Azija – Ko Samui - tajlandsko ostrvo iz snova – Travel Magazine

Ko Samui – tajlandsko ostrvo iz snova

Ko Samui – tajlandsko ostrvo iz snova

Drugo po veličini ostrvo Tajlanda (posle Puketa), nalazi se u Južnom kineskom moru u Tajlandskom zalivu, i deo je grupe ostrva Mu Ko Samui, kojoj pripadaju i Ko Pangan i Ko Tao, takođe vrhunske destinacije u tajlandskoj turističkoj ponudi.

Ko Samui izgleda baš onako kako ljudi zamišljaju tropske rajeve – prelepe plaže sa belim peskom, netaknuta džungla sa bujnom vegetacijom u centru, koralni grebeni i kokosove palme. Broj posetilaca svake godine nezaustavljivo raste, pa ga je prošle godine posetilo 2,5 miliona turista. Za razliku od Puketa i većeg dela južnog Tajlanda, gde kišna sezona traje mnogo duže, na Ko Samuiju je klima znatno suvlja i samo tokom oktobra i novembra se beleže značajnije količine padavina. Ostatak godine je ralativno suv, budući da se radi o tropskoj regiji, i pljuskovi u proseku traju između 20 i 60 minuta dnevno.

Uprkos činjenici da se radi o vrhunskoj destinaciji, Ko Samui se može pohvaliti najrazličitijim tipovima smeštaja – od jefinih bungalova na plaži do ultralukszunih hotela i vila. Ljubitelji žive atmosfere uživaće na plaži Chewang, totalno opuštanje vas očekuje na plaži Lamai, a Maenam se smatra rajem na zemlji.

A evo šta sve možete da vidite i iskusite na ovom rajskom ostrvu i u njegovj neposrednoj blizini:

Nacionalni park Angthong
Pomorski park Angthong je arhipelag koji čine 42 ostrvca u Tajlandskom zalivu, poznat po krečnjačkim planinama, gustoj džungli, belim peščanim plažama, vodopadima, jezerima i skrivenim zalivima. Ova zaštićena oblast obuhvata preko 100 kvadratnih kilometara kopna i mora i u njoj žive i brojne retke životinjske vrste. Ronjenje, hajking, vožnja kajaka, ali i samo uživanje na pesku, su popularne aktivnosti u Angthongu. Većina posetilaca stiže čarter brodićima sa Ko Samuija i Ko Pangana na jednodnevne izlete. Onima koji žele da prenoće, na raspolaganju su šatori i bungalovi na Koh Wua Ta Lap-u.

Veliki Buda
Hram velikog Bude grandiozno stoji na malom kamenitom ostrvu Koh Faan, severoistočno od Ko Samuija. Poznat kao Wat Phra Yai, zlatna, 12m visoka statua Bude u sedećem položaju izgrađena je 1972. godine i jedna je od najvećih turističkih atrakcija. Do hrama se stiže preko nasipa koji povezuje dva ostrva, a statua se vidi i sa udaljenosti od nekoliko kilometara i jedna je od prvih stvari koju ćete primetiti kada avionom stižete na Ko Samui. Statua prikazuje Budu u poziciji mara, sa levom šakom u krilu, otvorenom i okrenutom na gore, dok je desna šaka oslonjena na koleno i okrenuta na dole, ka zemlji. Ova poza predstavlja Budu koji je upravo pobedio Maru – gospodara iluzije i strah i iskušenja pred koje ga je ovaj stavio. Poza je simbol čistote i prosvetljenja.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Ribarsko selo u Bophut-u
Ribarsko selo je istorijski deo Bophut-a, mesta smeštenog na severnoj strani ostrva. Tradicionalne građevine uspele su da održe stari šarm, a u njima se nalaze trendi restorani, butici, dobri hoteli i barovi – nanizani uz usku ulicu Beach Road. Svakog petka ovde se održava Fisherman’s Village Walking Street market, čija živa atmosfera će vas poneti čak i ako ne planirate da kupite nešto od raznovrsne robe. Zdanja u kojima su restorani često sa druge strane izlaze na plažu, pa možete večerati za stolom koji je postavljen na pesku.

Ko Tao
Ko Tao, Ostrvo kornjača, jedna je od glavnih destinacija za ronjenje u Tajlandu. Bele peščane plaže okružuju ovo ostrvce površine 21km, a koralni grebeni su dom bogatoj morskoj fauni, uključujući, naravno, i kornjače. Udaljeno 55km od Ko Samuija, ovo ostrvo je velika zvezda tajlandskog turizma, i odlikuje ga širok spektar hotela i niskobudžetnog smeštaja, uz odličan izbor lokalnih restorana i brojen atrkacije koje vredi istražiti.

Wat Plai Laem
Wat Plai Laem je budistički hram u blizini hrama Velikog Bude, na severoistočnoj obali ostrva. Ovde se ističe džinovska statua boginje milosrđa Guanyin, sa 18 ruku. Osim ove živopisne statue, u hramu se nalaze brojni zanimljivi i vredni primeri budističke umetnosti i arhitekture. Brojni vernici svakodnevno dolaze da se mole boginji i Budi, a osećaju mira koji ovde vlada doprinosi jezero kojim je hram okružen. Ukoliko u hramu date donaciju, na poklon ćete dobiti vrećicu hrane, kojom možete nahraniti ribe u jezeru.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Vodopadi Na Muang
Vodopadi Na Muang su pravi dokaz da neverovatna lepota ostrva nije ograničena samo na njegove spektakularne plaže. U unutrašnjosti Ko Samuija, oko 12km od zaliva Nathon, nalaze se dva kaskadna vodopada, Na Muang 1 i 2. Do njih se može doći šetnjom od ulaza u Na Muang park. Ispod vodopada su formirani bazeni, koji predstavljaju idealan način da se osvežite i zabavite.

Tajna Budina bašta
Skriveno u brdima u unutrašnjosti ostrva, ovo magično mesto vam nudi spektakularni pogled i neobičnu zbirku budističkih statua u upečatljivom okruženju divlje džungle. Baštu je osmislio lokalni farmer Nim Thongsuk, koji je na porodičnoj zemlji podigao brojne statue i nekoliko hramova. Atmosfera u bašti je magična, zbog tišine i svežine kojom mesto odiše, kao i zbog obližnjih vodopada i potoka koju tuda protiče. Tajna Budina bašta nalazi se nedaleko od plaže Lamai, ali uspon do nje može predstavljati napor.

Mumija monaha u hramu Wat Khunaram
Mumificirani monah je možda neobična atrakcija, ali predstavlja jedinstven uvid u budističku i tajlandsku kulturu i tradiciju. Monah Luong Pordaeng je umro 1973. godine u sedećem meditativnom položaju, nakon rituala, postova i drugih procesa koji su ga na to pripremili. Trideset godina kasnije njegovo telo ne pokazuje znake propadanja i nalazi se u staklenoj vitrini u hramu. Za nas mumificirani monah možda predstavlja šokantan prizor, ali za Tajlanđane, koje od malena uče da je smrt deo života i normalna pojava u prirodi, kao i mogućnost da se rode u boljim okolnostima i približe stanju nirvane, ovo je jedna vrsta podsetnika. Iako u Tajlandu ima još primera mumuficiranih budističkih monaha, Loung Pordang je među onima koji se najviše poštuju. On je svojim učenicima izdao instrukcije da ukoliko telo počne da mu se raspada nakon smrti treba da ga kremiraju, ali ukoliko se to ne desi, treba da ga izlože, kako bi svi mogli da, gledajući ga, razmišljaju o Budinom učenju.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
37Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Meni je Koh Samui dosta bolji od Pukhet-a. Preporucujem Lamai Beach. Plaza je dosta bolja i cisca nego u Chaweng-u, a dovoljno je velik sa sadrzajem. Jednom sam ostao samo u Lamai-u mjesec dana, da nigdje nisam maknuo. Prvi put da sam negdje bio duze od tri dana, a da nisam bar na neki izlet otisao. Sve sto pozelis, je na jednom mjestu. Koh Tao se obide camcem za 3,5 sata. Cijeli krug. Ronjenje je stvarno dobro tamo. „Long Boat“ se moze dobiti za oko 1500 bahta. zajedno sa vozacem i maskama za ronjenje. Bez maske se nista ne vidi, jer je voda puna planktona, ali s maskom je ludnica. Ako niste mladi, na kOh Tao-u vam nece biti zabavno duze od jednog dana. Svi su u „Cool“ fazonu, ukljucujuci i konobare, koje moras dugo cekati, sto je za Tajland nepojmljivo.
    Koh Pangan ima poznate „Full Moon“, feste, svakog mjeseca, tj. kad je pun mjesec, sto je glavna atrakcija za mlade. Svi se ponapijaju i budalesaju do zore. Kazu da Pangan ima najbolje plaze, ali nisam to jos provjerio, nadam se jednom. Aerodrom na Koh Samui-u je najljepsi na svijetu, meni.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *