare sa mangrovima, ali i vulkani i kraterska jezera. Većina puteva na Javi je u dobrom stanju i javni prevoz funkcioniše, pa kretanje po ostrvu ne predstavlja veliki izazov. A evo tri obavezne destinacije, koje će vam svaka na svoj način, predstaviti najbolje od ostrva – ljude, prirodu i kulturno nasleđe.

Džakarta
Prestonica Indonezije je ujedno i njen najveći grad, sa 10 miliona stanovnika. Budući da predstavlja u poslovni centar i da privlači radnike iz cele zemlje, ovde ćete imati priliku da se susretnete sa različitim jezicima, kulturama i gastronomskim uticajima. Nezaobilazne atrakcije su Kota – centar Starog grada i Trg Merdeka. Tu možete posetiti brojne muzeje (u Džakarti ih inače ima ukupno 142), kao što su Pomorski muzej, muzej Wayang, Muzej istorije i Muzej keramike i finih umetnosti, zatim najveću Kinesku četvrt u Indoneziji i brojna važna zdanja kao što je Goreja Sion iz 1695. godine (najstarija crkva u Džakarti). U starog gradskoj luci Sunda Kelapa i dalje se mogu videti ukotvljeni tradicionalni pinisi brodovi. Uz to, Džakarta se može pohvaliti modernim tržnim centrima, sjanim restoranima i kafeima, tematskm i akva parkovima, kao što su Dunia Fantasi, Taman Mini Indonesia Indah, Sea World i Atlantis Water Adventure.

Borobudur
Borobodur, najveći budistički hram u jugoistočnoj Aziji, ali i na celom svetu, nalazi se u centralnoj Javi, u blizini grada Jogjakarte. Izgrađen 825. godine, ovaj piramidalni kompleks bio je centar mahajana budizma, ali je nakon napuštanja propao i zaboravljen ležao pod zemljom i vulkanskim pepeom vekovima. Nakon što je u 20. veku obnovljen, našao se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Smatra se najposećenijom turističkom atrakcijom Indonezije, a od kada je obnovljen, ovde se ponovo održavaju budističke ceremonije, posebno u vreme budističkog praznika Vesaka. U blizini Borobodura mogu se naći sjajni hoteli i privatan smeštaj, pa bi bilo šteta ne posetiti lokalnu prirodu i tradicionalna sela. Postoji više tura koje nude obilazak lokalnih mesta, ali i obilazak obližnjeg vulkana Merapi.

Planina Bromo
Aktivni vulkan Bromo smešten je u jednom od najdramatičnijih pejzaža na svetu – Moru peska. Deo je nacionalnog parka Bromo Tengger Semeru, a njegovo ime mnogo govori o odnosu Javanaca prema ovom čudu prirode – Bromo je lokalni naziv za hinduističkog boga stvoritelja Bramu. Do njega se obično dolazi iz obližnjeg planinskog sela Cemoro Lawang, odakle šetnja do vulkana traje oko 45 minuta. Postoje i organizovane džip-ture, a najbolje vreme za posetu je u cik zore, kako biste mogli da posmatrate magični izlazak sunca sa Bromoa. Pre odlaska u Indoneziju obavezno proverite da li je na snazi neko aktuelno upozorenje Državnog centra za vulkanologiju, budući da se radi o veoma aktivnom vulkanu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X