Destinacije – Baku - najlepše atrakcije azerbejdžanske prestonice – Travel Magazine

Baku – najlepše atrakcije azerbejdžanske prestonice

Baku – najlepše atrakcije azerbejdžanske prestonice

Smeštena na Kaspijskom moru, azerbejdžanska prestonica Baku kombinuje srednjovekovni stari grad sa ultramodernom arhitekturom, okupljajući persijske, turske, sovjetske i evropske uticaje.

Sa najboljim gradskim atrakcijama, od nebodera iz 18. veka do muzeja tepiha, azerbejdžanska prestonica ima ponešto za svakoga.

Baku je najveći grad i luka Kaspijskog mora
PROČITAJTE I…

Kaspijsko more – od Bakua do drevnog Derbenta

Icheri Sheher (Stari grad Bakua)

Utvrđeni stari grad Bakua, koji je na listi UNESCO-a, bio je srednjovekovna prestonica pod Širvanšahima. Danas je to istorijsko srce prestonice i dom Maiden kule iz 12. veka (najlepši pogled na Stari grad je sa vrha kule), tradicionalnih tkača tepiha i mnoštva barova i restorana.

Palata Širvanšaha

Palata Širvanšaha, koja nosi naziv vladajuće dinastije sa ovih prostora koja je vladala 800 godina, može se videti na poleđini azerbejdžanske novčanice od 10 azerbejdžanskih manata. Kompleks iz 15. veka pod zaštitom UNESCO-a služio je 200 godina kao kraljevska rezidencija. Ceo kompleks obuhvata palatu, džamiju, grobnice i mauzolej. Neverovatna arhitektura čini palatu jednom od glavnih atrakcija u Icheri Sheher-u.

Nacionalni muzej istorije Azerbejdžana

Najveći muzej u Bakuu, Nacionalni muzej istorije Azerbejdžana, nalazi se u vili u italijanskom renesansnom stilu i može se pohvaliti sa više od 300.000 artefakata. Izložbe muzeja obuhvataju postavke koje se protežu od drevne do moderne istorije i etnografije, a jedna od najznačajnijih izložbi je njegova obimna numizmatička kolekcija, koja uključuje starogrčke novčiće.

Ulica Nizami

Nazvana po azerbejdžanskom pesniku Nizamiju Ganjaviju, ulica Nizami dugačka 3,5 kilometra čini glavnu trgovačku četvrt Bakua. Dok šetate pažljivo obratite pažnju na arhitekturu koja se kreće od barokne i neogotske do neorenesansne sa primesama stila koji je bio tipičan za Sovjete i eru pod Staljinom.

Plamene kule

Kule plamena, odnosno tri upečatljiva nebodera Bakua predstavljaju najprepoznatljiviji prizor u gradu. Noću staklene fasade zasvetle u vatrenim bojama, zahvaljujući efektu koji stvara 10.000 LED sijalica u boji.

Dve kule zauzimaju kancelarije i apartmani, dok je treća – Fairmont Baku, otvorena za goste shodno činjenici da se u njoj nalazi hotel u kom možete uživati u piću ili obroku.

Podelite ovaj članak...
253Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *