Destinacije – Bajkovite alpske destinacije – Travel Magazine

Bajkovite alpske destinacije

Bajkovite alpske destinacije

Alpi su zajednički naziv za najviši planinski masiv u Evropi. Ovaj venac se proteže kroz sedam zemalja i značajan je za naš kontinent, budući da u velikoj meri utiče na formiranje klime. Oblast Alpskog regiona ima više od 100 vrhova viših od 4.000m nadmorske visine, a najviši je Monblan (4.810m).

Uprkos ovome, Alpi su gusto naseljeni, pa u Alpskom regionu na 200.000km2 živi 14 miliona ljudi. Na ovom području nalaze se brojni rizorti, tradicionalna sela i šarmanti gradovi sa očuvanom starom arhitekturom. Čak i veći gradovi odišu alpskom svežinom, pa tako, na primer, u Cirihu izvorsku planinsku vodu možete piti sa svih česmi u gradu. Mi vam predstavljamo samo neke bajkovite alpske destinacije.

Fisen, Nemačka

Fisen je gradić u saveznoj državi Bavarska, i nalazi se na nadmorskoj visini od 808m. Poznat je po izuzetno očuvanoj tradicionalnoj arhitekturi i proizvodnji violina. U Fisenu se nalazi i najstarija freska u Nemačkoj, u kripti bazilike sv. Manga. Ipak, grad je najpoznatiji po neposrednoj blizini jedne od najvećih nemačkih turističkih atrakcija – dvorcu Nojšvanšajn, kao i još jednom istorijski važnom dvorcu – Hohenšvangau. Nojšvanštajn je izgrađen u 19. veku u Bavarskim Alpima kao imitacija nemačke romanike 12. veka i poslužio je kao direktna inspiracija za dvorce iz Diznijevih bajki. Izgradio ga je kralj Ludvig II Bavarski i posvetio ga kompozitoru Rihardu Vagneru. Zamak Hohenšvangau se nalazi u blizini i dom je kralja Ludviga II iz detinjstva.

Švangau je bajkovito alpsko mesto iznad koga se izdiže jedan od najpoznatijih svetskih dvoraca

Foto: 272447 from Pixabay

Glorenca, Italija

Glorenca je minijaturni alpski grad poznat kako po srednjovekovnoj kulturi, tako i po šarmantnoj fuziji italijanske i austrijske kulture. Nalazi se u regionu Trentino-Južni Tirol, u blizini Bolcana. Ovde su službeni jezici italijanski i nemački, pa je gradić poznat i pod imenom Glurns. Najmanji je grad u Južnom Tirolu i nalazi se na nadmorskoj visini od 911m. Nakon šetnje savršeno očuvanim starim ulicama Glorence, obavezno je isprobavanje regionalnih specijaliteta i likera. Popularno jelo su austrijske knedle sa slaninom, ali sa posebnim italijanskim šmekom.

Glorenca je minijaturni alpski gradić u Italiji

Foto: Hansueli Krapf

Špic, Švajcarska

Na obali azurnoplavog Tunskog jezera nalazi se Špic – školski primer švajcarskog alpskog šarma. Sa spektakularnim pogledom na Alpe koji ga okružuju i tradicionalnom arhitekturom, ovo je idealna baza za istraživanje Bernskih Alpa. Špic se nalazi u kantonu Bern, na nadmorskoj visini od 628m i poznat je po starom zamku iz 15. veka koji je izuzetno očuvan i otvoren za posetioce.

Špic je gradić na jezeru Thun u Švajcarskoj

Foto: Evelyne H. Bur from Pixabay

Šamoni, Francuska

Šamoni je jedan od najpoznatijih francuskih ski-rizorta i dom jednog od najpoznatijih vrhova na svetu – Monblana. Nalazi se u regionu Rona-Alpi, na nadmorskoj visini od 1.035m. Ovde su 1924. godine održane prve Zimske olimpijske igre i Šamoni je poznat kao jedan od najznačajnijih alpinističkih centara na svetu. Ali osim ljubitelja skijanja i ostalih zimskih sportova, ovo mesto voleće svi zaljubljenici u prirodu. Šamoni je atraktivna destinacija i tokom proleća i leta, a zahvaljujući žičari nije neophodno da budete u besprekornoj fizičkoj kondiciji da biste osvajali planinske vrhove. Pešačke staze, golf tereni ili samo uživanje u zelenim alpskim pašnjacima dovoljni su razlozi za posetu Šamoniju.

Šamoni je poznat kao dom čuvenog vrha Mon Blan

Foto: Lídia Craveiro from Pixabay

Salcburg, Austrija

Salcburg će u istoriji zauvek ostati zapamćen kao mesto rođenja genijalnog Volfganga Amadeusa Mocarta i mnoge gradske atrakcije vezane su upravo za njega. Mnogi ne znaju da je četvrti po veličini grad u Austriji i da se njegovo staro gradsko jezgro zbog monumentalnih baroknih zdanja našlo na Listi svetske baštine UNESCO-a. Zbog blizine više alpskih rizorta nosi nadimak „Vrata Alpa„, a dolina reke Salcah, okolna alpska jezera i planinski vrhovi koji ga okružuju, čine Salcburg izuzetno atraktivnom destinacijom. Važno je reći i da je zaštitni znak Salcburga jedan od najpoznatijih austrijskih slatkiša – mocart kugle.

Salcburg je poznat kao rodno mesto Mocarta

Foto: Makalu from Pixabay

Gimelvald, Švajcarska

Za Gimelvald se pre može reći da je selo nego gradić. Ovaj švajcarski alpski raj posetiocima je dostupan žičarom i u njemu nema saobraćaja. Nalazi se u kantonu Bern, na visini od 1.363m, u neposrednoj blizini zaštićenog planinskog područja Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn. Ovo područje u Bernskim Alpima je zbog svog značaja i specifičnog eko-sistema na Listi prirodne svetske baštine UNESCO-a. Gimelvald je idealna baza za istraživanje jedinstvenih alpskih lepota, ali i za uživanje u rustičnom švajcarskom gostoprimstvu.

Gimelvald je selo u Alpima dostupno zahvaljujući žičari

Foto: Richard Cassan from Flikr

Tanon-le-Ben, Francuska

Tanon-le-Ben je grad u departmanu Gornja Savoja, u francuskom regionu Rona-Alpi. On se ne može pohvaliti impresivnom nadmorskom visinom kao druga mesta na ovoj listi. Ipak, ovaj luksuzni rizort u podnožju Alpa, sa pogledom na Ženevsko jezero, krasi tradicionalni alpski šarm. Atraktivna je destinacija tokom cele godine, budući da je leti idealan za plivanje i vodene sportove na jezeru, a zimi kao luksuzna baza do okolnih skijališta. Tenon-le-Ben je poznat i po svojim termalnim izvorima i spa tretmanima, ali, vredi napomenuti, i veoma visokim cenama.

Saznajte više o Nojšvanštajnu – zamku iz bajke, ali i o uživanju u Alpima iz Salcburga. Pročitajte i koje su najviše turističke atrakcije sveta.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Tanon le Ben je luksuzni rizort na obali Ženevskog jezera

Foto: rene boulay from Wikimedia Commons

Podelite ovaj članak...
693Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Mocart kugle su prvi put napravljene 1890. godine od strane poslastičara Paula Fursta. Danas se autentične Mocart kugle mogu kupiti u Furstovoj poslastičarnici u Salcburgu.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *