Azija – Pamukale - najpoznatija atrakcija Turske – Travel Magazine

Pamukale – najpoznatija atrakcija Turske

Pamukale – najpoznatija atrakcija Turske

Geološki fenomen u jugozapadnom delu Turske, u blizini grada Denizlija, koji predstavlja kompleks jedinstvenih mineralnih izvora i neobičnih, skoro nadrealnih kaskadnih snežnobelih bazenčića ispunjenih vodom, jedan je od najspektakularnijih prizora koje ćete imati prilike da vidite u ovoj zemlji.

Pamukale (na turskom bukvalno znači „Pamučna tvrđava“) godišnje poseti preko dva miliona turista, što ga čini najposećenijom atrakcijom u Turskoj. Na ovoj lokaciji nalaze se i dobro očuvani ostaci grčko-rimskog grada Hijerapolisa, što je doprinelo da se ovaj jedinstveni kompleks od 1988. nađe na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Zašto vredi posetiti Pamukale
Dramatične kaskade nastajale su prelivanjem mineralnih voda i taloženjem sedimenata tokom hiljada godina, i osim što izgledaju atraktivno i kupanje u njima predstavlja sjajnu zabavu, mnogi posetioci ovde dolaze zbog lekovitih svojstava mineralne vode, za koju se tvrdi da može imati terapeutsko dejstvo i da ublažava brojne tegobe (reumatizam, plućne bolesti, visok krvni pritisak, problemi sa kožom).

Obavezna je i poseta antičkom spa-centru Hijerapolisu, i istraživanje njegovih ulica, hramova, kupatila, nekropolisa i pozorišta. Posetioci čak mogu da iskuse kako su se nekada Rimljani ovde opuštali, u takozvanom „Kleopatrinom bazenu“, uživajući u toploj lekovitoj vodi (oko 36 stepeni) i plivajući među srušenim antičkim stubovima.

Kako do Pamukala?
Pamukale se nalazi na jugozapadu Turske, u zapadnom delu Anadolije. Većina posetilaca dolazi na jednodnevne izlete iz brojnih rizorta, a najlakši način da se do njega stigne je ako rentirate auto. Iz Kušadasija će vam do Pamukala trebati oko tri sata, iz Antalije i Marmarisa oko četiri sata, a iz Bodruma oko pet. Isto vreme biće vam potrebno i ako se opredelite za neki od udobnih i klimatizovanih međugradskih autobusa, koji će vas dovesti do Denizlija, odakle će vas dolmuš za pola sata dovesti do cilja. Vozom se do Denizlija možete prevesti samo iz Izmira.

Kako da izbegnete gužve?
Budući da većina posetilaca dolazi iz obližnjih rizorta na jednodnevne izlete, gužva počinje u rano posle podne, a najveća je predveče. Zato je preporuka da u selu Pamukale provedete noć (izbor smeštaja je solidan) i da ujutru, sveži i odmorni, istražite ostatke antičkog grada i opustite se u lekovitoj vodi. Ovo posebno važi tokom leta, kada su temperature izuzetno visoke, pa će vas jutarnje i prepodnevne šetnje spasiti ne samo od gužvi, već i od sunčanice. Za one koji ne planiraju da plivaju, najmanje gužve su u periodu od novembra do marta, ali tada vas očekuje hladno vreme, sa mogućim snegom.

Saveti za posetu
Na lokalitetu Pamukale nećete moći da nosite obuću (čak ni papuče), kako ne biste oštetili ili isprljali osetljive sedimente. Zato ponesite veći ranac u kojem ćete obuću držati tokom posete Pamukalama. Kupaći kostim je obavezan, a ako planirate da ostanete ceo dan, spakujte i ručak, veće količine vode i losion za sunčanje. Ne propustite kupanje u Kleopatrinom bazenu, za koji se plaća ulaz (32 lire odrasli, 16 lira deca).
Postoje tri ulaza u kompleks Pamukale-Hijerapolis, a ulaz se naplaćuje 35 lira. Možete posetiti i muzej koji je smešten u nekadašnjem rimskom kupatilu za dodatnih 5 lira.

Radno vreme lokaliteta:
Od 15. aprila do 02. oktobra: svakog dana od 08.00h do 21.00h
Od 03 oktobra do 14. aprila: svakog dana od 08.30h do 17.00h

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *