Destinacije – Šta treba znati pre odlaska u Vijetnam – Travel Magazine

Šta treba znati pre odlaska u Vijetnam

Šta treba znati pre odlaska u Vijetnam

Ako ste se ikada zapitali kada je najbolje vreme za posetu Vijetnamu, da li je tamo bezbedno i da li vam je potrebna viza, u nastavku pogledajte odgovore na neka od osnovnih pitanja kada se radi o poseti ovoj azijskoj zemlji…

Za ulazak u Vijetnam državljanima Srbije je potrebna viza, a od februara 2019. godine mogu da apliciraju za elektronsku vizu preko zvaničnog internet portala.

E-viza se obično obrađuje 2 do 3 radna dana i košta 18 dolara. Nakon odobrenja odštampajte obrazac e-vize i ponesite ga sa pasošem i dve fotografije na put, kako biste carinicima u Vijetnamu dokazali da imate odobren ulazak u zemlju. Na aerodromu u Vijetnamu, prilikom ulaska u zemlju, platićete naknadu u gotovini u iznosu od 25 dolara.

Zdravlje i bezbednost

Vijetnam je uglavnom bezbedan, ali preduzmite standardne mere predostrožnosti imajući u vidu sitan kriminal usmeren ka turistima. Kvalitet vazduha je zabrinjavajući u gradovima te je dobro da se posavetujte sa lekarom pre putovanja, ukoliko su vam osetljivi respiratorni organi. Voda iz slavine se uglavnom smatra nebezbednom i savetuje se kupovina flaširane vode, i to samo renomiranih proizvođača. Jedite termički obrađenu hranu i izbegavajte obroke poput salata, za čije spremanje se koristi voda iz vodovoda.

Metode plaćanja

Vijetnamski dong je zvanična valuta u Vijetnamu. Po trenutnom kursu 1 euro vredi približno 25.600 vijetnamskih donga, što pretvaranje cena iz lokalne valute u eure podseća na tešku matematiku. Kreditne kartice prihvataju veći prodavci, ali za manje trgovine gotovina je i dalje jedini način plaćanja, i to treba imati u vidu tokom putovanja.

Vijetnam je uglavnom bezbedan, ali preduzmite standardne mere predostrožnosti imajući u vidu sitan kriminal usmeren ka turistima

Buulong, Foto: Thu Truong from Pixabay

Cenkanje

Svi ulični prodavci očekuju cenkanje, a ukoliko to ne učinite značajno više ćete platiti za ono što kupite. Imajući to u vidu, iako moderne prodavnice imaju fiksne cene, i dalje je uobičajeno pregovarati da ukoliko kupite dva ili više artikala, dobijete sniženu cenu.

Napojnica

Napojnica se ne očekuje, ali je preporučujemo u situacijama kada je usluga bila izvanredna. Napojnica od 10% je opšteprihvatljiva u restoranu ili za usluge u spa centru.

Nivo kvaliteta vazduha je zabrinjavajući u gradovima te je dobro da se posavetujte sa lekarom pre putovanja, ukoliko su vam osetljivi respiratorni organi

Foto: Tuan Hoang from Pixabay

Putovanje po zemlji

Postoji nekoliko opcija za obilazak Vijetnama. Za veće udaljenosti najbolje rešenje je autobus, voz ili avion i te cene su fiksne. Za obilazak zagušenih gradova imate na raspolaganju više opcija:

Taksi motocikli

Xe Om je reč za moto taksi u Vijetnamu. Xe znači motocikl, dok je Om zagrljaj, što znači da treba da se držite čvrsto! Ne nosite mnogo prtljaga i obavezno pregovarajte o ceni pre vožnje. Ovakvih taksija ima svuda i tipičan su način za obilazak gradova u Vijetnamu. Još jedan savet koji vam može spasiti život: ne nosite dugu odeću dok se vozite na motociklu. Ova odeća može da se zaglavi u točkovima motorcikla i prouzrokuje stravičnu nesreću, čak i sa smrtnim ishodom.

Xe Om je reč za moto taksi u Vijetnamu. Xe znači motocikl dok je Om zagrljaj što znači da treba da se držite čvrsto!

Foto: Robert Pastryk from Pixabay

Taksi

Taksi je sigurniji od motocikla i sigurno bolji izbor ukoliko imate više prtljaga, ali budite oprezni u čiji automobil ulazite. Retki su slučajevi, ali se može desiti da taksimetar nije tačan i da će vam taksista naplatiti preveliku cenu vožnje. Nađite pouzdanu taksi kompaniju poput Vinasuna i obavezno pregovarajte o ceni pre ulaska u vozilo. Zapišite adresu svog boravka i uvek nosite sa sobom taj papir. Ako odsedate u hotelu, uzmite njihovu vizit karticu sa adresom. To će olakšati komunikaciju sa taksistom, jer će on odmah znati gde je vaše krajnje odredište.

Autobus

Manje tipičan oblik prevoza su autobusi zbog dostupnosti taksija i moto taksija, ali ih možete koristiti ukoliko to želite.

Pešačenje

U Vijetnamu saobraćajna pravila više deluju kao neka vrsta preporuke koje se mnogi ne pridržavaju. Često se kaže da u Vijetnamu ima više motocikala nego ljudi, a stanje na putevima je zabrinjavajuće. Sve ovo doprinosi stvaranju osećaja noćne more kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju, a preći ulicu je često mnogo teže nego što biste očekivali. Najbolje rešenje je da pronađite lokalca ili grupu ljudi koja ide u vašem pravcu i radite isto što i oni.

Najbolje vreme za posetu je u periodu od oktobra do aprila. Temperature su i dalje prijatne, a suvo vreme znači više vremena za uživanje u prelepom pejzažu

Foto: Quang Nguyen vinh from Pixabay

Najbolje vreme tokom godine za posetu Vijetnamu

Najbolje vreme za posetu je u periodu od oktobra do aprila. Temperature su i dalje prijatne, a suvo vreme znači više vremena za uživanje u prelepom pejzažu. I dalje je poželjno poneti jaknu ili odeću za kišu, u slučaju da vas uhvati jak pljusak. Leta u Vijetnamu koja traju uglavnom od maja do septembra su vruća, vlažna i donose dosta padavina.

Gde da odete

Ukoliko je ovo vaše prvo putovanje u Vijetnam, ovo su neka od obaveznih mesta koja treba da posetite. Naravno, postoji bezbroj drugih destinacija i znamenitosti koje možete videte, ali ova mesta mogu biti polazne tačke za obilazak zemlje.

Oblačenje u Vijetnamu je malo konzervativnije, tako da je poželjno da pokrijete kolena i ramena, a ležernu odeću koristite za plažu

Foto: Paul Szewczyk from Pixabay

Hanoj: 2-3 dana

Lutajte starom gradskom četvrti, probajte jednu od najboljih uličnih hrana na svetu i otkrijte istorijske znamenitosti, poput zatvora Hoa Lo i mauzoleja Ho Ši Mina.

Zaliv Halong: 3 dana

Većina tura azijskom verzijom jedrenjaka (junk) traje 2 dana. Trodnevna tura sa dva noćenja može vas odvesti dalje u zaliv, a samim tim i dalje od gužvi. Ovo je pravo svetsko čudo prirode i vredi provesti dodatnu noć na ovom nezaboravnom putovanju.

Većina tura azijskom verzijom jedrenjaka (junk) traje 2 dana. Trodnevna tura sa dva noćenja može vas odvesti dalje u zaliv, a samim tim i dalje od gužvi

Foto: Quang Nguyen vinh from Pixabay

Grad Ho Ši Min: 2-3 dana

Doživite vrevu i haos, istražite lokalne pijace, posetite muzeje i jedite ukusnu hranu. Grad Ho Ši Min je ogroman i nemoguće ga je obići za kratko vreme.

Da Nang i Hoi An: 3 dana

Odsednite u jednom gradu, a posetite drugi tokom jednodnevnog izleta.

Odsednite u Da Nangu, a posetite Hoi An tokom jednodnevnog izleta

Foto: shell300 from Pixabay

Oblačenje

Oblačenje u Vijetnamu je malo konzervativnije, tako da je poželjno da pokrijete kolena i ramena, a ležernu odeću koristite za plažu. Ovo je naročito važno ukoliko idete u obilazak budističkih pagoda ili svetih mesta. Neće vam biti dozvoljen ulazak u hramove ako vaše ruke i noge nisu pokrivene, jer će se to smatrati nepoštovanjem. Nakit ostavite kod kuće, jer vas on čini metom za sitne krađe.

Dodatni saveti

Uzdržite se od javnih pokazivanja nežnosti, jer se u Vijetnamu preterana strast među parovima na javnom mestu smatra neprimerenim ponašanjem.

Nemojte slikati bilo šta što je povezano sa vojnom ili nacionalnom bezbednošću, jer lokalne vlasti to uzimaju vrlo ozbiljno i može rezultirati oduzimanjem vašeg foto-aparata ili mobilnog telefona, pa čak u nekim slučajevima i hapšenjem.

Takođe, uvek pitajte ljude za dozvolu pre fotografisanja, jer je to kulturno, a Vijetnamci su uglavnom previše pristojni da bi vas kritikovali.

Pročitajte koje su najbolje turističke destinacije Vijetnama, zbog čega je novi vijetnamski most poseban i kakve promene su uvedene u jednoj od najvećih vijetnamskih atrakcija – Ulici vozova.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X