Azija – Stvari koje ne treba propustiti u Amanu, I deo – Travel Magazine

Stvari koje ne treba propustiti u Amanu, I deo

Stvari koje ne treba propustiti u Amanu, I deo

Sa jednom nogom čvrsto oslonjenom na drevnu istoriju, a drugom okrenutom ka budućnosti, jordanska prestonica ima puno toga da ponudi posetiocima. U Amanu se staro susreće sa novim, drevne rimske ruševine, moderni kafići, bazari poput lavirinata i bogat noćni život protežu se preko brdovitog pejzaža privlačeći posetioce da istražuju skrivena blaga grada koja se mogu naći na svakom koraku.

Za ljubitelje istorije

Vekovna istorija je smeštena na najvišem brdu prestonice (Jebel al-Qala’a), gde drevne rimske, vizantijske i omejadske ruševine čine područje poznato kao Citadela. Posetioci lutaju kroz prošlost krećući se između stubova od klesanog kamena i kroz zasvođene odaje upečatljivog Herkulovog hrama i Omejadske palate. Niže niz brdo nalazi se impresivni rimski teatar iz drugog veka, centar drevne Filadelfije (kako se grad nekada zvao), uklesan u brdu. Osim toga, vidikovci Citadele nude prekrasne poglede na centar Amana.

Za ljubitelje festivala

Umetnička scena Amana je vrlo bogata i mesto gde se dešavaju sjajni festivali tokom čitave godine. Svakog leta hiljade ljudi hrli u Park kralja Huseina tokom Letnjeg festivala – vesele kombinacije plesa, muzike i umetnosti. U maju posetioci mogu uživati u fantastičnim grafitima tokom uličnog umetničkog festivala Baladk, dok u julu Francusko-arapski filmski festival prikazuje francusko-arapske produkcije. Ukoliko se u Jordanu ne zateknete tokom leta, u novembru se održava sjajan Evropski filmski festival.

Za ljubitelje šopinga

Šetajte se krivudavim gradskim sukovima, gde prodavci nude eklektičnu robu. Kupite autentične suvenire, lampione, nakit i antikvitete u suku al-Bukharia u centru grada. Za one koji žele da potroše više, uputite se ka, prigodno nazvanom, zlatnom suku, gde impresivan zlatan i srebrni nakit krasi izloge, privlačeći kupce da isprazne svoje novčanike. U Amanu ćete naći i pregršt radnji sa sjajnom garderobom, a tu je i tradicionalna jordanska i palestinska garderoba, nakit i ukrasi za glavu.

Za ljubitelje hrane

Počastite svoje čulo ukusa začinjenom hranom i predivnim aromama Amana. Odmah pored džamije kralja Huseina, uživajte u slatkom vazduhu suka Al-Sukar, u mirisima kandiranog voća, lisnatih baklava i ukusnog kadaifa. Unapredite svoje kulinarske veštine u Beit Sitti-ju, gde posetioci mogu da nauče kako da pripreme prvoklasnu večeru od četiri obroka. Oni u potrazi za elegantnom restoranima sa atmosferom nekih prošlih vremena treba da se upute u Kan Zaman, koji služi jela tradicionalne jordanske i levantske kuhinje. Zasvođeni kameni plafoni, lampioni koji bacaju blagu svetlost i arapska muzika vraćaju goste u neki drugi vek. Ukoliko tražite tradicionalna arapska jela, počastite se ukusnim falafelima u porodično vođenom Hashem-u, naručite mansaf u restoranu Sufra i na kraju se zasladite odličnom baklavom u restoranu Jabri.

Za ljubitelje arhitekture

Prestonica Jordana je prepuna islamske arhitekture koja se proteže od najranijih vremena do modernog doba. Četiri izuzetno visoka minareta najavljuju roze-belu džamiju kralja Huseina. Izgradnja u otomanskom stilu je započela 1932. godine na mestu gde se nalazila stara džamija iz 640. godine nove ere. Svakog petka, tokom islamskog svetog meseca Ramazana, gužve su toliko velike da vernici često stoje i na ulici. Kada se krene dalje ka istoku, pojavljuje se džamija kralja Abdulaha, sa tirkiznom kupolom, spomen na dedu pokojnog kralja Huseina. Kupolu krase složeni natpisi iz Kurana, a može da primi hiljade vernika. Još istočnije od nje nalazi se džamija Abu Darviš, na brdu Jebel al-Ashrafiyeh, jednom od sedam brda na kojima leži Aman. Ova džamija je najpoznatija po svojoj zapanjujućoj fasadi, napravljenoj od naizmeničnih slojeva crnog i belog kamena.

Nastaviće se…

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *