Azija – Upoznajte Tajland – Travel Magazine

Upoznajte Tajland

Upoznajte Tajland

Tajland je čudesno kraljevstvo, sa budističkim hramovima, egzotičnim životinjskim svetom, i spektakularnim ostrvima. Uz fascinantnu istoriju i jedinstvenu kulturu koja uključuje prijatnu tajlandsku hranu i masažu, Tajland poseduje moderan glavni grad i prijateljski nastrojene ljude koji doprinose reputaciji Tajlanda kao „zemlje osmeha“.

Država

Tajlanđani su jedini narod u jugoistočnoj Aziji koji nikada nije bio kolonizovan od strane evropskih sila. Tajland je ustavna monarhija čiji je aktuelni šef države Nj.V. Bhumibol Adulyadej. Ujedinjeno tajlandsko kraljevstvo postoji od sredine XIV veka, a Tajland je bio poznat kao Sijam do 1939. godine, kada je i zvanično postao Kraljevina Tajland.

Geografija

Tajland je 50. po veličini zemlja na svetu, skoro iste večine kao Španija. Smešten na samo 15 stepeni severno od ekvatora, Tajland ima tropsku klimu, a temperature se obično kreću od 19 do 38 stepeni Celzijusovih. Najviši vrh Tajlanda Doi Inthanon visok je 2.565 m. Tajland pokriva 510.890 kvadratnih kilometara zemljišta i 2.230 kvadratnih kilometara vode. Obala Tajlanda duga je 3.219 km. Najdužu grancu Tajland deli sa Mijanmarom (Burma) i ona se proteže u dužini od 1800 km.

Vreme

Vreme na Tajlandu je uglavnom toplo i vlažno: tipično za lokaciju ove zemlje unutar tropskog podneblja. Uopšteno govoreći, klima na Tajlandu ima tri godišnja doba: „vrelu“ , “kišnu” i „svežu“ sezonu, mada tajlandska geografija omogućava posetiocima da pronađu odgovarajuće vreme negde u zemlji tokom cele godine.

Stanovništvo

Stanovništvo Tajlanda sastoji se od oko 65 miliona stanovnika, od kojih je većina etnički tajlandskog porekla, iako su narodi kineskog, indijskog, malajskog, monskog, kmerskog, burmanskog i laoskog porekla zastupljeni u različitoj meri. Oko 7 miliona građana živi u glavnom gradu Bangkoku, iako taj broj varira sezonski i inače ga je teško precizno izračunati.

Oblast

Tajland ima geografsku oblast od oko 514.000 kvadratnih kilometara.

Glavni grad

Bangkok

Narod

Velika većina (oko 80%) tajlandskih građana, kojih ima skoro 65 miliona, su etnički tajlandskog porekla. Ostali su prvenstveno pripadnici naroda kineskog, indijskog, malajskog, monskog, kmerskog, burmanskog, i laoskog porekla. Među 7 miliona građana koji žive u glavnom gradu Bangkoku postoji velika raznovrsnost u pogledu nacionalnosti, uključujući i veliki broj stanovnika koji su iseljenici iz svih delova sveta. Ostale geografske razlike stanovništva uključuju muslimansku većinu na jugu, u blizini granice sa Malezijom, kao i veliki broj etničkih grupa koje čine brdska plemena, kao što su Hmong i Karen, koji žive u severnim planinama.

Jezik

Više od 92% stanovništva govori tajlandskim jezikom ili nekim od njegovih regionalnih dijalekata. Dok je tajlandski jezik službeni jezik Tajlanda, usled kosmopolitskog glavnog grada i stvorene turističke infrastrukture, engleski se govori i razume u većem delu Tajlanda.

Religija

94,6% Tajlanđana su budisti 4,6% su muslimani, a 0,7% su hrišćani.

Vlada

Tajland je ustavna monarhija, slična onoj u Engleskoj (gde je izabrani premijer ovlašćen da bude šef vlade), a tajlandski kralj je šef države. Ustav Tajlanda dozvoljava narodu da demokratski izabere svoje lidere u vidu parlamenta, sa dvodomnim parlamentom koji se sastoji od Senata i Predstavničkog doma, kao i izvršne vlasti u rukama premijera. Pravosuđe, nadgledano od strane Vrhovnog suda, je ovlašćeno da deluje nezavisno od izvršne i zakonodavne vlasti.

Temperatura

Smešten na samo 15 stepeni severno od Ekvatora, Tajland ima tropsku klimu i temperature se obično kreću od 19 do 38 stepeni Celzijusovih.

Ekonomija

Ekonomija Tajlanda se oslanja na izvoz, što čini 60% od tajlandskog BDP-a (iznosi oko 200 milijardi američkih dolara). Ekonomija Tajlanda je druga po veličini u jugoistočnoj Aziji. Tajlandski izvoz odnosi se prvenstveno na poljoprivredne proizvode, uključujući ribu i pirinač (Tajland je najveći izvoznik pirinča na svetu), kao i na tekstil, gumu, automobile, kompjutere i druge elektronske uređaje, kao i nakit. Iako je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u svetu, turizam obezbeđuje Tajlandu samo 7% BDP-a.

Valuta

Valuta Tajlanda je tajlandski bat. Bat dolazi u obliku novčića i novčanica. Veličina tajlandske valute, novčića kao i novčanica, povećava se sa vrednošću i varira u boji…

Banke

Tajlandske banke su uglavnom otvorene od ponedeljka do petka, od 9.30h do 15.30h, mada neke banke imaju kraće radno vreme i subotom. Menjačnice su otvorene znatno duže u Bangkoku, kao i na drugim turističkim destinacijama.

Pošta

Tajlandska poštanska služba je efikasna i pouzdana sa ograncima u većini velikih gradova širom kraljevstva. Tajlandske pošte su otvorene od ponedeljka do petka od 8.00h do 16.30h, a subotom i nedeljom od 9.00h do 13.00h. Međutim, Centralna pošta u Bangkoku, koja se nalazi na Novom putu, otvorena je do 18.00h od ponedeljka do petka, a subotom i nedeljom od 9.00h do 13.00h. Sve tajlandske pošte su zatvorene tokom državnih praznika, mada većina velikih hotela može organizovati slanje pisama i paketa u vaše ime. Pored domaćih i međunarodnih poštanskih usluga, kopnenih i vazdušnih, standardnih i registrovanih, tajlandska poštanska služba takođe pruža usluge slanja telegrama.

Vreme

Standarno tajlandsko Vreme je GMT +7. U Tajlandu nema letnjeg i zimskog pomeranja vremena.

Mere

Tajland koristi metrički sistem za sva merenja, sa izuzetkom merenja zemljanih površina, koje se tradicionalno mere specijalnim jedinicama wa i rai.

Električna energija

Električne utičnice na Tajlandu su prilagođene za 220V/50Hz, pa ih možemo koristiti bez problema.

Smeštaj

Tajlandski hoteli su jedni od najboljih u svetu, bez obzira na to da li je reč o luksuznim spa odmaralištima sa pet zvezdica ili staromodnim bungalovima u porodičnom vlasništvu. U Tajlandu postoje hoteli za svaku vrstu putnika i za svačiji budžet. Imajući ovo u vidu, najbolje cene su van sezone (maj – avgust), dok ćete najskuplje proći tokom sveže sezone (decembar – februar). Da li je vaš izbor privatni smeštaj kod lokalaca, pansion u backpacker četvrti, bungalov na plaži ili hotel sa pet zvezdica, spremite se za ništa manje nego najtoplije gostoprimstvo u “zemlji osmeha”.

Telefon

Tajlandski sistem telefonije je moderan i rasprostranjen, uz sveobuhvatnu pokrivenost za mobilne telefone i pouzdane govornice koje se mogu naći širom kraljevstva. Kupiti polovni tajlandski telefon je jeftino i zgodno, takođe zvati iz Tajlanda preko javnih telefona je jednostavno uz telefonsku karticu koja je dostupna u većini prodavnica. Hitni brojevi često imaju tri ili četiri cifre, uključujući broj turističke policije, koji je 1155.

Još novih saveta pročitajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *