Azija – Šta sve treba da znate ako putujete u Kambodžu – Travel Magazine

Šta sve treba da znate ako putujete u Kambodžu

Šta sve treba da znate ako putujete u Kambodžu

Popularnost Kambodže kao turističke destinacije poslednjih godina je u velikom porastu, a među brojnim prirodnim i kulturno-istorijskim atrakcijama najpoznatije su kompleks hramova Angkor Wat (i cela provincija Siem Reap) i tropska Južna ostrva sa prelepim, ali i dalje nekomercijalozvanim plažama.

Obično se radi o aranžmanima koji uključuju posete Tajlandu, Vijetnamu, Kambodži i Laosu. Za razliku od Tajlanda i donekle Vijetnama, turizam u Kambodži još uvek nije komercijalizovan u velikoj meri, pa vas ovde očekuje autentično putno iskustvo.

Evo nekoliko osnovnih informacija koje bi trebalo da znate pre polaska na put.

Viza
Državljanima Srbije za boravak u Kambodži potrebna je viza, kao i validan pasoš koji mora da važi bar još 6 meseci oo datuma ulaska u zemlju. Postoji nekoliko načina da do nje dođete, a najlakši je da aplicirate direktno na aerodromima Pnom Pen i Sijam Reap, u luci Preah Sihanoukville ili na graničnim prelazima sa Tajlandom i Vijetnamom, u kom slučaju treba da popunite formular i priložite svoju fotografiju. Nažalost, viza se ne može dobiti na graničnim prelazima sa Laosom, a i na ostalim prelazima će pokušati da vam naplate i razne nepostojeće takse. Da biste ovo izbegli, za vizu možete aplicirati u nama najbližoj ambasadi Kambodže u Berlinu, ili mnogo jednostavnije, da se na sajtu Ministarstva inostranih poslova Kambodže prijavite za e-vizu. Cena turističke vize sa jednim ulaskom, trajanjem 3 meseca i maksimalnim boravkom u zemlji do 30 dana iznosi 30 dolara, a za e-vizu ćete morati dodatno da platite i 6 dolara za taksu za obradu dokumentacije. Ukoliko prekoračite dozvoljeno vreme boravka, za svaki dan posle isteka vize biće vam obračunata kazna od 6 dolara. Ako planirate da svoj boravak produžite, najbolje je da se prijavite immigration office-u u Pnom Penu.

Carinski propisi
Što se carinskih propisa tiče, putnici stariji od 18 godina u Kambodžu mogu da unesu do 200 cigareta, jednu otvorenu flašu alkohola i parfem isključivo za ličnu upotrebu. Suveniri sa buditičkom tematikom (statue Bude i sl.) se mogu izneti iz zemlje, ali je zabranjen iznos antikviteta i budističkih relikvija. Kambodžanski zakoni predviđaju drakonske mere za posedovanje i švercovanje narkotika.

Zdravlje
Ne postoje zvanične instrukcije u vezi sa zdravstvenom zaštitom, osim preporučenog putnog zdravstvenog osiguranja. Na glavnim turističkim destinacijama uglavnom nema komaraca, ali u unutrašnjosti bi trebalo koristiti sredstva za odbijanje komaraca i nositi duge rukave, zbog rizika od zaraze malarijom. Ukoliko želite da se snabdete preventivnim lekovima protiv ove bolesti, prvo se konsultujte sa doktorom, a verovatno ćete morati da ih naručiti iz inostranstva, jer ih je u našoj zemlji teško naći.

Novac
Zvanična valuta u zemlji je riel, ali u većim mestima možete plaćati i američkim dolarima. Nema mnogo mesta na kojima se primaju platne kartice.

Bezbednost i običaji
Ulični kriminal predstavlja veliku pretnju, posebno noću na popularnim turističkim destinacijama, a strancima se najčešće kradu torbe i novčanici i to najčešće rade kradljvci na motorima, pa se zato savetuje da sa sobom ne nosite putne isprave, već samo njihove kopije. Kambodža je i jedna od zemalja sa najvećim brojem zaostalih minskih polja, ali o tome ne morate da brinete ukoliko ne planirate da odsedate na granici sa Vijetnamom. Ukoliko je to slučaj, nikada se ne šetajte van utabanih staza i uvek putujte sa vodičem.

Mnoge turističke agencije u Siem Reapu zarađuju od organizovanih poseta sirotištima, u kojima dobronamerni turisti, potreseni siromaštvom i uslovima u kojima su lokalna deca smeštena, doniraju velike svote novca ovim institucijama. Nažalost, ovim se deci nikako ne pomaže, novac ide u ruke organizatora ovog unosnog posla, a još gore, u velikom broju slučajeva deca koju ćete videti nisu siročići, već su specijalno za ovu svrhu kupljena od svojih ekstremno siromašnih porodica. Zato se na sve turiste apeluje da odbiju ovakve organizovane ture.

Tokom posete svetim mestima i hramovima obavezno je nošenje pristojne i skromne odeće.

Klima
U Kambodži je zastupljena tropska klima sa prosečnim temperaturama preko 30 stepeni tokom većeg dela godine, i nešto svežijim planinskim oblastima. Najbolje vreme za putovanje je tokom suve sezone od novembra do aprila (idealno od novembra do januara), a tokom kišne sezone, između maja i oktobra, u nekim krajevima postoji ozbiljna opasnost od poplava.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

6 Komentara

 1. Sjajne informacije, hvala. Pitanje:da li za drzavnjani zemlje Hrvatske moraju imati vizu

  Pošaljite odgovor
  • Sve informacije vezane za putovanja državljana Hrvatske u inostranstvo pronaći ćete na sajtu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

   Pošaljite odgovor
   • Odlicno. Jedno pitanje: Da li drzavljani Crne Gore moraju imati vizu?

    Pošaljite odgovor
    • Moraju. Apliciraj za e visu na sajtu Kabodzanskog ministarstva. Mozes i na aerdromu kad stignes u Phom Phen.

     Pošaljite odgovor
 2. Viza za BiH drzavljane moze li se kupiti na aerodromu u Pnhom Penu i sta je potrebno, osim dolara?
  Hvala

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *