Destinacije – Pronađite svoj razlog za posetu Baliju – Travel Magazine

Pronađite svoj razlog za posetu Baliju

Pronađite svoj razlog za posetu Baliju

Indonezija je najveća ostrvska država na svetu, sa 263 miliona stanovnika, a čini je arhipelag od 17.000 ostrva rasutih između Indijskog okeana i Pacifika.

Lokacija zemlje, koja je smeštena duž ekvatora na trusnom Pacifičkom vatrenom prstenu, razlog je zašto su ovde brojni zemljotresi i vulkanske erupcije. Ova tropska nacija je naučila da živi sa tim, a slabiji zemljotresi su svakodnevna pojava u Indoneziji. Veći zemljotresi razorne moći se događaju uglavnom jednom godišnje, a Indonezija trenutno ima 130 aktivnih vulkana. Priroda i kultura ove zemlje svake godine privuku 16 miliona turista, a svetski poznato ostrvo Bali je glavna turistička destinacija Indonezije.

U potrazi za suncem, peskom i morem

Poseta indonežanskom arhipelagu posetioce nagrađuje zadivljujućim plažama, čija je ukupna dužina neverovatnih 80.000 km, a Bali se može pohvaliti jednom od najlepših obala na svetu. Plaža Seminyak jedna je od najpoznatijih, dok je film Džulije Roberts iz 2010. godine „Jedi, moli, voli“ sniman na plaži Padang Padang. Kod turista je popularna i zanimljiva plaža od crnog vulkanskog peska Keramas, dok se na samom jugu Balija nalazi poznate plaže Kuta i Legian. Na ovom ostrvu sigurno nećete imati problem da pronađete oazu sa mekim peskom i toplom vodom koja će u potpunosti odgovarati vašim željama i interesovanjima.

Plaža Seminyak jedna je od najpoznatijih, dok je film Džulije Roberts iz 2010. godine "Jedi, moli, voli" sniman na paži Padang Padang

Foto: Richard Jones from Flikr

Otkrijte blaženstvo

Nema lošeg perioda za posetu tropskom Baliju jer je tokom cele godine vreme konstantno toplo i vlažno sa prosečnom dnevnom temperaturom od 28 stepeni. U zavisnosti od toga da li dođete tokom kišne ili suve sezone, doživećete potpuno različita iskustva. Mnogi turisti radije posećuju Bali u sušnoj sezoni između maja i septembra, kada je nivo vlage najniži. Poseta u periodu od januara do marta putnicima će, sa druge strane, priuštiti povoljnije hotele i turističke aranžmane.

Ostrvo hiljadu hramova

Hinduistički hramovi koje lokalno stanovništvo naziva „Pura“ nalaze se po celom ostrvu. Oni su u blizini obala, naseljenih područja, ali i u planinskim regijama. Dok ste na Baliju vredi posetiti hramove Tanah Lot, Ulun Danu, Gunung Lebah i Goa Lavah. Ukoliko želite da nosite tradicionalnu odeću, obucite sarong vezan oko struka.

Hinduistički hramovi koje lokalno stanovništvo naziva "Pura" nalaze se po celom ostrvu, u blizini obala, naseljenih područja pa sve do od planinskih delova

Foto: VisionPic .net from Pexels

Kultura i umetnost na Baliju

Obavezno pogledajte plesnu predstavu u kojoj plesači izražavaju priču kroz gestove lica, prstiju, ruku, stopala, glave i očiju. Bitan deo predstave su kostimi jarkih boja, veoma jaka šminka koju nose plesačice, kao i obavezni cvetni aranžman na glavi. Drevna plesna tradicija je deo religijskog i umetničkog izraza naroda sa ostrva Bali, a poslušajte i uživo tradicionalnu muziku koju izvode orkestri na perkusijama. Počev od metalofona, ksilofona pa do raznih tipova lokalnih instrumenata baziranih na udaraljkama.

Posetite lokalne festivale ili proslave poput Nove godine. Ona se slavi 25. marta, dan nakon hinduističkog praznika Niepi, koji zovu „Dan tišine“ i koji se provodi u tišini, postu i meditaciji.

Tu je i Bali Spirit Festival, najinspirativniji globalni joga festival na svetu. Pravi je magnet za “holističke” putnike koji vole jogu, ples, lečenje, pokret, muziku, borilačke veštine i lični razvoj. Ubud Food Festival predstavlja multikulturalno gastronomsko otkriće i vodeća je kulinarska manifestacija u Indoneziji, sa indonežanskom hranom kao zvezdom festivala. Bali Art Festival ima 40-godišnju tradiciju i najveći je festival na Baliju. Traje mesec dana. Bali Kite Festival je međunarodni festival zmajeva, tokom kojeg se takmiče tradicionalni džinovski zmajevi, širine 4 metra i dužine 10 metara. Ovaj festival ima i religijski značaj. Na ovaj način hinduističkim bogovima se šalje zahvalnica za obilne useve i uspešnu žetvu.

Obavezno pogledajte plesnu predstavu u kojoj plesači izražavaju priču kroz gestove lica, prstiju, ruku, stopala, glave i očiju

Foto: jo vanel por Pixabay

Šetajte po aktivnim vulkanima

Gunang Batur je aktivni vulkan čija je poslednja erupcija bila 2000. godine. Viševekovne vulkanske erupcije napravile su kupu visine 1.717 metara. U podnožju  ovog aktivnog vulkana nalazi se jezero Danau Batur. Ukoliko ste ljubitelj pešačenja i planinarenja, možete se popeti na vrh vulkana za samo dva sata hoda. Krenite na uspon veoma rano ujutru, da biste na vrhu sačekali izlazak sunca. Vodite računa o bezbednosti i merama zaštite životne sredine i pridržavajte se lokalnih pravila i propisa.

Pešačite i planinarite u pratnji lokalnog vodiča, a ako vremenski uslovi nisu povoljni, odložite šetnju i uživajte u planini sa sigurne udaljenosti. Ako pešačenje do vrha vulkana nije za vas, posetite lokalno selo Penelokan u Kintamaniju. Ono posetiocima nudi predivna mesta za fotografisanje. Gunung Agung nije pogodan za posete jer je trenutno aktivan vulkan iz čijeg kratera izlazi dim i pepeo. Ali gde god da se nalazite na Baliju, Gunung Agung sa visinom od 3.031 m dominira krajolikom.

Zelene terase na kojima se uzgaja pirinač

Pirinač je osnovni proizvod koji uzgajaju na Baliju i značajan deo lokalne kulture. Pirinčana polja kaskadno nanizana kao terase, okružena bujnom vegetacijom, su prizori koje ćete često videti u seoskim sredinama. Sistem navodnjavanja star nekoliko vekova na domišljat način pomaže rast biljaka pirinča. Najživopisnije pirinčane terase Tegalalang, Jatiluvih i Belimbing vredi posetiti, a nalaze se na samo 30 do 50 km od Denpasara, glavnog grada na ostrvu. Budite spremni za donaciju lokalnom stanovništu i nosite obuću koja je prikladna za vlažne i blatnjave lokacije koje ćete posetiti. Ukoliko vas fotografija zanima, amaterski ili profesionalno, tokom ove posete naći ćete neponovljive pejzaže za snimanje.

Pirinač je osnovni proizvod koji uzgajaju na Baliju i značajan deo lokalne kulture

Foto: Sasin Tipchai from Pixabay

Polja kafe

Indonezija je četvrta zemlja u svetu po proizvodnji i izvozu kafe, odmah nakon Brazila, Vijetnama i Kolumbije. Proizvodnja kafe na Baliju locirana je na visokom planinskom području Kintamanija, između dva aktivna vulkana. Kafi ogoduje ekvatorijalna klima, a uglavnom je uzgajaju mali poljoprivrednici. Obratite pažnju na ono što se reklamira kao „najskuplja kafa na svetu“ – kopi luwak ili civet kafa, za koju se koristi delimično svarena kafa koju izbaci civet, divlja životinja nalik mački. Cena ove kafe u Evropi je astronomska i ide i do 100 eura za jednu šoljicu. Kada je sveža kafa u pitanju, cena je od 500 eura za kilogram kafe ukoliko su životinje u kavezu, pa sve do 1.200 eura za kilogram kafe ukoliko su u pitanju divlji civeti koji se slobodno kreću po prirodi.

Pročitajte i kada je najbolje vreme da posetite Bali, ali i zašto je Zapadna Java izuzetna turistička destinacija. Možda će vas zanimati i vest da je Indonezija ipak odlučila da ne zatvori ostrvo Komodo za posetioce.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X