Azija – Najčešće greške koje turisti prave u Bangkoku – Travel Magazine

Najčešće greške koje turisti prave u Bangkoku

Najčešće greške koje turisti prave u Bangkoku

Tajland je poslednjih godina postao prava turistička sila, a jedna od najatraktivnijih destinacija ove zemlje je upravo prestonica Bangkok.

Uprkos tome što se radi o kosmopolitskoj metropoli koja će vas već na prvi pogled oduševiti, neke njegove specifičnosti kod posetilaca mogu izazvati nedoumice. Ovo su neke od najčešćih „grešaka“ koje turisti prave u Bangkoku, a veoma se lako mogu izbeći.

Prevare
Prevare su česte na turističkim destinacijama u Tajlandu, a najviše prevaranata ima na Puketu i u Bangkoku. Ne slušajte ljude koji vas „obaveštavaju“ da je atrakcija koju planirate da posetite zatvorena i nude vam personalizovanu turu do obližnje – mnogo jeftinije atrakcije. Ne prihvatajte da vas vozači tuk-tuka i taksija voze u obilazak radnji u kojima možete povoljno kupiti odeću, nakit i suvenire. I obavezno pre rentiranja skutera ili automobila fotografišite vozilo, kako vas kasnije ne bi ubeđivali da ste ga „oštetili“.

Ulična hrana
Oprez pri izboru hrane i pića u stranoj zemlji je uvek dobra ideja. Dok u Tajlandu svakako treba da pijete samo flaširanu vodu, nikako nemojte da se odreknete ulične hrane. Neki do najukusnijih specijaliteta ove zemlje spadaju u uličnu hranu koja se može kupiti za ispod jednog dolara. Naravno, pri izboru hrane je poželjno koristiti zdrav razum. Ako vidite dug red lokalaca ispred tezge, to je dobar pokazatelj da je hrana ukusna i ispravna. Ako vam se ne sviđa kako jelo miriše ili izgleda, preskočite ga. Izbegavajte sveže povrće, uvek zamolite prodavca da pred vama oljušti voće za sok ili voćnu salatu.

Sedišta rezervisana za monahe
Mnoga sedšta u autobusima, metrou, na brodićima i čak aerodromima su rezervisana za monahe. često ćete videti znakove koje vas o ovome obaveštavaju.

Bangkok ima dva aerodroma
Ovo može delovati kao početnička greška, ali zapravo se veoma često dešava da putnici svoj let iz Bangkoka hvataju na pogrešnom aerodromu, jer nisu ni svesni da tajlandska prestonica ima dva međunarodna aerodroma – veći Suvarnabhumi (BKK) i manji Don Mueang (DMK).

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Vređanje
Tajlanđani su nežni, kulturni i učtivi ljudi. Zato nikada nemojte pričati sa njima na uvredljiv način. Nikada ne vređajte kralja ili kraljevsku porodicu, ovo je strogo kažnjivo po tajlandskom zakonu. Ne vređajte budističku veru, pristojno se oblačite kada posećujete hramove, ne okrećite stopala ka statuama i prikazima Bude (ili ka drugim ljudima, to je veoma nepristojno!), već ih kad sedate savijte ispod sebe. Kada nešto dajete ili dodajete, radite to desnom rukom, jer se leva smatra priljavom. U slučaju da ipak pogrešite, izvinite se, uz naklon i osmeh. Tajland je poznat kao „Zemlja osmeha“.

Gradski prevoz
Gradski prevoz Bangkoka je sjajno iskustvo i može se smatrati jednom od gradskih atrakcija. Skytrain (BTS) i metro (MRT) su moderni, klimatizovani i čisti sistemi prevoza. Zaposleni uglavnom govore engleski i rado će vam pomoći da se snađete. Postoji i linija od aerodroma Suvarnabumi do grada, koja je odlična opcija, posebno u vreme saobraćajnog špica.

Rečni prevoz čine brodići koji duž reke Čao Praje povezuju luksuzne hotelske komplekse sa Velikom palatom i čuvenom ulicom Khao San Road, za manje od dolara. Ovaj vid prevoza je sjajan za razgledanje grada i sticanje autentičnog iskustva života u Bangkoku.

Taksi, grab i tuk-tuk
Vožnja tuk-tukom je obavezni deo lokalnog iskustva, ali pre nego što sednete u vozilo, cenkajte se sa vozačem dok ne postignete razumnu cenu. Pazite na stvari od vrednosti, jer se neretko dešavaju krađe torbica. Korišćenje aplikacije kao što je Grab uštedeće vam vreme jer nećete morati da se cenkate oko cene, objašnjavate kuda idete i mučite se da razumete vozača koji govori samo tajlandski. Ako ste naručili vožnju motorom, obavezno tražite kacigu. U Bangkoku je popularna i vožnja taksijem, ali pre polaska, uvek zahtevajte da vozač uključi taksemetar.

Izbor salona za masažu
Tajlandska masaža je još jedno obavezno iskustvo u Bangkoku, ali budite oprezni kada birate ko vas masira. Izbegavajte mesta ispred kojih se šetaju oskudno odevene devojke, iz očiglednog razloga – jer osim masaže nude i druge usluge. Kako biste izbegli bilo kakvu potencijanu zabunu, najbolje je da preporuku za dobar salon potražite u svom hotelu.

Poseta SkyBar-u
Najpoznatija noćna urbana atrakcija Bangkoka je Lebua State Tower SkyBar. Ipak, većina turista ne zna da osim ovog, najpoznatijeg skybar-a, koji u proseku naplaćuje 20 dolara za piće, postoje mnogi drugi, podjednako privlačni i značajno jeftiniji, širom grada. Neki od poznatijih su CRU, Vanilla Sky, Sirocco, Vertigo, Red Sky, Above Eleven i Octave.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
20Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Ja se pitam s kog Site-a vi uzimate ove clanke. Kao da ij je papa pisao. Ovo je diskriminacija . Zasto izbjegavati „oskudno obucene“ djevojke. Kao prvo; Nijedna zena koja masira nije oskudno obucena. Svaka kuca za masazu ima iste uniforme za svoje osoblje, i one su sve samo ne oskudne. naprotiv. Suknje su im do zemlje, i izgledaju veoma lijepo i bogato, od finog materijala i dobrog kroja. Sto se tih „drugih usluga“ tice, svaka kuca za masuzi ih ima -SVAKA. I sasvim je normalno da neko zeli i „TO“, kao sto je kod njih normalno da je neko tranzvestit i da zbog toga ne bude isprebijan na ulici. Niko na njih i ne obraca paznju, jer ih gledaju kao ljude, a ne kao nesto nenormalno. Ako je vas magazin osjetljiv na sve sto se zove „seks“ ili sto je vezano za to, molim vas da to naglasite, jer citanje „Visokomoralnih“ vrijeda moju religiju.

    Pošaljite odgovor
  2. Tuk-tuk u Bankoku ne preporucujem, kao ni motor. Cisto samoubistvo. Vozovi su odlicni, nisu skupi, povezuju vecinu grda i veoma je lako nauciti kako ih upotrebljavati. Na rijeci je desetak stanica i dnevna karta je veoma jeftina. Moze se izlaziti i ulaziti na bilo kojoj stanici, s istom kartom, samo da se zapamti boja broda, jer su razlicite kompanije u prometu. Hrana koja je manje od jednog dolara, nije obrok. To su oni zalogaji kojekakvi.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *