Azija – Puket na dlanu – Travel Magazine

Puket na dlanu

Puket na dlanu

Luksuzni rizorti na idiličnim plažama, hipsterski bungalovi i celodnevne žurke, bujna vegetacija, mirisi začina i svežeg tropskog voća i blagi osmeh na svakom licu koje pogledate – tako bi se mogao opisati Puket, najveće tajlandsko ostrvo i jedna od njegovih najpopularnijih turističkih destinacija.

Ali osim plaža i gastronomije, na Puketu možete posetiti budističke hramove i upoznati kulturno-istorijsko nasleđe zemlje i posetiti impresivnog ostrvskog Velikog Budu.

Veliki Buda
Na vrhu brda Nakkerd nalazi se jedan od prepoznatljivih simbola Puketa – Veliki Buda. Statua visoka 45 metara može se videti sa većine važnih ostrvskih lokacija – uključujući Phuket Town, Karon Beach i rt Panwa. Sa vrha ćete imati pogled od 360 stepeni na Puket. Ako je vedro, videćete sve do zaliva Chalong. Veliki Buda je napravljen od belog burmanskog mermera i kada sunce sija, statua sija neverovatnim sjajem. Lokalci i turisti prinose cveće i pale mirisne štapiće, dok se u pozadini čuje budistička muzika.

Destilerija ruma Chalong Bay
Budizam na stranu, Puket ima i nešto savremenije sadržaje, a da biste upoznali neke od njih, zaputite se u zaliv Chalong. Ovde se nalazi istoimena destilerija ruma, poznatog po tome što se pravi posebnom vekovima starom francuskom tehnikom od 100% prirodne tajlandske šećerne trske. Rezultat ovog procesa je beli rum visokog kvaliteta, koji se može degustirati na licu mesta, a osim toga, posetioci mogu da učestvuju u radionicama za pravljenje koktela, u kojima se osim o mohitu i pinjakoladi, saznaje više i o istoriji ruma i njegove proizvodnje.

Wat Chalong
Puket je u Tajlandu jedinstven po tome što su ovde sjedinjene različite kulture, koje su mu dale svoj specifični pečat. Tokom vekova, na njegove obale su dolazili indijski trgovci i kineski imigranti, što se može videti i u 29 budističkih hramova na ostrvu, od kojih su mnogi ukrašeni kineskim mitološkim zmajevima, a pored Bude, često prikazuju i hinduistička božanstva. Wat Chalong je najveći i najvažniji hram, jer se u njegovoj pagodi po verovanju nalazi fragment Budine kosti.

Wat Khao Rang
Iako je svakako vredan posete, u Wat Chalong-u je uvek gužva – miks turista, lokalaca i monaha. Nešto intimnije iskustvo vas očekuje u Wat Khao Rang-u, u Phuket Town-u. Uprkos tome što se nalazi u užurbanom gradu, u njemu je tokom nedelje relativno mirno (ali vikendom takođe postaje bučno i veoma posećeno). Ovaj hram krase tradicionale rezbarije i slike, kao i veličanstvene statue.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Thalang Road
Nedeljom uveče, najprometnija ulica Phuket Town-a postane zatvorena za saobraćaj i pretvara se u veliki market. Veče će vam proleteti dok se sa brojnim prodavcima budete cenkali oko suvenira, umetničkih rukotvorina i u dok budete isprobavali lokalne specijalitete. Za autentičnu atmosferu zaslužna je lepo očuvana sino-portugalska arhitektura.

Vidikovac Samed Nang She
Pogled na ostrvo će vam oduzeti dah, a tokom boravka na Puketu imaćete puno prilika za osmatranje. Ipak, ovo je jedan drugačiji pogled, sa vidikovca Samed Nang She u provinciji Phang Nga (udaljenoj oko 30 minuta od Puketa), na istoimeni zaliv – oblast koja je postala čuvena zahvaljujući ostrvu Džejms Bond, na kome je snima film iz istoimenog serijala – The Man with the Golden Gun. Najmagičniji pogled na brojna krečnjačka ostrva imaćete ako se kojim slučajem ovde zateknete u zoru, a budući da je vidikovac okrenut ka istoku, prisustvovaćete i spektakularnom izlasku sunca. Ako imate dovoljno vremena i mogućnosti da organizujete izlet do provincije Phang Nga, obavezna je poseta hramu Wat Suwan Kuha, smeštenom u krečnjačkoj pećini poznatoj kao „Monkey Cave“. Hram je poznat po zlatnim statuama, od kojih je najvažniji džinovski prikaz ležećeg Bude. Pećina zalazi duboko u planinu, a u hodnicima daleko od ulaza, možete videti monahe kako meditiraju.

Koh Phi Phi
Ako imate vremena za nezabravan jednodnevni izlet, iz Puketa lako stižete do Nacionalnog parka Koh Phi Phi u obližnoj provinciji Krabi. Pedesetak kilometara jugoistočno od Puketa u Andamanskom moru, čekaju vas plaže iz snova i savršene lokacije za ronjenje. Veliki je izbor tura koje će vas odvesti na različita Ko Phi Phi ostrva, a standardna vožnja čamcem traje oko 90 minuta.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X