Destinacije – Baku - najlepše atrakcije azerbejdžanske prestonice – Travel Magazine

Baku – najlepše atrakcije azerbejdžanske prestonice

Baku – najlepše atrakcije azerbejdžanske prestonice

Bulevar i Mini Venecija

Glavni gradski bulevar koji se proteže na skoro 3,75 km „grli“ Kaspijsko more. Na obalnom šetalištu se nalaze zabavni park, barovi, kafići, bašta kaktusa i prostor poznat kao „Mini-Venice“. Počevši od Trga nacionalne zastave i završavajući se na Trgu slobode, ovo mesto ima spektakularni pogled na Plamene kule i savršeno je za opuštajuću šetnju obalom.

Uspinjača

Baku-uspinjača je prva i jedina uspinjača u Azerbejdžanu, koja putnike vodi od avenije Neftchilar do Aleje mučenika. Pogledi sa vidikovca na Icheri Shehera i novije nebodere prema horizontu očaraće svakog turistu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @z.adphotography

Palata Ismailiyya

Ova ekstravagantna venecijanska gotska palata iza sebe ima tužnu priču. Nakon što je naftni baron s početka 20. veka Agha Musa Naghyev izgubio sina Ismaila zbog tuberkuloze, angažovao je poznatog poljskog arhitektu Jozefa Płoszka da projektuje zgradu u znak sećanja na svog sina, koja je otvorena 1913. godine. Nakon što je služila kao sala za sastanke i okupljanja za Muslimansko dobrotvorno društvo u zgradi se sada nalazi Predsedništvo Akademije nauka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @azerbaijan.a

Azerbejdžanski nacionalni muzej tepiha

Azerbejdžanski nacionalni muzej tepiha, osnovan 1967. godine, prvi je tog tipa na svetu. Podsećajući na smotani tepih, trenutnu zgradu muzeja, koja je otvorena 2014. godine, dizajnirao je austrijski arhitekta Franz Janz. Dom najveće kolekcije azerbejdžanskih tepiha na svetu, muzej nudi posetiocima priliku da nauče o tradicionalnom tkanju tepiha i njegovom značaju u azerbejdžanskoj kulturi.

Plaža Bilgah Beach

Ukoliko tragate za nekom oazom mira, uputite se 35 kilometara severoistočno od Bakua do Bilgaha. Ovde ćete naći čistu peščanu plažu – idealno mesto za kupanje u Kaspijskom moru. Ulaz je besplatan, ali za korišćenje ležaljki morate platiti malu naknadu.

Parlament

Raskošna zgrada Parlamenta u baroknom stilu na aveniji Neftchiler sagrađena je između 1936. i 1952. godine i u njoj su smeštena brojna vladina odeljenja. Za posetioce je ovde ključna atrakcija arhitektonska lepota zgrade, posebno kada je osvetljena noću.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aqil (@aqil.h6)

Gruzija je poslednjih godina postala sva atraktivnija turistička destinacija
PROČITAJTE I…

Gruzija – zemlja vina i ljubavi

Druge atraktivne destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
253Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *