Azija – Stvari koje ne treba propustiti u Amanu, II deo – Travel Magazine

Stvari koje ne treba propustiti u Amanu, II deo

Stvari koje ne treba propustiti u Amanu, II deo

Sa jednom nogom čvrsto oslonjenom na drevnu istoriju, a drugom okrenutom ka budućnosti, jordanska prestonica ima puno toga da ponudi posetiocima. U Amanu se staro susreće sa novim, drevne rimske ruševine, moderni kafići, bazari poput lavirinata i bogat noćni život protežu se preko brdovitog pejzaža privlačeći posetioce da istražuju skrivena blaga grada koja se mogu naći na svakom koraku.

Za ljubitelje jednodnevnih izleta

Aman je idealno mesto za jednodnevne izlete do obližnjih atrakcija. Jedan sat udaljena od grada, nalazi se najniža tačka na planeti zemlji: Mrtvo more. Zahvaljujući velikom salinitetu, kupači namazani lekovitim blatom, plutaju po površini vode prepune minerala za koju se veruje da ima lekovita svojstva. Tokom istog izleta, posetioci se mogu zaustaviti i u starom gradu Madaba, poznatom po izuzetnoj kolekciji mozaika iz vizantijskog doba i verskoj raznolikosti.

Za noćne ptice

Za mnoge, zabava počinje tek kada zađe sunce. Uživajte uz sjajnu muziku DJ-a u klubu „H20 Pool and Lounge“ hotela Kempinski, popijte pivo sa spektakularnim pogledom na grad u „Ghoroub Lounge“-u hotela Landmark ili večerajte u luksuznom restoranu sa impresivnim lusterima u hotelu Hajat. Ukoliko želite da potrošite manje novca, na raspolaganju vam je bezbroj modernih šiša i kafe restorana rasutih po celom gradu.

Za ljubitelje umetnosti

Usred ruševina vizantijske crkve iz šestog veka, Darat al-Funun izlaže i podržava rad savremenih jordanskih i arapskih umetnika u renoviranim objektima iz 1920-ih godina. U istorijskoj četvrti Džabal Aman, Nabad Art galerija izlaže radove početnika, rotirajući nekoliko izložbi tokom čitave godine.

Za ljubitelje speleologije

Nakon kratke vožnje do periferije Amana, tzv. „Pećine princa“ rasute su po živopisnim maslinjacima jordanske doline. U blizini pećina, Qasr al-Abd, ostaci grandiozne helenističke palate dominiraju pejzažem. Petnaest minuta južno od Amana nalazi se seoce Radžib i „Pećina sedam spavača“ ispunjena urezanim sarkofazima iz kasnog rimskog i vizantijskog perioda.

Za ljubitelje spa centara

Neka sve vaše brige ispare u pari odaja Al Pašinog turskog kupatila ili u prelepim mermernim kupatilima Alf Layla Wa Layla, gde posetioci mogu da uživaju u luksuznim tretmanima. Jedan sat vožnje od prestonice, u brdima Mrtvog mora, nalaze se termalni vodopadi bogati mineralima koji pune niz javnih bazena ušuškanih u neverovatnom pejzažu.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *