Azija – Turističke atrakcije Japana – Travel Magazine

Turističke atrakcije Japana

Turističke atrakcije Japana

U zemlji o kojoj još uvek znamo malo, i u kojoj ljudi žive na veoma drugačiji način od nas u Evropi, posetiocu je sve egzotično, novo i drugačije, pa i odlazak u lokalni bar u Tokiju i vožnja brzim vozom mogu da predstavljaju nezaboravno iskustvo. Evo nekoliko atrakcija Japana koje su kao i sama zemlja u kojoj se nalaze – jedinstvene, zanimljive, a ponekad i na granici bizarnog.

Vrtlozi Naruta
Šikoku je najmanje i najslabije posećeno od 4 glavna japanska ostrva Japana, ali u sebi krije neverovatnu prirodnu pojavu. Kroz uski moreuz Naruto koji spaja Šikoku i ostrvo Avađi, prolazi izuzetno jaka struja, koja stvara vrtloge. Ovu neverovatnu pojavu turisti mogu da posmatraju sa specijalnih turističkih brodića ili sa mosta Naruto. Iako izgledaju zastrašujuće i pomeraju brodiće u svojoj neposrednoj blizini, vrtlozi nisu opasni, a predstavljaju odličan izlet za sve one koji odsedaju u Osaki ili Tokušimi. Inače, struja koja stvara vrtloge prestavlja četvrtu najjaču morsku struju na svetu.

Tottori peščane dine
Pitanje da li su Tottori dine pustinja ili ne, i dalje nije u potpunosti razrešeno. Jedini sistem peščanih dina u Japanu prostire se na preko 30km2 i smešten je u inače uobičajenom japanskom pejzažu. A otkuda dine u Japanu? Tokom više desetina hiljada godina, reka Sendai je sedimente sa planine Čugoku nanosila u Japansko more. Vetrovi i struje su te sedimente taložili u oblasti severozapadnog ostrva Honšu i tako je nastao ovaj neverovatni prirodni fenomen. Više od dva miliona turista svake godine poseti dine, i dok neki uživaju u popularnim hajking turama, mnogi se odlučuju za pravo pustinjsko iskustvo – na leđima kamila.

Muzej ramen nudli Shin-Yokohama
Najdraža japanska hrana i jelo za kojim putnici koji se vrate iz Japana osećaju najveću nostalgiju, jesu ramen nudle. Harmonija ukusa koja nastaje dugom i pažljivom pripremom, najbolje se može iskusiti u specijalizovanom muzeju posvećenom ramenu i specifičnim načinima njegove pripreme u različitim krajevima zemlje. Ovde možete isprobati razne varijante jela, od klasičnog tonkatsu ramena, do jedinstvenog ryu shanghai hontena, a obavezno morate da svratite u suvenirnicu, u kojoj možete kupiti nudle, začine, činije i štapiće za jelo.

Robotski Kip slobode
Teško je izdvojiti samo jednu atrakciju u gradu punom neobičnih i zanimljivih sadržaja kakav je Tokio. Ali masivna statua robota Gundama, koja se nalazi na ostrvu Odaiba (sa gradskim centrom ga spaja Rainbow Bridge), predstavlja dobrog kandidata za jednu od najzanimljivijih i najfotogeničnijih atrakcija prestonice Japana. Možda predstavljaju nepoznanicu van zemlje, ali Gundam roboti su legendarni u Japanu. SF franšiza o džinovskim robotima, nastala davne 1979. godine, toliko je popularna u Japanu, da plastične igračke roboti (gunpla) čine 90% tržišta igračaka karaktera iz filmova, serija, igrica i stripova. Originalna statua Gundama, koja je postavljena 2009, uklonjena je u martu ove godine. Na njeno mesto došla je još grandioznija, nova verzija, Gundam Unicorn, visoka 19,7 metara. U blizini se nalazi i replika njujorškog Kipa slobode, za ljubitelje „manje neobičnih“ atrakcija.

Selo lisica Zao u Mijagiju
Japan je zemlja čija je najpoznatija zimska atrakcija planinski gejzir u kome se greju i relaksiraju snežni majmuni (japanski makaki), a ljubiteljima životinja svideće se i Okunošima (Ostrvo zečeva) i dva mačja ostrva (Aošima i Taširođima). Ipak, jedna od najsimpatičnijih „životinjskih atrakcija“ zemlje je Selo lisica Zao, u blizini grada Širošija u prefekturi Mijagi. Lisice u ovom selu obožavaju da ih maze, a od vas će očekivati i da ih počastite raznim poslasticama (koje možete kupiti za 100 jena). Ulaznice za odrasle se plaćaju 1.000 jena, a za decu do 12 godina ulaz je slobodan.

Tematski park posvećen maci Kiti
Voljena i svetski popularna maca Hello Kitty potiče iz Japana, zato je ova zemlja i najbolje mesto za kupovinu tematskih suvenira i svega vezanog za Hello Kitty fenomen. Ne iznenađuje onda ni činjenica da se u Tama Njutaunu, u neposrednoj blizini Tokija, nalazi tematski park posvećen maci Kiti i ostalim likovima koje je stvorila kompanija Sanrio. Otvoren 1990. godine, Sanrio Puroland sadrži brojne atrakcije, zabavne i muzičke programe, a iako je u početku smatran komercijalnim promašajem, poslednjih nekoliko godina beleži konstantan rast profita, pa se spremite na velike gužve.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *