Azija – Prelepa Gruzija sve popularnija među turistima – Travel Magazine

Prelepa Gruzija sve popularnija među turistima

Prelepa Gruzija sve popularnija među turistima

Ako bi vas neko zavezanih očiju spustio na ulice Tbilisija verovatno biste bili u problemu da pogodite u kom ste delu sveta.

Neobičan i neprepoznatljiv alfabet kao i mnoštvo reklama na engleskom bi vas sigurno zbunilo.

To je Gruzija, bivša sovjetska republika, u oblasti Kavkaza, na raskrisnici je Istoka i Zapada, Evrope i Azije i pod snažnim uticajem Rusije i Amerike.

Zemlja koja teži zapadnim integracijama i sanja da jednog dana postane deo Evropske unije u velikom je sukobu sa Rusijom, najviše zbog separatističkih pokrajina Južne Osetije i Abhazije, koje samo ovaj moćni sused priznaje.

Uprsko tome, Gruzija je pravo iznenađenje za mnoge turiste. Prelepa zemlja sa monumentalnim crkvama i srednjevekovnim tvrđavama i manastirima, simpatičnim starim kućama sa šarenim balkonima, dinamičnim gradovima punim dobrog provoda i kuhinjom za koju kažu da je jedna od najboljih na svetu, Gruzija je postala turistička zvezda.

Toj popularnosti značajno je doprinelo i otvaranje zemlje za low-cost aviokompanije, što omogućava velikom broju stranih turista da za malo novca posete ovu zemlju, koja je inače veoma jeftina. Hoteli i restorani su takođe veoma jeftini, a broj turista je još uvek dovoljno mali, što ovu destinaciju preporučuje svima koji žele da izbegnu zamke masovnog turizma.

Tbilisi

Foto: Tiia Monto / Wikimedia

Grad preseca reka Kura. Gruzini je zovu Mtkvari, ali smo mi preuzeli turski naziv za ovu reku koja izvire u Turskoj i teče preko Gruzije i Azerbejdžana do Kaspijskog mora. Smešten je u prirodnom amfiteatru i okružen je sa tri strane visokim planinama. Jedan je od najviših glavnih gradova na svetu. Prostire se na planinskom terenu na 380 do 770 metara nadmorske visine. Grad je moguće obići i brodićima, koji voze od dizajnerskog Rike Parka pa do veoma modernog Mosta mira gde svi turisti vole da prave selfije. Dalje uz obalu reke nalazi se još jedna ultra moderna zgrada koja pleni pažnju. U njoj su objedinjene sve administrativne službe, a zgrada je specifična zbog krova koji je prekriven džinovskim obrnutim tanjirima.

Glavne znamenitosti Tbilisija su tvrđava Narikala, na vrhu brda iznad grada, crkva Ančiškati iz VI veka, hram Sioni i crkva Meteki. Grad je poznat po velikom broju pozorišta, operi, muzičkom konzervatorijumu i brojnim muzejima.

Zemlja vina

Foto: Pixabay

Gruzija je poznata po dobrom vinu, a najlakše je upoznati se sa tamošnjim vinima u regionu Kahetija na istoku zemlje gde bukvalno svako seosko domaćinstvo proizvodi svoje sopstveno vino. Posebno kvalitena vina su u okolini grada Telavi u čijoj okolini se nalaze brojni vinogradi koji se mogu posetiti uz degustaciju vina.

Mcheta

Foto: Levan Gokadze / Pixabay

Gradić Mcheta, nedaleko od Tbilisija se smatra kulturno-religijskim središtem Gruzije. U njemu se nalaze najznačajniji gruzijski hrišćanski spomenici. Prelepa katedrala Svetichloveli iz XI veka je pod zaštitom UNESCO-a. U njoj su sahranjivani gruzijski kraljevi. Nedaleko odatle je i manastir Džvari, takođe iz XI veka. O starosti grada svedoči tvrđava iz III veka p.n.e. u kojoj se nalazi i antički akropolj kao i brojni spomenici iz nove ere poput ostataka kraljevske palate, grobinca i veoma starih crkava od kojih neke postoje još od IV veka. Brojne crkve, manastiri i antički lokaliteti glavni su mamac za turiste u ovom malom gradu, ali su tu i brojne antikvarnice, galerije, kafane.

Svaneti

Foto: Svaneti tornjevi u Ušguliju / Dito1993 / Wikimedia

Istorijska oblast Svaneti na severu Gruzije, na južnim padinama Kavkaza poznata je kao tipičan planinski kraj koji omogućava šetnje po prelepoj prirodi i planinarenje. Ova regija u kojoj se nalaze brojna stara sela naseljena Svanima, etničkom podgrupom Gruzina, pod zaštitom je UNESCO-a. Simbol Svanetija su srednjevekovne kamene kule koje su načičkane po selima. One su nekada bile kuće, a građene su kao tornjevi kako bi imale odbrambenu funkciju. Obično su visoke 20 do 25 spratova i imaju od četiri do šest spratova.

Gruzijska kuhinja

Foto: Marco Verch / Flickr

Važi za jednu od najboljih na svetu. Poznat je kačapuri, gruzijska pogača punjena sirom. Tu su još i kinkali, vrsta knedli obično punjenih mesom, pečurkama ili krompirom. Dosta se jede meso i to sa roštilja, a omiljene su i supe, posebno čikirtma, pileća supa sa belancem i lukom. Omiljena salata je sa paradajzom i krastavcem.

Kako stići do Gruzije?

Iz Beograda do aerodroma u Tbilisiju možete stići preko nekog od evropskih gradova. Najzgodnije je preko Istanbula (Turkish Airlines-om). Mnogi naši putnici u Gruziju odlaze iz Budimpešte, direktnom linijom Wizz Air-a, s tim da je let do Kutaisija, drugog po veličini gruzijskog grada na zapadu zemlje.

Putevi u Gruziji nisu u dobrom stanju, ali je železnička mreža dosta dobra i vozovi su odlični.

Vaši putopisi: Kad padne noć na Tbilisi (Aleksandar Mikić). Nova mlada turistička zvezda Evrope je

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Lepi a malo poznati prostori.Zelela bih da ih posetim

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *